Σε διαθεσιμότητα από χτες 60 εργαζόμενοι του Νομού

«Στον αέρα» 70.000 ασφαλισμένοι

20/02/2014 - 15:04

«Στον αέρα» 70.000 ασφαλισμένοι και 60 εργαζόμενοι του ΙΚΑ και ΕΟΠΥΥ. Στους ελάχιστους συμβεβλημένους γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ και σε ιδιώτες, πληρώνοντας αδρά εξετάσεις και τη συνταγογράφηση φαρμάκων, απευθύνονται οι πολίτες.

«Στον αέρα» 70.000 ασφαλισμένοι και 60 εργαζόμενοι του ΙΚΑ και ΕΟΠΥΥ. Στους ελάχιστους συμβεβλημένους γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ και σε ιδιώτες, πληρώνοντας αδρά εξετάσεις και τη συνταγογράφηση φαρμάκων, απευθύνονται οι πολίτες. Με διαπιστωτική πράξη, 30 γιατροί, 23 υγειονομικοί και τέσσερις διοικητικοί υπάλληλοι του Νομού Λέσβου βρίσκονται σε διαθεσιμότητα από χτες και μέσα σε επτά μέρες καλούνται να αποφασίσουν αν θα παραμείνουν στον ΕΟΠΥΥ. Διαφορετικά απολύονται.

Όπως γράψαμε και στο χτεσινό ρεπορτάζ, οι επιλογές που έχουν οι δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι του νησιού, δεν είναι πολλές. Οι συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ είναι ελάχιστοι, ενώ σε ειδικότητες μόνο επτά. Αν και σε πρώτη φάση οι ασφαλισμένοι στρέφονται σε αυτούς για τη συνταγογράφηση φαρμάκων, το πλαφόν που επιτρέπεται, είναι μέχρι 400 συνταγές (δωρεάν) το μήνα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το σύστημα θα φρακάρει άμεσα, αφού οι ασφαλισμένοι που εξυπηρετούνταν καθημερινά και κατά μέσο όρο στο υποκατάστημα του ΙΚΑ Μυτιλήνης, ήταν 700 έως 800 άτομα! Την ίδια ώρα, κι ενώ προσπαθούν αρκετοί να αποταθούν στο Νοσοκομείο, ακόμα κι αυτό είναι ακατόρθωτο, καθώς η συνταγογράφηση προϋποθέτει το κλείσιμο ραντεβού και κάποιες ειδικότητες έχουν ήδη «καπαρωθεί» έως τον Απρίλιο! Τέλος, για την ειδικότητα ενδοκρινολόγου, αλλεργιολόγου και ορθοδοντικού δεν υπάρχει καμμία - δωρεάν - διέξοδος, αφού οι συγκεκριμένες ειδικότητες δεν υπάρχουν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Μόνη και γρήγορη λύση είναι να πάει κανείς σε ιδιώτες γιατρούς, όπου η συνταγογράφηση κοστίζει στον ασθενή από πέντε έως δέκα ευρώ, χώρια την εξέταση. Όπως διαπίστωσε ο πρόεδρος των Γιατρών τού ΕΟΠΥΥ, Σάββας Κωφόπουλος, «στο νησί μας δεν μπορεί να λειτουργήσει αυτό που λέει ο υπουργός».

Το σκέφτονται κάποιοι
Αργά το βράδυ της Τρίτης, δημοσιεύτηκε στο ηλεκτρονικό σύστημα διαφάνειας «Διαύγεια» η διαπιστωτική πράξη του προέδρου τού ΕΟΠΥΥ, Δημήτρη Κοντού, με θέμα «Θέση σε διαθεσιμότητα».

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, με βάση το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε το βράδυ της Δευτέρας και αφορούσε, μεταξύ άλλων, στο κλείσιμο για ένα μήνα των υποκαταστημάτων τού ΙΚΑ, διαπιστώνει ότι οι υπάλληλοι που υπηρετούν στις υγειονομικές υπηρεσίες τού ΕΟΠΥΥ χωρικής αρμοδιότητας Περιφερειακής Διεύθυνσης Λέσβου, τίθενται σε διαθεσιμότητα από χτες και «για όσο χρόνο διαρκεί η διαθεσιμότητα, παύει η άσκηση των καθηκόντων» τους.

Συγκεκριμένα, τίθενται σε διαθεσιμότητα 23 γιατροί της Μυτιλήνης, ένας της Καλλονής, ένας της Μήθυμνας, δύο του Παπάδου και τρεις της Μύρινας, 21 υγειονομικοί υπάλληλοι της Μυτιλήνης, δύο της Μύρινας και τέσσερις διοικητικοί υπάλληλοι της Μυτιλήνης.

Το έγγραφο με το οποίο τίθενται σε διαθεσιμότητα οι αναφερόμενοι σε αυτό εργαζόμενοι στον ΕΟΠΥΥ στη Λέσβο και τη Λήμνο

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Σύλλογο Γιατρών τού ΕΟΠΥΥ, αρκετοί γιατροί σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο να «ενδώσουν» στην κίνηση του Υπουργείου και να κλείσουν το ιατρείο τους. Η αίτησή τους, ωστόσο, δεν είναι δεσμευτική, καθώς μόνο με τα έγγραφα που αποδεικνύουν την άρση λειτουργίας του ιατρείου τους και τα οποία θα πρέπει να καταθέσουν εντός ενός μήνα, εντάσσονται στο νέο σύστημα υγείας.

Παράλληλα, ο τέως - πλέον - διευθυντής τού ΙΚΑ Στρατής Κύτελης επανέλαβε τη δέσμευση του Υπουργείου Υγείας σε επόμενη φάση να δημιουργηθούν συμβάσεις μεταξύ ιδιωτικών ιατρείων και ΕΟΠΥΥ. Τη συμπερίληψή τους στο νέο φορέα σκέφτεται το νοσηλευτικό προσωπικό σε μεγαλύτερο βαθμό, μια και οι περισσότεροι υγειονομικοί δεν απασχολούνται σε ιδιωτικό ιατρείο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey