Διατροφικές συμβουλές για την Τσικνοπέμπτη

14/02/2014 - 19:39

Η Τσικνοπέμπτη είναι ένα ιδιαίτερου γαστρονομικού ενδιαφέροντος έθιμο κρεατοφαγίας, το οποίο παρ' όλη την οικονομική κρίση, τιμούν σχεδόν όλοι στην Ελλάδα.

Η Τσικνοπέμπτη είναι ένα ιδιαίτερου γαστρονομικού ενδιαφέροντος έθιμο κρεατοφαγίας, το οποίο παρ' όλη την οικονομική κρίση, τιμούν σχεδόν όλοι στην Ελλάδα.

Οι τρόποι είναι πολλοί: το σπιτικό barbeque, το ψητοπωλείο-σουβλατζίδικο, με εξυπηρέτηση στο χώρο του ή με παραγγελία στο σπίτι, οι ταβέρνες, τα καλά εστιατόρια, αλλά και τα bar restaurants ή και τα ξενοδοχεία.
Εσείς τι θα ήταν καλό να κάνετε, ώστε και να απολαύσετε τη βραδιά, αλλά και να μη μετανιώσετε από τη δυσφορία της πολυφαγίας; Κάποια απλά βήματα, που είναι λίγο - πολύ γνωστά, αλλά θα ήταν καλό να τα ξαναθυμηθείτε:

Πριν το βράδυ
- Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα καλό πρωινό και μην αποφύγετε τις θερμίδες του με το σκεπτικό ότι θα τις φάτε το βράδυ! Δεν έχει καμμία σχέση το ένα με το άλλο. Αν δε φάτε πρωινό, μπορεί να γλυτώσετε 400 θερμίδες και να φτάσετε τόσο πεινασμένοι το βράδυ, που να φάτε 800 ή παραπάνω!
- Το μεσημέρι καταναλώστε ένα πλήρες, αλλά ελαφρύ γεύμα χωρίς κρέας, π.χ. μία σαλάτα, μία σούπα λαχανικών, μία μερίδα όσπρια, μία αραβική πίτα με τυρί και λαχανικά.

Στο βραδινό γεύμα
- Ξεκινήστε με άφθονη σαλάτα για «αντι-ορεκτικό»: φρέσκα ή ακόμα καλύτερα ψητά λαχανικά, που ταιριάζουν με την περίσταση, όπως μανιτάρια και πιπεριές, με λίγο ξίδι μπαλσάμικο είναι ό,τι πρέπει για να σας κόψουν λίγο τη φόρα, με πολλή γεύση.
- Αποφύγετε οτιδήποτε τηγανητό, είτε αυτό είναι ορεκτικό είτε κυρίως πιάτο. Θα σας δώσει και πολλές θερμίδες και πιθανόν να αυξήσει τη στομαχική δυσφορία σας στο τέλος του γεύματος.

- Επιλέξτε ψητό άπαχο κρέας. Αν δεν μπορείτε να κάνετε αλλιώς, βγάλτε το λίπος ή την πέτσα πριν να το φάτε.

Προτιμήστε μπριζόλα από μοσχάρι ή χοιρινό, που θα αφαιρέστε το ορατό λίπος, κοτόπουλο ή γαλοπούλα χωρίς πέτσα και εάν υπάρχει κάποιος λόγος, π.χ. υγείας ή είστε σε διατροφή, προτιμήστε φιλέτο κοτόπουλο ή φιλέτο μοσχαρίσιο ή μπιφτέκι από άπαχο κρέας μοσχαρίσιο, κοτόπουλου ή γαλοπούλας.

Ιδιαίτερα αν υποφέρετε από έλκος, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, καούρες κ.λπ., αποφύγετε κοψίδια, γύρο, κοκορέτσι, κοντοσούβλι και ό,τι άλλο μπορεί να έχει πολύ λίπος και πολλά βελτιωτικά γεύσης.

- Προτιμήστε τα ψητά από τα τηγανητά κρέατα και αποφύγετε το επιπλέον αλάτι. Νοστιμίστε το φαγητό σας με μπαχαρικά, καρυκεύματα, λεμόνι, μουστάρδα ή και τζατζίκι.

- Επιλέξτε αλάδωτη ψητή πίτα με ρίγανη, χωρίς αλάτι, αντί για ψωμί.
- Αν δεν μπορείτε να αντισταθείτε στις τηγανητές πατάτες, βάλτε από κάτω τους απορροφητικό χαρτί ή χαρτοπετσέτα, για να φύγει λίγο από το λάδι τους και φάτε 1/3 της μερίδας. Αλλιώς επιλέξτε τις ψητές πατάτες. Μη φάτε και πατάτες και πίτες μαζί!

- Αν θέλετε να φάτε πίτα τυλιχτή, επιλέξτε να είναι αλάδωτη πίτα με σουβλάκι ή μπιφτέκι, λαχανικά, π.χ. μαρούλι, ντομάτα, κρεμμύδι και μουστάρδα ή τζατζίκι.

- Τρώτε αργά, μασάτε καλά και αφήνετε το πιρούνι κάτω ανάμεσα στις μπουκιές σας. Αν αισθανθείτε ότι χορταίνετε, περιμένετε για 15 - 20 λεπτά μέχρι να συνεχίσετε. Αν έχετε ήδη χορτάσει, αποφύγετε να φάτε κι άλλο και σηκωθείτε από το τραπέζι.
- Δώστε μεγάλη προσοχή στο αλκοόλ. Οι άντρες να περιοριστούν σε δυο - τρία ποτήρια κρασί και οι γυναίκες σε ένα με δυο.

- Προτιμήστε για επιδόρπιο φρούτο ή έστω κάτι πολύ ελαφρύ. Αν δεν μπορείτε να το αποφύγετε, γιατί είναι π.χ. το αγαπημένο σας, αρκεστείτε σε δυο - τρεις κουταλιές, για να πάρετε όλη τη γεύση.
- Να θυμάστε να πίνετε άφθονο νερό και επιλέξτε μόνο αναψυκτικά light.

- Αν είστε σε χώρο με μουσική, μετά το φαγητό σηκωθείτε να χορέψετε. Θα συνδυάσετε και διασκέδαση και καλύτερη πέψη.
Την επόμενη μέρα

- Προτιμήστε να φάτε ελαφριά γεύματα, αλλά χωρίς να παραλείψετε κάποιο. Καλές επιλογές θα ήταν το λαδερό, τα όσπρια ή το ψάρι. Άφθονο νερό, πολλά λαχανικά και φυσική δραστηριότητα θα επαναφέρουν τον οργανισμό σας άμεσα.

Αν ακολουθήστε τις παραπάνω συμβουλές, είναι σίγουρο ότι και θα χαρείτε την Τσικνοπέμπτη και δε θα υποστείτε πιθανές δυσάρεστες γαστρεντερικές επιπτώσεις της.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey