FOLLOW US

Υγεία

  • Παλλεσβιακό συλλαλητήριο, με εκατοντάδες φωνές υπέρ της δημόσιας υγείας
Διαδήλωση υπέρ υγείας…

Μαζική ήταν η απάντηση της Λέσβου στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) του Άδωνη Γεωργιάδη. Πολλές εκατοντάδες πολιτών από τη Μυτιλήνη έως την Ερεσό διαδήλωσαν στην Πλατεία Σαπφούς το βράδυ της Τρίτης, συμμετέχοντας στο παλλεσβιακό συλλαλητήριο που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο με το Νομαρχιακό Τμήμα τής ΑΔΕΔΥ.

Μαζική ήταν η απάντηση της Λέσβου στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) του Άδωνη Γεωργιάδη. Πολλές εκατοντάδες πολιτών από τη Μυτιλήνη έως την Ερεσό διαδήλωσαν στην Πλατεία Σαπφούς το βράδυ της Τρίτης, συμμετέχοντας στο παλλεσβιακό συλλαλητήριο που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο με το Νομαρχιακό Τμήμα τής ΑΔΕΔΥ. Παρά το τσουχτερό κρύο και την εικόνα μιας μικρής συγκέντρωσης που προέβαλε αρχικά στην πλατεία, όπου είχε δοθεί το ραντεβού των σωματείων, η εκκίνηση του συλλαλητηρίου και η ανάπτυξή του στην προκυμαία απέδειξε ότι εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι και νεολαίοι ανταποκρίθηκαν θετικά στο κοινό κάλεσμα, υπερασπιζόμενοι τη δημόσια και δωρεάν υγεία.

Την εναρκτήρια ομιλία έκανε ο πρόεδρος του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, Στρατής Αντώνας, ο οποίος σε μεγάλο μέρος της ομιλίας του αναφέρθηκε στους επιχειρηματικούς ομίλους που στέκονται εμπόδιο στη δημόσια υγεία και απαιτούν «ως εκπρόσωποι του κεφαλαίου να επενδύσουν πάνω στη δυστυχία των εργαζομένων». «Έκλεισαν τα πολυϊατρεία τού ΕΟΠΥΥ από τα οποία επωφελούνταν εκατομμύρια εργαζομένων και βγάζουν στον προθάλαμο της ανεργίας χιλιάδες εργαζομένους», τόνισε, ρίχνοντας ευθύνες στη συγκυβέρνηση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι πρέπει να ανατραπούν τα αντιλαϊκά μέτρα ανεβάζοντας τους τόνους: «Όλοι για έναν και ένας για όλους.»

«Καταστροφική πολιτική»
Το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, Νίκος Χρυσάφης, ο οποίος έκανε λόγο για καταστροφική πολιτική, που οδηγεί σε αδιέξοδο από πλευράς κυβέρνησης, ενώ ανέφερε ότι τίθεται για πολλούς λόγους με τα μνημονιακά και φιλελεύθερα μέτρα, η δημοκρατία στο απόσπασμα και τόνισε: «Το ότι δεν καταφέραμε να σταματήσουν οι απολύσεις και να περάσουν τα μέτρα, το παρουσίασαν ως συγκατάθεση και ανοχή. Πρέπει να δώσουμε τον αγώνα για την επιβίωσή μας έχοντας απέναντί μας τη συγκυβέρνηση που διαλύει την ενότητα των εργαζομένων.»

«Να μην αφήσουμε κανένα παιδί χωρίς εμβόλιο, κανέναν άνεργο και συνταξιούχο χωρίς φάρμακα, να παλέψουμε για δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας. Ο ατομικός δρόμος δεν είναι λύση. Λύση είναι η ενότητα όλων των εργαζομένων», κατέληξε.

 

Από την πλευρά της Ένωσης Γιατρών τού ΕΣΥ Λέσβου, μίλησε ο γραμματέας Στρατής Παυλής, ο οποίος αρχικά υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμμιά αναφορά στο νέο νόμο ότι το νέο «πακέτο παροχών» τού ΠΕΔΥ θα είναι δωρεάν, ούτε τι πλαφόν θα υπάρχει στη συνταγογράφηση. Στη συνέχεια, ανέφερε ότι ο νέος νόμος δεν παρέχει καμμία μέριμνα για τους ανασφαλίστους και προειδοποίησε ότι τα μέτρα αυτά θα εμφανιστούν και στο δημόσιο νοσοκομείο, το οποίο ήδη υποχρηματοδοτείται. «Λύση μπορεί να είναι μόνο οι γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ενώ μόνο ένα πλατύ κοινωνικό μέτωπο μπορεί να νικήσει. Το μέλλον ανήκει στον εργαζόμενο λαό», τόνισε μεταξύ άλλων.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου, Ξενοφών Αυγερινός, επεσήμανε: «Είμαστε σήμερα εδώ για να ανατρέψουμε την πολιτική που υπαγορεύει ότι όποιος έχει λεφτά, θα γιατρευτεί κι όποιος δεν έχει, θα πεθάνει. Διεκδικούμε δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους.» Παράλληλα, έκανε λόγο για εκδικητική μανία από πλευράς κυβέρνησης απέναντι σε όσους αντιστέκονται στην πολιτική των μνημονίων. Δε δίστασε, μάλιστα, να σημειώσει ότι το Νοσοκομείο Μυτιλήνης λειτουργεί σήμερα, μετά από περικοπές της τάξης τού 15% στον προϋπολογισμό του, από το φιλότιμο των εργαζομένων.Παρουσίες
Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Παναγιώτης Προβέτζας, αλλά και ο γραμματέας του Οδοντιατρικού Συλλόγου, Στρατής Καραγεωργίου. Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Λέσβου τού ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ζερδελής, ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, οι υποψήφιοι δήμαρχοι του «Άλλου Δρόμου» και της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Στράτος Γεωργούλας και Νίκη Τσιριγώτη αντίστοιχα.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε από την Πλατεία Σαπφούς, πέρασε από την προκυμαία Μυτιλήνης και έστριψε πριν το Παλιό Δημαρχείο στην οδό Νιάνια, προς τα Κεντρικά Λύκεια, για να διασχίσει την αγορά της Ερμού η οποία ήταν ανοιχτή και να καταλήξει στο υποκατάστημα του ΙΚΑ Μυτιλήνης.

Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top