FOLLOW US

Υγεία

  • Θα στεγαστεί στην παλιά πυροσβεστική στο Λαζαρέτο, που παραχώρησε ο Δήμος Λέσβου
«Ναι» στο Κέντρο Αλτσχάιμερ

Για δεύτερη φορά μέσα στο 2012 το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου συζήτησε, και για πολλή ώρα μάλιστα, το θέμα της λειτουργίας στο νησί κέντρου για τους πάσχοντες από τη νόσο Αλτσχάιμερ και τις οικογένειές τους. Το βράδυ της Τρίτης, κατά πλειοψηφία το Συμβούλιο κατέληξε σε θετική απόφαση για την παραχώρηση του κτηρίου της παλιάς πυροσβεστικής στο Λαζαρέτο.

Για δεύτερη φορά μέσα στο 2012 το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου συζήτησε, και για πολλή ώρα μάλιστα, το θέμα της λειτουργίας στο νησί κέντρου για τους πάσχοντες από τη νόσο Αλτσχάιμερ και τις οικογένειές τους. Το βράδυ της Τρίτης, κατά πλειοψηφία το Συμβούλιο κατέληξε σε θετική απόφαση για την παραχώρηση του κτηρίου της παλιάς πυροσβεστικής στο Λαζαρέτο, θέτοντας έτσι τη βάση για να ξεκινήσει η λειτουργία της νέας δομής, που θα χρηματοδοτήσει για δύο χρόνια με 860.000 ευρώ το ΕΣΠΑ.

Το μεγάλο ζήτημα που απασχόλησε και τις δύο φορές το όργανο, ήταν τι θα γίνει μετά τη λήξη της χρηματοδότησης απ’ το πρόγραμμα, δεδομένης της υποχρέωσης που αναλαμβάνει ο Δήμος να εξασφαλίσει τη λειτουργία του και για τα επόμενα χρόνια. Τελικά, εκείνο που βάρυνε, παρά τις διαφορετικές αιτιάσεις, ήταν η ανάγκη να δημιουργηθεί ένα κέντρο στο οποίο θα παρέχονται υπηρεσίες ημερήσιας φύλαξης, αλλά και ουσιαστικής παροχής φροντίδας στους πάσχοντες και το στενό οικογενειακό τους περίγυρο.

Αναγκαιότητα
Η πρόεδρος του νομικού προσώπου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Αναστασία Αντωνέλλη, που εισηγήθηκε το θέμα, θύμισε ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός πασχόντων (2.000 σε όλο το νησί, περίπου 900 στη Μυτιλήνη) που χρήζει υποστήριξης και ανέφερε ότι η Μυτιλήνη είναι μία απ’ τις δύο πόλεις που θα χρηματοδοτηθούν για αντίστοιχη δομή. Η κ. Αντωνέλλη ανέφερε την προοπτική της χρηματοδότησης του Κέντρου απ’ το Υπουργείο Υγείας, όπως έχει γίνει σε άλλες περιπτώσεις τέτοιων κέντρων, και υποστήριξε ότι ο πλέον κατάλληλος χώρος για τη στέγασή του είναι το κτήριο της παλιάς πυροσβεστικής, που βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό, διευκολύνοντας τους συγγενείς των πασχόντων να κάνουν τις δουλειές τους όταν τους αφήνουν στον Κέντρο.

Απ’ την πλευρά της αντιπολίτευσης, η παράταξη Χατζηκομνηνού καταψήφισε την πρόταση, γιατί δημιουργεί μία ακόμη προβληματική μονάδα που θα επιβαρύνει το Δήμο. Ομοίως την καταψήφισε γιατί δεν αποτελεί μακροπρόθεσμη λύση για το υπαρκτό πρόβλημα, η παράταξη του Βαγγέλη Παλαιολόγου, ενώ θετικά ψήφισε ο Γιώργος Παλαιολόγος. Η παράταξη του Παντελή Πατερέλλη ψήφισε λευκό, αφού συμφωνεί με την αναγκαιότητα της δημιουργίας του Κέντρου αλλά πρότεινε άλλο χώρο στέγασης, με δεδομένο ότι προορισμός του παλιού κτηρίου της πυροσβεστικής είχε αποφασιστεί να είναι η λειτουργία του ως κέντρου πολιτισμού για την πόλη.

Στη συζήτηση υπήρξε εκ μέρους του Συλλόγου Αλτσχάιμερ Λέσβου παρέμβαση απ’ το δικηγόρο Νίκο Χωριατέλλη, που υπογράμμισε την ανάγκη η συζήτηση να επικεντρωθεί στην παραχώρηση κτηρίου, εξηγώντας και τον ουσιαστικό ρόλο που αν παραστεί ανάγκη θα μπορέσουν να διαδραματίσουν και οι εθελοντές στην υποστήριξη της λειτουργίας του Κέντρου.

Ο Σύλλογος είχε αποστείλει στο δήμαρχο και στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ανοιχτή επιστολή, την οποία συνυπέγραφαν δεκάδες πολίτες μέλη και φίλοι του, με την οποία όπως μας είπε η πρόεδρος, Στέλλα Τσορβαδέλλη, τόνιζαν την αναγκαιότητα δημιουργίας στη Λέσβο μιας ολοκληρωμένης μονάδας, που θα εξυπηρετεί περί τους 120 ασθενείς το μήνα. Η κ. Τσορβαδέλλη μετά τη συνεδρίαση εξέφρασε την ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα, που ανοίγει το δρόμο να λειτουργήσει μια σημαντική για μεγάλο μέρος του πληθυσμού, καινούργια δομή.

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top