Λήψη μέτρων λόγω καλοκαιριού, στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

«Πόρτα» σε επισκέπτες νεφροπαθείς

19/06/2014 - 15:51

Με τρεις μόνιμους γιατρούς στη Μονάδα Νεφρού, 77 μόνιμους νεφροπαθείς και κάποιες δεκάδες που θέλουν να επισκεφτούν το καλοκαίρι το νησί μας, το Νοσοκομείο Μυτιλήνης δεν τα βγάζει πέρα.

Με τρεις μόνιμους γιατρούς στη Μονάδα Νεφρού, 77 μόνιμους νεφροπαθείς και κάποιες δεκάδες που θέλουν να επισκεφτούν το καλοκαίρι το νησί μας, το Νοσοκομείο Μυτιλήνης δεν τα βγάζει πέρα.

Αυτό αντελήφθη και ο διοικητής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Βασίλης Μουζάλας, ο οποίος δέχτηκε αρκετά αρνητικά μηνύματα από συντοπίτες και τουρίστες που ήθελαν να επισκεφτούν το νησί αλλά βρήκαν «πόρτα» από τη Μονάδα Νεφρού, και αναθεώρησε τη στρατηγική που είχε παγιωθεί τα τελευταία τρία καλοκαίρια.

Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Μυτιλήνης εξυπηρετεί όλους τους νεφροπαθείς του νησιού, οι οποίοι κατά μέσο όρο ανέρχονται το μήνα στους 77. Ας σημειωθεί ότι από πλευράς εξοπλισμού είναι απολύτως καλυμμένη, καθώς έχει στη διάθεσή της 19 μηχανήματα, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να εξυπηρετεί ταυτόχρονα 19 νεφροπαθείς για αιμοκάθαρση.

Η έλευση επισκεπτών με την ίδια πάθηση δεν αποτρέπεται λόγω έλλειψης μηχανημάτων, αλλά λόγω έλλειψης γιατρών στη Μονάδα.


Ο Γιώργος Γόμος

Εξ άλλου, το εν λόγω πρόβλημα έχει αναδειχτεί πολλές φορές από το Σύλλογο Νεφροπαθών Λέσβου, οι οποίοι ήδη, σύμφωνα με τον πρόεδρό τους, Γιώργο Γόμο, βρίσκουν εμπόδια στην εβδομαδιαία εξυπηρέτησή τους.

«Δεν έρχονται»
«Με παίρνουν από Θεσσαλονίκη, έχω δεχτεί καταγγελίες, τόσο εγώ όσο και άλλα μέλη του Συλλόγου, από Μυτιληνιούς που μένουν μόνιμα σε άλλα μέρη της Ελλάδας, αλλά θέλουν το καλοκαίρι να επισκεφτούν τη γενέτειρά τους. Δεν μπορούν όμως. Παίρνουν τηλέφωνο στο Νεφρολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου και τους λένε ότι δεν μπορούν να τους εξυπηρετήσουν.

Το ίδιο συμβαίνει εδώ και τρία χρόνια», λέει στο «Ε» ο κ. Γόμος. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και άλλα νησιά, όπως η Ρόδος, η Κως, η Σάμος, όχι όμως και η Χίος.

Επίσης, σε άλλες περιοχές υπάρχουν συμβεβλημένες κλινικές και έτσι δεν τίθεται καν θέμα για τους νεφροπαθείς (κάποιοι από τους οποίους πρέπει να υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα) αν θα επισκεφτούν την περιοχή για τις διακοπές τους.

«Θα έρχονται»
Τη διαπίστωση ότι τη θερινή περίοδο είναι πολύ μεγαλύτερες οι ανάγκες σε ιατρικό προσωπικό στη Μονάδα Νεφρού έκανε στην εφημερίδα μας ο διοικητής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Βασίλης Μουζάλας.

«Έχω δεχτεί και εγώ πολλά παράπονα από επισκέπτες νεφροπαθείς που θέλουν να έρθουν στο νησί μας και δεν μπορούν. Η αλήθεια είναι ότι το καλοκαίρι, ανέκαθεν, ο αριθμός των νεφροπαθών αυξάνεται ραγδαία και ότι στη Μονάδα υπάρχουν τρεις γιατροί και άλλος ένας με βάρδιες.


Ο Βασίλης Μουζάλας

Σε συνεννόηση που είχα με το διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας, Χρίστο Θεοδώρου, αποφασίσαμε ότι δεν πρέπει να διώχνουμε ούτε αυτό το ρεύμα τουρισμού. Δώσαμε, για το λόγο αυτόν, εντολή στη Διεύθυνση της Μονάδας να τους παίρνει όλους. Και θα βρούμε λύση. Είτε αυτό σημαίνει να πάρουμε και άλλους γιατρούς, είτε να τοποθετήσουμε και άλλες βάρδιες, είτε να δώσουμε εντολή να γίνονται περισσότερες υπερωρίες», κατέληξε.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey