«Μάχες» χθες έξω από το ΙΚΑ, για να παραμείνει ανοικτό

Στην υπεράσπιση της Δημόσιας Υγείας

18/02/2014 - 14:17

Ετοιμοπόλεμοι εργαζόμενοι, συνδικαλιστές και αιρετοί μπλόκαραν χτες τη διαδικασία παράδοσης - παραλαβής τού ΙΚΑ Μυτιλήνης, διαμαρτυρόμενοι για το επικείμενο λουκέτο και το αλαλούμ που θα προκύψει τόσο με τη συμφόρηση του Νοσοκομείου.

Ετοιμοπόλεμοι εργαζόμενοι, συνδικαλιστές και αιρετοί μπλόκαραν χτες τη διαδικασία παράδοσης - παραλαβής τού ΙΚΑ Μυτιλήνης, διαμαρτυρόμενοι για το επικείμενο λουκέτο και το αλαλούμ που θα προκύψει τόσο με τη συμφόρηση του Νοσοκομείου, όσο και με την έλλειψη ειδικοτήτων που μόνο το ΙΚΑ είχε. «Να έρθει να πάρει τα κλειδιά ο Γεωργιάδης», φώναζαν.

Στα άκρα οδηγείται και η κόντρα του διευθυντή τού ΙΚΑ, Στρατή Κύτελη, με το βουλευτή Λέσβου τού ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ζερδελή, ενώ ο τελευταίος μετά την επιχείρηση αποτροπής του λουκέτου, μετέβη στην Εισαγγελία και κατέθεσε αναφορά για τη μη δημοσίευση του νέου Νόμου σε ΦΕΚ και την απαίτηση από πλευράς κυβέρνησης να παραδοθούν τα κλειδιά.

Άγνωστο παραμένει το τι μέλλει γενέσθαι, καθώς αν δημοσιευτεί το περιβόητο ΦΕΚ, τότε αυτομάτως οι γιατροί τού ΙΚΑ τίθενται σε διαθεσιμότητα.

Προς το παρόν δε φαίνονται διατεθειμένοι να συμμετάσχουν στην πανελλαδική απεργία ή να προχωρήσουν σε κάποια άλλη δράση. Σήμερα, πάντως, συνεδριάζουν σε κοινή σύσκεψη σωματεία και φορείς για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

Από το πρωί...
Από τις 8 το πρωί συγκεντρωνόταν χτες κόσμος έξω από το υποκατάστημα του ΙΚΑ Μυτιλήνης, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου.

Στην κινητοποίηση, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν γιατροί της Ένωσης Λέσβου ΕΣΥ, εκπαιδευτικοί, δημοτικοί υπάλληλοι, συνταξιούχοι, αλλά και αγρότες.

Το μεσημέρι, οπότε πλέον είχε μεταβεί αρκετός κόσμος, η κινητοποίηση έφτασε στο ζενίθ της με την «επίσκεψη» υπαλλήλου της Περιφέρειας εντεταλμένης να παραλάβει το χαρτί της απογραφής και τα κλειδιά από το διευθυντή τού ΙΚΑ. Ας σημειωθεί ότι το ΠΕΔΥ (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας) θα υπάγεται στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και όχι στο Υπουργείο Υγείας, εξ ου και η «επίσκεψη» από υπάλληλο της Περιφέρειας.

Ο βουλευτής Λέσβου τού ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ζερδελής, παρενέβη φωνάζοντας ότι η παράδοση αποτελεί παράνομη ενέργεια εφόσον δεν έχει δημοσιευτεί το ΦΕΚ και άρα «δεν υπάρχει εντολή σύμφωνα με το δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα». Αλλά και ο επικεφαλής περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Στρατής Κόρακας εγκαλούσε την υπάλληλο της Περιφέρειας για τη στάση της, καλώντας τη να μη συναινέσει στον «εγκληματικό νόμο».

Ο κ. Κύτελης βρισκόταν σε αμηχανία τονίζοντας ότι ο ΕΟΠΥΥ διατάσσει την παράδοση όλων των μονάδων και δηλώνοντας: «Είμαστε υποχρεωμένοι να εκτελούμε το Νόμο».

Οι συγκεντρωμένοι διαμαρτύρονταν, με αποτέλεσμα σε κάποιο σημείο της λεκτικής διαμάχης το έγγραφο της απογραφής να κάνει... φτερά και να φτάσει στα χέρια του κ. Ζερδελή. Η εντεταλμένη υπάλληλος αποχώρησε και τα σωματεία συνεννοήθηκαν να βρεθούν σε κοινή σύσκεψη σήμερα στις 7 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο, στην οδό Κομνηνάκη.

Παράλληλα, ο κ. Ζερδελής μετέβη στην Εισαγγελία και έκανε αναφορά για το αν η διαδικασία παραλαβής - παράδοσης είναι νόμιμη εφόσον δεν έχει δημοσιευτεί το ΦΕΚ και η απάντηση αναμένεται τις επόμενες μέρες.

Δηλώσεις Κύτελη
Ο κ. Κύτελης, ενώ αναγνώρισε τη συμβολή του κόσμου στην εμπόδιση του λουκέτου τού ΙΚΑ, στη συνέχεια τα έβαλε με την αξιωματική αντιπολίτευση. Συγκεκριμένα δήλωσε στην εφημερίδα μας: «Εμποδίστηκε η παραλαβή από τον κόσμο. Κάποιοι όψιμοι επαναστάτες υφάρπαξαν τα έγγραφα ρίχνοντας ψευτοαπειλές εναντίον μου. Εμείς υπερασπιζόμαστε την Υγεία και το συμφέρον του λαού.

Αυτοί οι οποίοι συνετέλεσαν με τη στάση τους στην ψήφιση του νομοσχεδίου, η αντιπολίτευση, ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους.» Σε ερώτησή μας για το αν θα προβεί σε άλλες κινήσεις σε περίπτωση που δημοσιευτεί άμεσα το ΦΕΚ, απάντησε: «Αν δημοσιευτεί το ΦΕΚ, μπαίνουμε αυτόματα σε διαθεσιμότητα και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα.»
Πάντως, κατά τη διάρκεια της διαμάχης για το κλείσιμο του ΙΚΑ, ο κ. Ζερδελής απευθύνθηκε πολλάκις στο διευθυντή λέγοντάς του να δηλώσει απεργός, εφόσον τον καλύπτει η Ομοσπονδία του, ώστε να μη χρειαστεί να παραδώσει τα έγγραφα. Σχολίασε, μάλιστα, αρνητικά το γεγονός ότι η απογραφή του εξοπλισμού τού ΙΚΑ είχε γίνει και είχε υπογραφεί από τον κ. Κύτελη αρκετές μέρες νωρίτερα.

«Ο κ. Κύτελης είχε ήδη υπογράψει το πρωτόκολλο από τις 27 Ιανουαρίου και φάνηκε ξεκάθαρα ότι είναι κυβερνητικός συνδικαλιστής, συνεπώς είναι παραμύθια τα περί αντίστασης στο νομοσχέδιο.»

Ένωση Γιατρών:

«Χωρίς δωρεάν υπηρεσίες»
Το νομοσχέδιο απεμπολεί το δωρεάν χαρακτήρα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Αυτό τονίζει η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου, η οποία κάνει λόγο για ριζική αλλαγή τού ΕΟΠΥΥ, καθώς «καταργείται η υποχρέωση να παρέχονται δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες.

Ο ΕΟΠΥΥ μετατρέπεται σε αγοραστή υπηρεσιών από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα υγείας, σε υψηλές τιμές, που θα οδηγήσουν σε δραματική μείωση και υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, σε αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων και νέα χρεωκοπία.

Οδηγεί, μέσω της διαθεσιμότητας γιατρών και υπαλλήλων τού ΕΟΠΥΥ, σε απολύσεις της πλειοψηφίας των γιατρών - πιθανόν και άλλων εργαζομένων - και στο αυτόματο κλείσιμο πολλών πολυϊατρείων.

Η θέσπιση απαράδεκτων όρων στους γιατρούς τού ΕΟΠΥΥ για ένταξη στο ΕΣΥ σκοπό έχει να τους οδηγήσει σε αναγκαστική παραίτηση.». Ή Ένωση Γιατρών τονίζει επίσης, μεταξύ άλλων, ότι «με ενωτικό παλλαϊκό ξεσηκωμό η πολιτική Κυβέρνησης - Ε.Ε. - Δ.Ν.Τ. - Κεφαλαίου μπορεί να ανατραπεί».

Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία:

«Απελπισία και αδιέξοδο»
Η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Βορείου Αιγαίου συμπαραστέκεται στη διαμαρτυρία ενάντια στο κλείσιμο των πολυϊατρείων τού ΕΟΠΥΥ στη Λέσβο.

«Η ενέργεια αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια αποψίλωσης του συστήματος υγείας και είναι συνέχεια του κλεισίματος των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας, σ' όλα τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, Λήμνο, Σάμο, Ικαρία και Χίο. Εντάσσεται στην αταλάντευτη και στοχοπροσηλωμένη πολιτική της κυβέρνησης, που από κοινού διαμορφώνει με την Ε.Ε., υπέρ των ιδιωτικών κέντρων υγείας και σε βάρος των συμφερόντων μας», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

Οι κάτοικοι στα νησιά του Β. Αιγαίου βιώνουν τριπλό αποκλεισμό, τονίζει, αφού, «μας έχουν αποκόψει από την επικοινωνία μεταξύ μας και με το κέντρο (περικοπή ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, απαγορευτική χρήση αεροπλάνων), την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και τα φάρμακα, την υπολειτουργία των σχολείων και έχουν οδηγήσει τους νησιώτες μόνιμους κατοίκους σ' απελπισία και αδιέξοδο».

ΕΛΜΕ Λέσβου:

«Ληξιαρχική πράξη θανάτου τού ΙΚΑ»
«Δε συναινούμε στη ληξιαρχική πράξη θανάτου τού ΙΚΑ, ενός θεσμού που για 80 χρόνια εξυπηρετούσε τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, καθώς αποτελούσε το μόνο τους αποκούμπι. Εμμέσως πλην σαφώς, οι ασφαλισμένοι πολίτες από εδώ κι εμπρός θα παραπέμπονται πλέον στον ιδιωτικό τομέα, όπου κυριαρχούν τα μεγάλα συμφέροντα που δρουν στο χώρο της Υγείας.», αναφέρει η ΕΛΜΕ Λέσβου.

Στράτος Γεωργούλας:
«Στο μακρύ κατάλογο των ενεργειών κατεδάφισης»
Με αφορμή την επιχείρηση άμεσου κλεισίματος του ΕΟΠΥΥ, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ο Άλλος Δρόμος», Στράτος Γεωργούλας, δήλωσε: «Είναι μια ακόμα πράξη στο μακρύ κατάλογο των ενεργειών κατεδάφισης σε ό,τι έχει απομείνει πια από τη δημόσια υγεία.»

Η δημοτική παράταξη καταγγέλλει την ενέργεια αυτή και δηλώνει πως θα παλέψει μέσα απ' το κίνημα, για να ξαναστηθούν αυτές οι δομές δημόσιας υγείας που χρειάστηκαν δεκαετίες για να γίνουν. «Για μας το θέμα της υγείας των δημοτών είναι στην πρώτη μας προτεραιότητα.

Πέρα απ' την αυτονόητη συμπαράταξή μας με το εργατικό κίνημα και το κίνημα των υγειονομικών, εμείς ως δημοτική αρχή θα επεκτείνουμε ουσιαστικά σ' ολόκληρη τη Λέσβο ένα πυκνό δίκτυο κοινωνικών-δημοτικών ιατρείων και φαρμακείων, με στόχο την πρώτη και άμεση εξυπηρέτηση του δημότη», καταλήγει η ανακοίνωση.

Νίκη Τσιριγώτη:

«Σε κίνδυνο περιουσία ανεκτίμητης αξίας»
Η υποψήφια δήμαρχος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Νίκη Τσιριγώτη, δήλωσε σχετικά: «Η διαδικασία ξεγυμνώματος των μονάδων τού ΕΟΠΥΥ θέτει σε κίνδυνο την περιουσία ανεκτίμητης αξίας που κτίστηκε από τον ιδρώτα των εργαζομένων.

Ο νέος νόμος που ψηφίστηκε, έρχεται να διαλύσει ό,τι είχε απομείνει από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, στέλνοντας στη διαθεσιμότητα χιλιάδες εργαζόμενους, ενώ παράλληλα με το κλείσιμο των μονάδων τού ΕΟΠΥΥ και στη Λέσβο, στερούν ξεδιάντροπα από τους ασφαλισμένους το δικαίωμα στην υγεία.»

Αγλαΐα Κυρίτση

«Σαν το θερινό πραξικόπημα...»
Για αιφνιδιαστική κίνηση που θυμίζει το θερινό πραξικόπημα σε βάρος τής ΕΡΤ κάνει λόγο η υποψήφια περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου τού ΣΥΡΙΖΑ, Αγλαΐα Κυρίτση, η οποία τονίζει ότι «η μνημονιακή συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου επιταχύνει το γκρέμισμα των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας, βάζει σε διαθεσιμότητα χιλιάδες εργαζόμενους, στερεί στοιχειώδεις παροχές υγείας από χιλιάδες ασφαλισμένους, καταργεί ακόμη και κλεισμένα ραντεβού ασθενών και σηματοδοτεί το τέλος του Κοινωνικού Κράτους και της Δημόσιας Πρόνοιας». Παράλληλα επισημαίνει ότι «μόνο με ένα γενικό λαϊκό ξεσηκωμό θα αποτραπεί η νέα επίθεση» και καλεί το λαό του Βορείου Αιγαίου να συμμετάσχει μαζικά στις κατά τόπους κινητοποιήσεις σε κάθε νησί, με στόχο να μείνουν ανοιχτά τα πολυϊατρεία τού ΕΟΠΥΥ.

ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου:

«"Ξαφνικός θάνατος" στον ΕΟΠΥΥ»

Ο «ξαφνικός θάνατος» του ΕΟΠΥΥ αποδείχθηκε ότι δεν ήταν σενάριο καταστροφολογίας τού ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, αναφέροντας ότι «σε όλη τη χώρα δίνονται εντολές για άμεσο κλείσιμο των πολυϊατρείων. Αφήνουν τον κόσμο χωρίς ιατροφαρμακευτική φροντίδα και πετούν το προσωπικό στο δρόμο».

«Παλεύουμε για άμεση κατάργηση κάθε μνημονιακού μέτρου που επιβλήθηκε στην Υγεία. Καλούμε όλους τους πολίτες της Λέσβου να αντισταθούμε και να αντιστρέψουμε όλοι μαζί την ουσιαστική κατάργηση της πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας που επιχειρεί να πετύχει η κυβέρνηση.

Να διεκδικήσουμε όλοι μαζί την ισότιμη, δωρεάν και καθολική πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας, ανεξάρτητα από εργασία, ασφάλιση και εισόδημα», καταλήγει η ανακοίνωση, καλώντας τους πολίτες να παρευρεθούν τις επόμενες μέρες στο ΙΚΑ.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου:

«Οι ασφαλισμένοι πληρώνουν ήδη»
Για ταλαιπωρία που θα ξεπεράσει κάθε όριο κάνει λόγο η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου, λόγω των ελλείψεων γιατρών, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού στο Βοστάνειο και τα κέντρα υγείας. «Οι ανασφάλιστοι πληρώνουν ήδη τα δυσβάστακτα νοσήλια, με αποτέλεσμα να βρίσκονται χρεωμένοι ή απένταροι όποτε αναγκάζονται να νοσηλευθούν στα δημόσια νοσοκομεία», επισημαίνει. «Για όλα αυτά, δεν μπορούμε να περιμένουμε τις εκλογές για να τους διώξουμε ή για να διορθώσει την ψήφο του ο λαός.

Χρειάζεται από σήμερα ξεσηκωμός, σε συντονισμό με τους εκπαιδευτικούς που απολύονται, τους φτωχομεσαίους αγρότες, τα σωματεία των εργαζομένων και όλο το λαό, με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης και κάθε άλλης κυβέρνησης που θα υλοποιεί το σφαγείο τής Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ..

Να τους ανατρέψουμε πριν μας τελειώσουν. Με κοινή δράση των μαχόμενων δυνάμεων της Αριστεράς και του λαϊκού κινήματος, μπορούμε να υπερασπίσουμε τα δικαιώματά μας και να ανοίξουμε το δρόμο για έξοδο από την Ε.Ε., για να ζήσουμε χωρίς μνημόνιο, ευρώ και χρέος», καταλήγει η ανακοίνωση.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey