Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στο χώρο της πρωτοβάθμιας παροχής υπηρεσιών υγείας

Μια κοινωνία χωρίς… γιατρό!

14/02/2014 - 15:36

Αγανακτισμένοι δηλώνουν οι Μυτιληνιοί στο άκουσμα του κλεισίματος του ΙΚΑ Μυτιλήνης τις επόμενες μέρες. Μικρή διάρκεια «ζωής» δίνει στο υποκατάστημα του ΙΚΑ ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Παναγιώτης Προβέτζας, ενώ άμεσα «βλέπει» λουκέτο ο βουλευτής Λέσβου τού ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ζερδελής.

Αγανακτισμένοι δηλώνουν οι Μυτιληνιοί στο άκουσμα του κλεισίματος του ΙΚΑ Μυτιλήνης τις επόμενες μέρες. Μικρή διάρκεια «ζωής» δίνει στο υποκατάστημα του ΙΚΑ ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Παναγιώτης Προβέτζας, ενώ άμεσα «βλέπει» λουκέτο ο βουλευτής Λέσβου τού ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ζερδελής. Τα χειρότερα έρχονται για τους 800 με 1.000 ασφαλισμένους οι οποίοι κατά μέσο όρο επισκέπτονται καθημερινά το ΙΚΑ.

Σε μηνύσεις και ασφαλιστικά μέτρα προχωρούν άμεσα οι γιατροί τού ΕΟΠΥΥ, με το διευθυντή τού ΙΚΑ, Στρατή Κύτελη, να τονίζει ότι οι 40 γιατροί του Νομού Λέσβου μαζί με άλλους 3.000 γιατρούς πανελλαδικώς τού ΕΟΠΥΥ θυσιάζονται από το κράτος κατ’ εντολή της Τρόικας. Όλα τα παραπάνω, μετά από την ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), στην Ολομέλεια της Βουλής και στο σύνολό του, το βράδυ της περασμένης Τρίτης.

Ο νόμος που ψηφίστηκε με 152 «ναι» και 111 «όχι», αφορά μεταξύ άλλων στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και προβλέπει την άμεση κατάργηση του ΕΟΠΥΥ και τη δημιουργία νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που θα ανήκει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θέτει, μάλιστα, δίλημμα στους γιατρούς ή να παραμείνουν στο ΕΣΥ κλείνοντας τα γραφεία τους εντός ολίγων ημερών ή να βρουν την πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο.

Τι σημαίνει για τους γιατρούς
Από την πλευρά τους, οι γιατροί κατηγορούν το Υπουργείο ότι διέλυσε τις δομές τού ΕΟΠΥΥ, δεν επιτρέπει σε κανένα νέο ιατρό να συμβληθεί, δεν καταβάλλει τα δεδουλευμένα και απαγορεύει τη συνταγογράφηση πάνω από ένα όριο. Παράλληλα, καταγγέλλουν την προχειρότητα η οποία είχε ως αποτέλεσμα να αποστερηθούν οι ασθενείς το δικαίωμα πρόσβασης στο αναγκαίο φάρμακο και οδηγώντας συνολικά τον κλάδο τους σε απόγνωση.

Όσο κι αν θεωρείται εύλογο σε περίοδο κρίσης οι γιατροί να πρέπει χοντρικά να επιλέξουν σε ποια από τις δύο «δουλειές» επιθυμούν να είναι, ο περιορισμένος χρόνος που τους δίνει το Υπουργείο για να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, αποτελεί γι’ αυτούς θηλιά στο λαιμό. «Για να κλείσει το ιατρείο του ένας παθολόγος και να το μεταβιβάσει σε κάποιον που επιλέγει να μείνει εκτός τού ΕΣΥ, απαιτείται αρκετός χρόνος, ιδιαίτερα αν αυτός απασχολεί προσωπικό με πρόγραμμα. Κι αυτό γιατί, αφενός θα πρέπει να πληρώσει πρόστιμο στον ΟΑΕΔ αν προχωρήσει σε απόλυση, αλλά αφετέρου θα πρέπει και με κάποιον τρόπο να εξασφαλίσει ότι το προσωπικό δε θα χάσει τη δουλειά του. Όλο το παραπάνω δε, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη για χιλιάδες γιατρούς», ανέφερε στο «Ε» ο παθολόγος και βουλευτής Λέσβου τού ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ζερδελής, ο οποίος κάνει λόγο για ωμό εκβιασμό.

Τι σημαίνει για τους ασφαλισμένους
«Εμείς αντιδρούσαμε από την αρχή και είχαμε επισημάνει ότι πρέπει να δοθεί παράταση τουλάχιστον έξι μηνών για να συζητηθεί το νομοσχέδιο με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο», τόνισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Παναγιώτης Προβέτζας. Παράλληλα, εξέθεσε για ακόμη μια φορά ένα σημαντικό προβληματισμό, που αφορά στους ασφαλισμένους. Αν αναλογιστούμε ότι στην περιοχή μας γιατροί μόνο επτά ειδικοτήτων προχώρησαν σε σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, τότε τα «προγνωστικά» είναι αρκετά άσχημα για τους ασθενείς.

Το Υπουργείο δεν έλαβε υπόψη μόνο το ότι θα πάρει με το μέρος του την κοινή γνώμη προχωρώντας στον…. εκβιασμό των γιατρών, αλλά και το ότι στη συντριπτική πλειοψηφία τους θα προτιμήσουν το ιατρείο τους, αφενός γιατί λόγω χρόνου δεν προλαβαίνουν να ολοκληρώσουν τις απαιτούμενες εκκρεμότητες και αφετέρου γιατί ο μισθός του Δημοσίου σε πλήρη και αποκλειστική απασχόληση δεν είναι διόλου δελεαστικός.

Χθες στο ΙΚΑ

Με αυτή την έννοια, ουδέν μονιμότερο του προσωρινού. Επισήμως το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε, ορίζει ότι μέχρι να διαλυθεί ο ΕΟΠΥΥ και να φτιαχτεί η πρωτοβάθμια υπό τις Διοικήσεις Υγειονομικών Περιφερειών, έχει βρεθεί η… λύση: «Οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης θα παρέχονται στους ασφαλισμένους του Οργανισμού από τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, τα κέντρα υγείας και τους συμβεβλημένους γιατρούς»! Το δημόσιο νοσοκομείο, έτσι, θα κληθεί να αντέξει και αυτό το βάρος, ενώ ήδη η συρρίκνωση των προϋπολογισμών του και η αύξηση των προσερχομένων το έχουν «γονατίσει».

Ασφαλιστικά μέτρα και μηνύσεις
Στη Δικαιοσύνη οδηγούνται οι γιατροί, η Πανελλήνια Ομοσπονδία των οποίων σε συντονισμό με τον Ιατρικό Σύλλογο Λέσβου θα καταθέσουν άμεσα ασφαλιστικά μέτρα, όπως και μηνύσεις για τις αιφνιδιαστικές απολύσεις. Σε συναγερμό βρίσκονται οι Γιατροί της Λέσβου, οι οποίοι, κατά πάσα πιθανότητα, δεν προβλέπεται να κλείσουν τα ιατρεία τους, τόνισε στο «Ε» ο διευθυντής τού ΙΚΑ, Στρατής Κύτελης. «Πλήρης ασάφεια, χαοτική κατάσταση και καμμιά εναλλακτική λύση για τους ασφαλισμένους. Αυτά είναι τα τρία πράγματα που χαρακτηρίζουν το Νόμο, που τινάζει στον αέρα όλο το σύστημα υγείας», συμπλήρωσε.

 

Αγανακτούν και… σιχτιρίζουν

Πονοκέφαλο δημιουργεί στους ασφαλισμένους η αβέβαιη κατάσταση που θα επικρατήσει εφόσον θα είναι αναγκασμένοι να προσέρχονται μόνο στο νοσοκομείο ή τα κέντρα υγείας. Κι αυτή είναι η «ευγενική» ανάγνωση της πραγματικότητας που έπεται, καθώς ο Νόμος, ο οποίος θα διευκρινιστεί με εγκυκλίους σύμφωνα με το Υπουργείο, τινάζει κυριολεκτικά στον αέρα τις επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας, τα εμβόλια των παιδιών και τις εξετάσεις. Παράλληλα στέλνει 800 με 1.000 ανθρώπους που καθημερινά κατά μέσο όρο μεταβαίνουν στο ΙΚΑ, στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης!

Ενδεικτικές είναι οι αντιδράσεις των Μυτιληνιών που περιμένουν στη σειρά τού ΙΚΑ και θέλησαν να τις μοιραστούν με την εφημερίδα μας. «Θέλουν να μας πεθάνουν», λέει στο «Ε» η κ. Ελένη, νοικοκυρά 52 ετών, που σταυροκοπιέται μπρος στο ενδεχόμενο να αρρωστήσει και να πρέπει να περιμένει από την ιατρική περίθαλψη του Νοσοκομείου. «Θέλουν να μας στέλνουν από τον Άννα στον Καϊάφα. Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα να λειτουργούν μόνο τα ιδιωτικά ιατρεία, αλλά να συμβεί αυτό όταν μας επιστρέψουν τα λεφτά που μας έκοψαν και τα τέσσερα τελευταία χρόνια», δηλώνει αγανακτισμένος ο συνταξιούχος κ. Βασίλης, που δεν τα βγάζει πέρα με 450 ευρώ σύνταξη. «Πόσο μάλλον να πρέπει να πληρώσω και το γιατρό!», προσθέτει.

«Εγώ είμαι άνεργος από το 2008 και δουλεύω λίγους μήνες το χρόνο. Ίσα - ίσα μετρώ τα ένσημα για να έχω ΙΚΑ», λέει ο κυρ-Παναγιώτης 59 ετών και συμπληρώνει: «Πώς είναι δυνατόν να μου λένε ότι θα πρέπει να πληρώσω για την περίθαλψή μου;»

Από τη ΔΕΗ… στο Βοστάνειο!
Μια βόλτα από τα καφενεία της Μυτιλήνης, όπου οι θαμώνες είναι πιο απελευθερωμένοι στις εκφράσεις τους, είναι επίσης ενδεικτική. Οι Μυτιληνιοί που μένουν στην Επάνω Σκάλα και το Συνοικισμό αντιδρούν και για το χωροταξικό θέμα. Ας ληφθεί υπόψη ότι για να πάει κανείς στο Νοσοκομείο, δεν είναι απαραίτητο να αρρωστήσει. Θα πρέπει να μεταβεί και απλά για να του γράψουν φάρμακα. Στις περιπτώσεις δε, όπου δεν υπάρχει μεταφορικό μέσο, η ταρίφα τού ταξί δεν είναι ελκυστική για κανέναν ασφαλισμένο. «Εγώ που μένω στη ΔΕΗ και δεν έχω μέσον, πώς περιμένει ο κ. Υπουργός να πάω στο Νοσοκομείο;», αναρωτήθηκε καυστικά ο κ. Γιώργος, συνταξιούχος εδώ και τέσσερα χρόνια, που δε δίστασε να στείλει… τα «χαιρετίσματά» του στην εξουσία.

«Είναι αλητεία αυτό που κάνουν», απάντησε ο κυρ-Γιάννης, ο οποίος τόνισε: «Να πιάσουν αυτούς που βγάζουν τα λεφτά τους ή κλέβουν το Δημόσιο, αντί να κυνηγούν τους ανέργους και τους συνταξιούχους.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey