Νέες επιβαρύνσεις στα φάρμακα για τους ασφαλισμένους

Πληρώνουν τα διπλά για να ζήσουν

11/04/2014 - 15:22

Μέχρι και διπλάσια συμμετοχή θα έχουν οι ασφαλισμένοι στα φάρμακά τους σε σχέση με αυτή που πλήρωναν μέχρι και τον προηγούμενο μήνα, λόγω της υπέρμετρης μείωσης των τιμών στα περισσότερα φάρμακα με νέο δελτίο τιμών και ισχύ από 31 Μαρτίου 2014.

Μέχρι και διπλάσια συμμετοχή θα έχουν οι ασφαλισμένοι στα φάρμακά τους σε σχέση με αυτή που πλήρωναν μέχρι και τον προηγούμενο μήνα, λόγω της υπέρμετρης μείωσης των τιμών στα περισσότερα φάρμακα με νέο δελτίο τιμών και ισχύ από 31 Μαρτίου 2014.

Αυτό συμβαίνει γιατί, όπως εξηγεί το διοικητικό συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου, «πέραν της συμμετοχής που υπολογίζεται επί της τιμής αναφοράς, οι ασφαλισμένοι πληρώνουν και τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ της τιμής αναφοράς και της λιανικής τιμής».

Διαμαρτύρονται, αλλά…
Οι φαρμακοποιοί δέχονται καθημερινά διαμαρτυρίες από τους ασφαλισμένους για το ύψος της συμμετοχής που καλούνται να πληρώνουν, ενώ οι πρώτοι δε φταίνε σε τίποτα, από τη στιγμή που το πληρωτέο ποσό υπολογίζεται αυτομάτως από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης κατά την εκτέλεση της συνταγής.

Από την πλευρά του, ο Σύλλογος καταγγέλλει τις επιβαρύνσεις χαρακτηρίζοντάς τες απαράδεκτες και ζητά από την κυβέρνηση να πει την αλήθεια, ότι «με την αύξηση των συμμετοχών, θέλουν να μειωθεί ξανά η φαρμακευτική δαπάνη σε βάρος του Έλληνα ασφαλισμένου και του Έλληνα συνταξιούχου».

 

Ληστεία και απάτη!

Η καθημερινή… ληστεία τού ΕΟΠΥΥ (ασφαλιστικού φορέα σχεδόν όλων πια των Ελλήνων) σε βάρος των ασφαλισμένων του έχει φτάσει σε απίστευτα επίπεδα.

Με διάφορα κόλπα και τρικ, που όλο εμπλουτίζονται, η συμμετοχή των ασφαλισμένων στη φαρμακευτική δαπάνη έχει πολλαπλασιαστεί. Πού να βρει κανείς άκρη με τις «τιμές μονάδος», τις «τιμές αναφοράς», τις «διαφορές», το «κόστος πληρωτέο από τον ασφαλισμένο»;

Στην φωτοτυπία συνταγής που παρατίθεται, και που δεν πρόκειται για καμμιά σπάνια περίπτωση αλλά για τον κανόνα, περιλαμβάνονται δύο κουτιά ενός φαρμάκου για την αντιμετώπιση υπερλιπιδαιμίας.

Πριν μερικούς μήνες, η συμμετοχή στη συνταγή αυτή ήταν 10%, δηλαδή 4,87 ευρώ. Τώρα στα ίδια φάρμακα ο ασφαλισμένος πλήρωσε 37,19 ευρώ, δηλαδή αύξηση 76,27%!

Αν συνυπολογίσουμε ότι για να λάβει τα φάρμακά του ο ασφαλισμένος κατέφυγε σε ιδιώτη γιατρό (το ΙΚΑ είναι ουσιαστικά κλειστό, το Νοσοκομείο κλείνει ραντεβού για συνταγογράφηση μετά από δύο μήνες και τους τέσσερις συμβεβλημένους γιατρούς ποιος τους πρόλαβε;) και πλήρωσε 10 ευρώ για μια δίμηνη συνταγή φτάνουμε στα 47,19 ευρώ.

Τα φάρμακα αν τα αγόραζε από την τσέπη του, θα κόστιζαν 48,76 ευρώ. Άρα «κέρδισε» 1,57 ευρώ!
Κατά τα άλλα, οι κ.κ. Άδωνις Γεωργιάδης και Κωστής Χατζηδάκης υπόσχονται ότι όταν θα μπουν τα Depon στα σούπερ μάρκετ, θα πέσει η τιμή τους.

Τώρα κοστίζουν 0,75 ευρώ. Βάζω προσωπικό στοίχημα πως ένα χρόνο μετά την τοποθέτησή τους στα ράφια των πολυκαταστημάτων, θα πωλούνται πάνω από 1,50 ευρώ. Αλλά ας υποθέσουμε ότι (στην αρχή…) θα πέσουν 0,05 ευρώ και θα πωλούνται στα πολυκαταστήματα και τα φαρμακεία προς 0,70 ευρώ (πράγμα που πολύ απλά θα μπορούσε να συμβεί κι από αύριο με νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, από αυτά που κάθε δύο εβδομάδες βγάζει το Υπουργείο).

Η ουσία όμως είναι ότι ο ασθενής, που ίσως κερδίσει πέντε λεπτά από το Depon, ήδη πληρώνει τα φάρμακα που χρειάζεται για χρόνια πάθηση, αντί 4,87 ευρώ, προς 47,19 ευρώ, δηλαδή χάνει 42,32 ευρώ.
Τα συμπεράσματα δικά σας…

Γιάννης Παυλής
Φαρμακοποιός

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey