Στα αζήτητα η Πρωτοβάθμια Υγεία, έρχονται μόνο δύο γιατροί

Με το κιάλι οι γιατροί στο ΠΕΔΥ!

03/12/2014 - 15:28

Πρωτοβάθμια Υγεία χωρίς γιατρούς εδώ και μήνες. Το ΠΕΔΥ Μυτιλήνης άδειασε ως τέτοιο, ενώ ως ΙΚΑ εξυπηρετούσε πολλαπλάσιους ασθενείς.

Πρωτοβάθμια Υγεία χωρίς γιατρούς εδώ και μήνες. Το ΠΕΔΥ Μυτιλήνης άδειασε ως τέτοιο, ενώ ως ΙΚΑ εξυπηρετούσε πολλαπλάσιους ασθενείς.

Το προσωπικό του ήλπιζε ότι εδώ και δύο μήνες που είχαν προκηρυχθεί θέσεις για την κάλυψη βασικών αναγκών, θα γίνονταν και οι προσλήψεις.

Οι προσλήψεις έγιναν, αλλά μόνο σε δύο γιατρούς, έναν παθολόγο και ένα βιολόγο, αφού ήταν οι μόνοι που προχώρησαν σε αίτηση. Η δραματική υποστελέχωση έγινε ανεκτή από τους ασθενείς το πρώτο χρονικό διάστημα με το αιφνίδιο λουκέτο.

Μήνες όμως αργότερα, η κατάσταση δε λέει να αλλάξει, παρά τις ελπίδες του προϊσταμένου της Μονάδας στη Μυτιλήνη, Μιχάλη Χατζηγιάννη, ότι θα μπορούσε το ΠΕΔΥ να λειτουργεί αρχικά έως τις 7 το απόγευμα και στη συνέχεια σε… 24ωρη βάση.

Απογοητευμένος δηλώνει στο «Ε» ο Μιχάλης Χατζηγιάννης: «Από τις 10 θέσεις που μας αναλογούσαν, υπήρξε ενδιαφέρον μόνο για δύο, άρα ο κόσμος εκτός νησιού φοβάται να έρθει». Αξίζει να σημειωθεί ότι και το χρονικό διάστημα που είχαν οι ενδιαφερόμενοι, ήταν μεγάλο προκειμένου να εκδηλώσουν ενδιαφέρον, αφού η προκήρυξη έγινε στις 30 Σεπτεμβρίου.

Ακόμα ένα ενδεικτικό στοιχείο για το γεγονός ότι το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας παρουσιάζει προβλήματα σε πανελλαδικό επίπεδο, είναι το ότι από τις 900 θέσεις που προκηρύχθηκαν την ίδια ημερομηνία, καλύφθηκαν μόλις οι 271 και οι περισσότερες από αυτές, στα αστικά κέντρα.

Με το... κιάλι είναι αναγκασμένοι να ψάχνουν πολλές φορές οι ασθενείς γιατρό στο ΠΕΔΥ, εξ αιτίας των ελλείψεων που αντιμετωπίζει σε ορισμένες βασικές ειδικότητες. Έτσι, συχνά - πυκνά αναγκάζονται να καταφεύγουν στους ιδιώτες γιατρούς τού ΕΟΠΥΥ και να πληρώνουν τις επισκέψεις ολόκληρες από την τσέπη τους.

Ποια κίνητρα;
Ο υπουργός Υγείας, σε μια προσπάθεια να μεταβούν γιατροί σε περιοχές δυσπρόσιτες όπως η δική μας, δίνει σειρά κινήτρων, όχι όμως και οικονομικών.

Συγκεκριμένα, ο χρόνος διάρκειας της σύμβασης των επικουρικών ιατρών μπορεί να ορίζεται έως και τρία έτη, με την προϋπόθεση ότι στον προϋπολογισμό των νοσοκομείων ή των υγειονομικών περιφερειών θα έχει προβλεφθεί η ανάλογη πίστωση.

Όταν ένας εκ των συζύγων τοποθετείται ως επικουρικός ιατρός στις παραπάνω περιοχές, ο άλλος δικαιούται να τοποθετηθεί σε θέση επικουρικού ιατρού της ειδικότητάς του, κατά προτεραιότητα και κατά παρέκκλιση του καταλόγου, εφόσον αυτή προκηρυχθεί.

Σε περίπτωση κατά την οποία υποβληθούν περισσότερες αιτήσεις για την ίδια θέση, προηγείται ο ιατρός με προϋπηρεσία σε θέση επικουρικού γιατρού.

Ομοίως, σε περίπτωση ισόχρονης προϋπηρεσίας προηγείται ο ιατρός που έχει εγγραφεί πρώτος στον κατάλογο των επικουρικών.

Παρ’ όλ’ αυτά, οι γιατροί δεν… σπρώχνουν για μια θέση στο ΠΕΔΥ Μυτιλήνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μισθός τους ανέρχεται στα 1.100 ευρώ περίπου, γεγονός που δεν τους προτρέπει να μετακινηθούν σε άλλη πόλη.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι δύο γιατροί που έκαναν αίτηση και προσελήφθησαν, είναι ντόπιοι.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey