FOLLOW US

Υγεία

  • Κλείνει μέχρι… να ανοίξει (;) το ΙΚΑ, αφήνοντας χωρίς ασφάλιση χιλιάδες πολίτες της Λέσβου
Χωρίς γιατρούς, χωρίς ντροπή!

Απανωτά τα χαστούκια για τους ασφαλισμένους. Μέσα σε μια νύχτα έμαθαν ότι θα κλείσει το ΙΚΑ και σε λίγα 24ωρα, από Δευτέρα, θα βρουν σφραγισμένες τις πόρτες του.

Απανωτά τα χαστούκια για τους ασφαλισμένους. Μέσα σε μια νύχτα έμαθαν ότι θα κλείσει το ΙΚΑ και σε λίγα 24ωρα, από Δευτέρα, θα βρουν σφραγισμένες τις πόρτες του. Εν τω μεταξύ, αλαλούμ επικρατεί στους διαδρόμους του υποκαταστήματος Μυτιλήνης.

Νοσηλεύτριες τρέχουν από τη μια πλευρά και γιατροί από την άλλη. Τη Δευτέρα το μεσημέρι καλούνται να παραδώσουν τα κλειδιά σε εντεταλμένη τριμελή επιτροπή και μετά να... αναμείνουν στο ακουστικό τους!

Η σκέψη των γιατρών να παρεμποδίσουν τη διαδικασία της παράδοσης διά της δικαστικής οδού αποδείχτηκε ευσεβής πόθος και σε αυτήν τη φάση αρκούνται στις κινήσεις της Ομοσπονδίας τους.

Καμμιά διευκρίνιση και καμμιά εξήγηση δεν έχει δώσει το Υπουργείο Υγείας στους πολίτες για το πού θα απευθυνθούν το μεσημέρι της Δευτέρας σε περίπτωση που χρειαστούν φάρμακα για συνταγογράφηση, εμβόλια, άδεια ή πιστοποίηση αναπηρίας και να περάσουν από την αρμόδια επιτροπή οι ασθενείς.

Κι αυτό γιατί αρκετές ειδικότητες γιατρών και ειδικές επιτροπές βρίσκονται αποκλειστικά στο ΙΚΑ, δεν υπάρχουν στο Νοσοκομείο.

Ασάφεια που θα διευκρινιστεί με εγκύκλιο, λέει το Υπουργείο, είναι και το ότι δεν έχει οριστεί το πόσοι γιατροί ή με ποιες ειδικότητες μίνιμουμ μπορεί να λειτουργήσει το «νέο ΙΚΑ». Για τα 800 με 1.000 άτομα που μεταβαίνουν καθημερινά κατά μέσο όρο στο ΙΚΑ και θα πρέπει να απευθυνθούν στο Βοστάνειο, επίσης δεν απαντά κανείς.

Μηδενικός είναι ο σχεδιασμός - εκτός αν υπάρχει κρυφή ατζέντα - για το τι θα απογίνουν 30 υγειονομικοί και διοικητικοί υπάλληλοι, αλλά και 40 γιατροί του νησιού.

Στον εισαγγελέα
Μετά το έγγραφο που εστάλη στη διοίκηση του ΙΚΑ για την παράδοσή του, αντιπροσωπεία του Συλλόγου Γιατρών τού ΕΟΠΥΥ με το διευθυντή του υποκαταστήματος του ΙΚΑ Μυτιλήνης απευθύνθηκαν χτες στην εισαγγελέα Πρωτοδικών, προκειμένου να της εκθέσουν την κατάσταση.

«Εξηγήσαμε ότι καθημερινά 800 ασθενείς θα μένουν ακάλυπτοι, καθώς το Νοσοκομείο στερείται ειδικοτήτων που έως τώρα καλύπτονταν από το ΙΚΑ», ανέφερε στο «Ε», ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιατρών, Σάββας Κωφόπουλος.

Η ουσία της κίνησης αυτής ήταν να βρεθεί διά της δικαστικής οδού και άμεσα μία λύση, δεδομένου ότι διασαλεύεται η δημόσια υγεία και δεν υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες για τους ασθενείς. Εν τούτοις, η εισαγγελέας εξήγησε ότι το ζήτημα δεν είναι της αρμοδιότητάς της, εννοώντας ότι δεν μπορεί να ασκήσει αυτόφωρο.

Έτσι, οι γιατροί αναμένουν τις πανελλαδικές εξελίξεις, δεδομένου ότι χτες το πρωί η Ομοσπονδία τους έστειλε εξώδικο στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ και στον υπουργό Υγείας, προκειμένου να ανασταλεί το σφράγισμα των υγειονομικών μονάδων, καθώς ο νόμος ψηφίστηκε μεν, αλλά δε δημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ).

Έξαλλοι είναι και οι νοσηλευτές και οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΙΚΑ, που θεωρούν βέβαιο ότι θα απολυθούν. Εδώ και αρκετό καιρό τούς είχε ζητηθεί να προχωρήσουν στην απογραφή του υλικού τού ΕΟΠΥΥ, καταγράφοντας ακόμα και τα τραπεζοκαθίσματα, τα χαρτιά και τα... στόρια. «Δεν ξέρουμε αν θα ξαναδουλέψουμε!», φώναζε στο διάδρομο μια υγειονομική υπάλληλος.

Στο σπίτι τους;
Η πρόεδρος του Συλλόγου Υγειονομικών Υπαλλήλων τού ΕΟΠΥΥ, Κατερίνα Κουκούλα, εξήγησε στο «Ε» ότι μόλις παραδοθεί το υποκατάστημα, οι υπάλληλοι θα πάνε σπίτι τους μέχρι να τους έρθει το χαρτί διαθεσιμότητας και στη συνέχεια - αν είναι τυχεροί - η επανατοποθέτησή τους σε κάποιο κέντρο υγείας.

«Κι όταν λέμε σε κάποιο κέντρο υγείας, μη θεωρείτε βέβαιο ότι αυτό θα είναι στο ΙΚΑ που θα επαναλειτουργήσει στην Επάνω Σκάλα.

Μπορεί να είναι στο Κέντρο Υγείας Καλλονής ή σε κάποιο υποκατάστημα του Πειραιά, αφού ανήκουμε και εκεί διοικητικά!», προσέθεσε.

Αναμένοντας και οι διοικητικοί και οι υγειονομικοί τι θα αποφασίσει το πανελλαδικό τους όργανο, σηκώνουν τους ώμους για το πώς θα αντιδράσουν μεθαύριο στη θέα των τριών εντεταλμένων που θα τους σφραγίσουν το χώρο εργασίας τους.

«Αναμένουμε να δημοσιευτεί το ΦΕΚ και στη συνέχεια έχουμε περιθώριο επτά ημερών για να δηλώσουμε αν επιθυμούμε να είμαστε στο νέο φορέα.»

Στρατής Κύτελης:

«Στην υπεράσπιση του ανοικτού ΙΚΑ»

«Θα περιμέναμε εξηγήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι από δω και πέρα, αντί την εντολή να παραδώσουμε κλειδιά. Θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε να παραμείνει ανοιχτό το ΙΚΑ. Το ότι πουθενά σε όλο το νησί δε θα μπορούν να γίνουν ειδικές αιμοληψίες, ελεγκτικές επιτροπές, να δοθούν άδειες εγκυμοσύνης, είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία», δήλωσε στο «Ε» ο διευθυντής τού ΙΚΑ, Στρατής Κύτελης, που θα παραδώσει τα κλειδιά το μεσημέρι της Δευτέρας.

Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top