Πίσω στη δεκαετία τού 1970

17/07/2014 - 15:02

Χωρίς κεντρικό κλιματισμό λειτουργεί αυτό το καλοκαίρι το Νοσοκομείο Λήμνου, με τις καταγγελίες και τα παράπονα από πλευράς των ασθενών να «πέφτουν βροχή», κάνοντας λόγο για τριτοκοσμικές συνθήκες στο μοναδικό χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας στο νησί.

Χωρίς κεντρικό κλιματισμό λειτουργεί αυτό το καλοκαίρι το Νοσοκομείο Λήμνου, με τις καταγγελίες και τα παράπονα από πλευράς των ασθενών να «πέφτουν βροχή», κάνοντας λόγο για τριτοκοσμικές συνθήκες στο μοναδικό χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας στο νησί.

Ασθενείς αναγκάστηκαν, μάλιστα, να υπογράψουν για να πάρουν εξιτήριο νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία, καθώς δεν μπορούσαν ν’ αντέξουν την αφόρητη ζέστη, ενώ το μόνο που κράτησε κάποιους άλλους που ετοιμάζονταν να φύγουν, ήταν η βροχή που έπεσε στο νησί, με αποτέλεσμα… να δροσίσει!

Όπως ισχυρίζονται ασθενείς και εργαζόμενοι, η κατάσταση αυτή, γυρίζει πίσω στη δεκαετία τού 1970 το Νοσοκομείο, με τους ανεμιστήρες να είναι η μόνη πηγή δροσιάς. Μοναδικοί χώροι όπου λειτουργεί κλιματισμός, είναι τα χειρουργεία και η μονάδα αιμοκάθαρσης, ενώ προσφάτως τοποθετήθηκε εξωτερικός κλιματισμός στο Μικροβιολογικό και το χώρο της αιμοδοσίας που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες.

Καταγγελίες
Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν για ολιγωρία, τόσο την προηγούμενη διοικήτρια, όσο και τη σημερινή, καθώς ο κεντρικός κλιματισμός δε λειτουργεί από το προηγούμενο φθινόπωρο και μέχρι σήμερα δεν έχει επιδιορθωθεί η βλάβη.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Λήμνου, Δημήτρης Σταυρόπουλος, τονίζει ότι «είναι απάνθρωπες οι συνθήκες για τους ασθενείς και για τους εργαζομένους. Θα έπρεπε άμεσα να είχε δοθεί λύση στο πρόβλημα. Στην Παθολογική Κλινική νοσηλεύονται εμπύρετα, καρκινοπαθείς που κάνουν θεραπείες, ηλικιωμένοι, άρρωστοι υψηλού κινδύνου και δεν μπορεί να νοσηλεύονται σε χώρους που δεν υπάρχει κλιματισμός.

Τέτοιες συνθήκες, ούτε τη δεκαετία τού ‘70. Αν η διοίκηση δεν είχε τις απαραίτητες πιστώσεις για την επισκευή του κλιματιστικού, ας φρόντιζε να μεταφέρει τα κλιματιστικά από τα γραφεία της στους θαλάμους των ασθενών».
«Καταστροφή του Νοσοκομείου» χαρακτηρίζει τη διασύνδεσή του με το Νοσοκομείο της Μυτιλήνης, ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου, Γιάννης Κοντολάμπαδος, τονίζοντας ότι όλα τα προβλήματα ξεκινούν από κει. «Υπήρξε από το πέρυσι το καλοκαίρι, αλλά και το φθινόπωρο, με επίσημο έγγραφο ενημέρωση για τη βλάβη στον κλιματισμό. Δυστυχώς επιστρέψαμε σε άλλες εποχές.

Ούτε η προηγούμενη διοίκηση, αλλά ούτε και η σημερινή, έχουν φροντίσει να ασκήσουν τις κατάλληλες πιέσεις ώστε να υπάρξει επιδιόρθωση της βλάβης και το Νοσοκομείο να αποκτήσει ξανά κλιματισμό», δήλωσε ο κ. Κοντολάμπαδος.

Κι άλλα…
Στα παράπονα των ασθενών έρχεται να προστεθεί και το χαλασμένο ασανσέρ, αλλά και άλλα μικρότερα προβλήματα, τα οποία θα είχαν λυθεί αν το Νοσοκομείο λειτουργούσε αυτόνομα και με δική του διοίκηση.

Οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην έγκριση και λήψη αποφάσεων, είναι πολύ μεγάλες, με αποτέλεσμα διάφορα ζητήματα να παραμένουν άλυτα, όχι μόνο για πολλούς μήνες, αλλά και για περισσότερο από ένα χρόνο.

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια διοικήτρια του Νοσοκομείου, Ισμήνη Λυμπέρη, τονίζει ότι η διοίκηση προχώρησε στην αγορά 30 ανεμιστήρων για να δώσει προσωρινή λύση στο πρόβλημα.

Σύμφωνα με την κ. Λυμπέρη, η προβλεπόμενη δαπάνη για την επισκευή του κλιματισμού ανέρχεται στις 70.000 ευρώ και λόγω του μεγάλου ποσού, απαιτείται έγκριση του διοικητικού συμβουλίου του Βοστάνειου. Το ίδιο συνέβη και με την επιδιόρθωση των 11 ανελκυστήρων, καθώς το απαιτούμενο ποσό ανήλθε στις 127.000 ευρώ.

Αν και οι διαγωνισμοί για τα δύο έργα έχουν ολοκληρωθεί, οι γραφειοκρατικές και άλλες διαδικασίες θα καθυστερήσουν για τουλάχιστον έναν περίπου μήνα την επισκευή του κλιματιστικού, οπόταν το καλοκαίρι θα έχει τελειώσει και θα έχει μείνει στους ασθενείς η πιο αλγεινή εικόνα ενός Νοσοκομείου που παραπέμπει σε τριτοκοσμικές συνθήκες λειτουργίας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey