Κλειστό μέχρι νεοτέρας για ζητήματα υγειονομικής περίθαλψης

«Σιγή ασυρμάτου» στο ΙΚΑ

19/02/2014 - 16:09

Σιγή ασυρμάτου κυριαρχεί από χτες στο υποκατάστημα του ΙΚΑ Μυτιλήνης. Η δημοσίευση, αργά το βράδυ της Δευτέρας, του Νόμου για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ) επιβεβαίωσε το χτεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας μας.

Σιγή ασυρμάτου κυριαρχεί από χτες στο υποκατάστημα του ΙΚΑ Μυτιλήνης. Η δημοσίευση, αργά το βράδυ της Δευτέρας, του Νόμου για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ) επιβεβαίωσε το χτεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας μας. Με την ένταξη των γιατρών τού ΕΟΠΥΥ σε διαθεσιμότητα, γιατροί και διοικητικοί που εργάζονταν στο ΙΚΑ Μυτιλήνης, παρέδωσαν τον εξοπλισμό και την απογραφή και έφυγαν σπίτια τους περιμένοντας το δικαστικό επιμελητή. Άδεια ήταν τα γραφεία υποδοχής στην είσοδο του ΙΚΑ μετά τις 10 το πρωί και δεν υπήρχε ψυχή στους διαδρόμους, ενώ κλειδωμένες ήταν οι πόρτες των γιατρών και του διευθυντή.

Τίποτα δε θύμιζε χτες το πρωί τον παλμό της Δευτέρας και τις διαμαρτυρίες ενάντια στο κλείσιμο του ΙΚΑ. Στις 10 το πρωί, η αρμόδια επιτροπή τού ΕΟΠΥΥ παρέδωσε και υπέγραψε τον εξοπλισμό και την απογραφή τού ΙΚΑ στους απεσταλμένους της Περιφερειακής Διεύθυνσης του ΕΟΠΥΥ.

Το υγειονομικό προσωπικό κλείδωσε τα… πρώην - πλέον - γραφεία του αφήνοντας στην άκρη τη στολή του, και έφυγε από την πίσω πόρτα. Όσοι ελάχιστοι ασθενείς προσήλθαν, ρωτούσαν το προσωπικό πού θα πρέπει να απευθυνθούν. Άλλοι τούς απαντούσαν «στο Νοσοκομείο», άλλοι τούς προέτρεψαν για το γραφείο του υπουργού Υγείας. Το τι θα συνέβαινε, προοιωνιζόταν από την προηγούμενη μέρα και από τη δήλωση του διευθυντή τού ΙΚΑ, Στρατή Κύτελη, στο «Ε», ότι από τη στιγμή που θα δημοσιευόταν ο Νόμος στο ΦΕΚ, οι γιατροί τού ΕΟΠΥΥ θα αποχωρούσαν. Μάλιστα, ο κ. Κύτελης δεν προσήλθε καθόλου χτες στο ΙΚΑ.



Ο Νόμος…
Ο νόμος για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας που μετατρέπει τον ΕΟΠΥΥ σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας και εντάσσει τις μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο ΕΣΥ, δημοσιεύτηκε το βράδυ της Δευτέρας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Προβλέπει, μεταξύ άλλων, το προσωρινό… μέχρι νεοτέρας, κλείσιμο των πολυϊατρείων τού ΕΟΠΥΥ και τη μετατροπή τους σε κέντρα υγείας αστικού τύπου, καθώς και την ένταξη 8.500 εργαζομένων στις μονάδες τού ΕΟΠΥΥ σε καθεστώς διαθεσιμότητας/κινητικότητας.

Το υγειονομικό προσωπικό και οι γιατροί τού ΙΚΑ θα περιμένουν το επόμενο διάστημα… σπίτι τους, μέχρι να χτυπήσει την πόρτα τους ο δικαστικός επιμελητής, ο οποίος θα τους παραδώσει το φύλλο διαθεσιμότητας, ξεχωριστά στον καθένα. Από κει κι έπειτα, οι «παραλήπτες» θα πρέπει να αποφασίσουν άμεσα αν θα κλείσουν το ιατρείο τους ή αν θα θέσουν εαυτόν στη διάθεση της ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, όπου θα ανήκει το ΠΕΔΥ, για να υπογράψουν σύμβαση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. «Όσοι δεν υπογράψουν, θεωρούνται απολυμένοι», τόνισε στο «Ε» ο κ. Κύτελης, ενώ, «σύμφωνα με το Υπουργείο, θα υπάρξει η δυνατότητα όσοι επιθυμούν, να συνάψουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ ως ιδιώτες γιατροί».

Τα πολυϊατρεία τού ΕΟΠΥΥ δεν κλείνουν, θα ξανανοίξουν σε ένα μήνα και στο διάστημα αυτό «οι ασφαλισμένοι θα εξυπηρετούνται δωρεάν από συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς, εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων και κέντρα υγείας», αναφέρει το Υπουργείο Υγείας σε διευκρινιστικό του σημείωμα για τις αλλαγές που τέθηκαν σε ισχύ. Το κατά πόσο θα είναι «δωρεάν» η ιατρική περίθαλψη για τους ασφαλισμένους τού ΕΟΠΥΥ στη Λέσβο τίθεται μάλλον στην υποκειμενική κρίση του Υπουργείου. Κι αυτό γιατί η λίστα των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ, όπως την είδαμε ανηρτημένη και στον πίνακα ανακοινώσεων του ΙΚΑ, διαθέτει μόνο τις ειδικότητες παθολόγου, ακτινολόγου, κυτταρολόγου και ουρολόγου!


Ένα έρημο κτήριο παρέλαβε χθες η κ. Μόλβαλη

Από δω και πέρα
Με την παράδοση του φύλλου διαθεσιμότητας, οι γιατροί τού ΕΟΠΥΥ θα καταθέσουν προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα και στη συνέχεια θα καταφύγουν στη Δικαιοσύνη προκειμένου να διεκδικήσουν την αποζημίωσή τους, ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας τους στον Οργανισμό. Παράλληλα, ο Σύλλογος Γιατρών τού ΕΟΠΥΥ έχει αποφασίσει για το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις αλλαγές στο ΠΕΔΥ, να αναλαμβάνει τους οικονομικά αδύναμους πολίτες.

Η διευθύντρια του ΠΕΔΥ, κ. Μόλβαλη, εξήγησε στο «Ε» ότι οι διοικητικές υπηρεσίες τού ΙΚΑ θα παραμείνουν ανοιχτές, ενώ οι νομαρχιακές μονάδες τού ΕΟΠΥΥ που κλείνουν, θα ανοίξουν ξανά και θα ανήκουν στο ΠΕΔΥ μαζί με τα κέντρα υγείας, τα οποία με τη σειρά τους θα ανήκουν στη ΔΥΠΕ Πειραιά. «Εμείς συμπάσχουμε και με τους πολίτες και με το προσωπικό που μπαίνει σε διαθεσιμότητα, αλλά δεν έχουμε παρά να εκτελούμε τις εντολές των προϊσταμένων μας», δήλωσε στην εφημερίδα μας.

Ας σημειωθεί ότι το φαρμακείο τού ΕΟΠΥΥ παραμένει ανοιχτό και ότι οι αιτήσεις για διαπιστωτικές πράξεις γίνονται στη διεύθυνση Χ. Τρικούπη 3, στη Μυτιλήνη.

 

Λουκέτο και στο ιατρείο τού ΕΟΠΥΥ στη Λήμνο

Ένα ακόμη λουκέτο μπήκε τη Δευτέρα το μεσημέρι σε δημόσια υπηρεσία της Λήμνου. Πρόκειται για το ιατρείο τού ΕΟΠΥΥ, μετά και την απόφαση του υπουργού Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη, να προχωρήσει στο κλείσιμο των υγειονομικών υπηρεσιών τού Οργανισμού.

Το πολυϊατρείο τού πρώην ΙΚΑ είχε αντιμετωπίσει και στο παρελθόν την «απειλή» του λουκέτου, η οποία είχε αποφευχθεί με τον αγώνα των εργαζομένων και των φορέων του νησιού, ενώ αυτήν τη φορά θεωρείται οριστικό, καθώς η πολιτική της απαξίωσής του είχε ουσιαστικά οδηγήσει στην υπολειτουργία του. Για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους τού ΕΟΠΥΥ, η εξέλιξη αυτή θεωρείται ιδιαίτερα αρνητική, καθώς όπως υποστηρίζουν, δε θα μπορούν να εξυπηρετούνται από τα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου της Λήμνου, τα οποία είναι ήδη επιβαρυμένα, καθώς αντιμετωπίζουν και πρόβλημα στελέχωσης για διάφορες ειδικότητες.

Αν και, όπως υποστηρίζει ο υπουργός Υγείας, τα πολυϊατρεία θα ανοίξουν σε ένα μήνα υπό το νέο καθεστώς, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το ιατρείο της Λήμνου δεν πρόκειται να ξαναλειτουργήσει, ενώ το προσωπικό του θα τεθεί σε διαθεσιμότητα, όπως εξάλλου θα συμβεί σε όλη την Ελλάδα.

Το κλείσιμο άλλης μιας σημαντικής κοινωνικής δομής που αφορά στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, αποτελεί ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα στην ήδη υποβαθμισμένη παρουσία της δημόσιας διοίκησης στο νησί.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey