53χρονος σε κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου

Γρίπη στη Μυτιλήνη

13/02/2015 - 14:16

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης 53χρονος, ο οποίος έχει προσβληθεί από τον ιό της γρίπης Η1Ν1.

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης 53χρονος, ο οποίος έχει προσβληθεί από τον ιό της γρίπης Η1Ν1.

Ο ασθενής παραμένει για δέκατη ημέρα διασωληνωμένος, με τους γιατρούς να τονίζουν πως αν και η κατάστασή του έχει σταθεροποιηθεί, δεν έχει ξεπεράσει τελείως τον κίνδυνο.

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται, ωστόσο, σημειώνοντας πως πρόκειται για περιστατικό με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, και συστήνουν σε όσους ανήκουν στις κατηγορίες υψηλού κινδύνου να ενημερώνουν αμέσως το γιατρό τους μόλις διαπιστώνουν πως έχουν κάποιο από τα συμπτώματα της γρίπης.

Τα αποτελέσματα ελέγχου από ειδικό εργαστήριο επιβεβαίωσαν πως ο 53χρονος που προσήλθε στο Νοσοκομείο πριν από δέκα ημέρες, είχε προσβληθεί τελικά από τον ιό της γρίπης τύπου Η1Ν1.

Ο ασθενής ανήκει στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου, αφού πάσχει από χρόνιο νόσημα του αναπνευστικού συστήματος και η προσβολή από τον ιό επιδείνωσε ραγδαία την κλινική του εικόνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν έφτασε στο Νοσοκομείο, ο ασθενής ήταν ήδη σε κρίσιμη κατάσταση και άμεσα μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και παραμένει μέχρι σήμερα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως τις πρώτες ημέρες οι γιατροί έδωσαν μάχη για να τον σταθεροποιήσουν, πράγμα που κατάφεραν. Ωστόσο ο ασθενής συνεχίζει να νοσηλεύεται διασωληνωμένος, με την κατάστασή του να θεωρείται κρίσιμη.

«Στο νοσηλευόμενο παρέχεται πλήρως η νοσηλεία που σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική εφαρμόζεται σε τέτοιες περιπτώσεις και το Νοσοκομείο μας είναι σε θέση να την παρέχει, χωρίς να υστερεί έναντι άλλων νοσοκομείων», τονίζει ο γιατρός της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης Ανδρέας Γεωργίου.

«Μην ανησυχείτε…»
Πως δε συντρέχει λόγος ανησυχίας για έξαρση της γρίπης ή για επιδημία τονίζει ο παθολόγος και πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Χαράλαμπος Ανιτσάκης.

Ο ίδιος εξηγεί πως πρόκειται για ένα τύπο ιού που είναι γνωστός και μάλιστα τον καλύπτει το φετινό εμβόλιο. «Αν και τη συγκεκριμένη περίοδο παρατηρείται αύξηση των περιστατικών της γρίπης, είναι το πρώτο που δεχόμαστε με τέτοιο βαθμό επιδείνωσης.

Πρόκειται για γνωστό στέλεχος του ιού, που σε συνδυασμό με κάποιο χρόνιο νόσημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο. Δυστυχώς, ο συγκεκριμένος ασθενής έπασχε από χρόνιο αναπνευστικό πρόβλημα και όταν ήρθε στο Νοσοκομείο, η κατάστασή του ήταν ήδη πολύ βεβαρημένη», τονίζει ο κ. Ανιτσάκης.

Εκτός από το εμβόλιο για τη γρίπη που είναι το σημαντικότερο μέτρο πρόληψης για τις κατηγορίες υψηλού κινδύνου, εξίσου κρίσιμο είναι να ειδοποιήσει εγκαίρως το γιατρό του όποιος διαπιστώσει ότι έχει κάποιο από τα συμπτώματα της γρίπης.

Στην ομάδα ασθενών υψηλού κινδύνου ανήκουν άνθρωποι με χρόνια προβλήματα υγείας [διαβήτης, καρδιαγγειακή νόσος, χρόνια αναπνευστική νόσος (περιλαμβάνεται και άσθμα)] και άλλες καταστάσεις που επηρεάζουν την αναπνοή και προκαλούν άλλα χρόνια προβλήματα, όπως ακραίου βαθμού παχυσαρκία και αναπηρίες.

Ακόμα, οι έγκυοι και τα μικρά παιδιά, ιδίως κάτω των δύο ετών. Στα παιδιά οι ομάδες κινδύνου είναι λίγο διαφορετικές, με έμφαση σε νευροαναπτυξιακά νοσήματα και λιγότερο σε χρόνιες νόσους όπως διαβήτης και καρδιαγγειακή νόσος.

 

Ανάγκη εμβολιασμών

Ομαλά προχωρά φέτος ο εμβολιασμός του πληθυσμού του νησιού, παρά την αρχική απροθυμία που είχε εκδηλωθεί.

Η πρώτη δόση λήφθηκε από το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού τον Οκτώβριο και η δεύτερη δόση διεξάγεται αυτή την περίοδο, δηλαδή τρεις μήνες μετά. Συνολικά 20.000 εμβόλια εισήχθησαν στο νησί και διατέθηκαν στα φαρμακεία, με ένα μικρό απόθεμα κοντά στα 1.000 εμβόλια να μένει στη φαρμακαποθήκη.

Η ανταπόκριση του κόσμου είναι αυξημένη, σύμφωνα με τα περσινά δεδομένα, και ο αριθμός των αποθεμάτων στα φαρμακεία θεωρείται αρκετός ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα επάρκειας. Το εμβόλιο συνιστάται από τους γιατρούς μόνο σε όσους ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey