Τα οικονομικά προβλήματα στερούν από τους ασφαλισμένους παροχές υπηρεσιών υγείας

Άκρως ανθυγιεινό σύστημα υγείας

09/08/2013 - 21:20

Κόβουν φάρμακα, γιατρό και εξετάσεις. Σε αυτό το σημείο έχουν φτάσει πολλοί ασφαλισμένοι λόγω οικονομικών προβλημάτων. Μεγάλος αριθμός εξ αυτών αντιστοιχεί σε άτομα που αντιμετωπίζουν χρόνιες παθήσεις, ενώ οι περισσότεροι είναι ηλικιωμένοι που λόγω της μείωσης των συντάξεων, δυσκολεύονται να αγοράσουν μέχρι και τα φάρμακά τους.

Κόβουν φάρμακα, γιατρό και εξετάσεις. Σε αυτό το σημείο έχουν φτάσει πολλοί ασφαλισμένοι λόγω οικονομικών προβλημάτων.

Μεγάλος αριθμός εξ αυτών αντιστοιχεί σε άτομα που αντιμετωπίζουν χρόνιες παθήσεις, ενώ οι περισσότεροι είναι ηλικιωμένοι που λόγω της μείωσης των συντάξεων, δυσκολεύονται να αγοράσουν μέχρι και τα φάρμακά τους.

Άλλοι μειώνουν τη συχνότητα των επισκέψεών τους στους γιατρούς λόγω οικονομικών προβλημάτων, άλλοι δεν έχουν λεφτά για τη συμμετοχή τους στα φάρμακα, άλλοι δεν κάνουν τακτικά τις εξετάσεις τους. Αυτά είναι τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ασφαλισμένοι του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), οι οποίοι κάνουν λόγο για ένα ανύπαρκτο σύστημα υγείας, που έχει γυρίσει την πλάτη στους αδύναμους οικονομικά πολίτες.

«Διάλυση» ήταν η λέξη που χρησιμοποίησε ο κ. Παναγιώτης Πατσέλλης για να περιγράψει το ελληνικό σύστημα υγείας. Όπως ο ίδιος παρατήρησε, πολλές ειδικότητες γιατρών λείπουν από το υποκατάστημα του ΕΟΠΥΥ της Μυτιλήνης. Ακόμη, κάποιοι πρέπει να περιμένουν επί μήνες στη λίστα αναμονής έως ότου καταφέρουν και δουν γιατρό. «Μέχρι να δεις το γιατρό, θα έχεις πεθάνει», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Αντώνης Πατρέλλης

Ο κ. Πατσέλλης αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και δίνει κάθε μήνα 100 ευρώ σε φάρμακα, όταν η σύνταξή του - που αποτελεί και το μοναδικό έσοδο για την οικογένειά του - δεν ξεπερνά τα 600 ευρώ.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι λόγω των οικονομικών προβλημάτων, έχει πάψει πλέον να επισκέπτεται τους γιατρούς όπως συνήθιζε να κάνει κάποτε, όταν ήταν ακόμη συμβεβλημένοι με το Ταμείο του. Τώρα, αν πάει σε εξωτερικό, θα πρέπει να πληρώσει και όπως είπε, δεν του περισσεύουν λεφτά. Όπως εξομολογείται, επιπλέον, λόγω των οικονομικών δυσκολιών και της αύξησης συμμετοχής στα φάρμακα, υπήρξαν φορές που δεν μπόρεσε να τα πάρει.

«Τα έχουν ακριβύνει όλα», είπε ο κ. Αντώνης Πατρέλλης, συνταξιούχος του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), που παίρνει μόλις 360 ευρώ το μήνα σύνταξη και τουλάχιστον 50 ευρώ από αυτά φεύγουν σε φάρμακα. Όπως εξηγεί, η συμμετοχή στα φαρμακευτικά σκευάσματα έχει αυξηθεί, έχει πάει στο 25% από 10% που ίσχυε παλαιότερα, και ο ίδιος δυσκολεύεται να τα αγοράσει.

Ο κ. Παναγιώτης Πατσέλλης

Νεφροπαθής εδώ και χρόνια, η κ. Ευαγγελία Μαρμάρου εξομολογείται στο «Ε» τα δικά της προβλήματα. Όπως επεσήμανε, παλαιότερα δεν είχε καμμία συμμετοχή στα φάρμακα, εν αντιθέσει με σήμερα. Μάλιστα παρατηρεί ότι τα προνοιακά επιδόματα καθυστερούν να πιστωθούν στους λογαριασμούς τους, ενώ τα έξοδα για φάρμακα και τις καθημερινές τους μετακινήσεις στο Νοσοκομείο, όπου κάνουν τις μεταγγίσεις, συνεχίζουν να τρέχουν. Όπως τόνισε, οι νεφροπαθείς έχουν ανάγκη αυτά τα χρήματα.

Ο κ. Ευστράτιος Σιμενής

Το σύστημα υγείας πάσχει

«Το σύστημα υγείας πάσχει» είπε ο κ. Ευστράτιος Σιμενής, ο οποίος τόνισε ότι οι πρακτικές των κυβερνώντων έχουν γυρίσει το σύστημα υγείας χρόνια πίσω και οι ασφαλισμένοι είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν πολλά χρήματα από την τσέπη τους σε περίπτωση που αρρωστήσουν. Μάλιστα, αναφερόμενος στο Βοστάνειο, μίλησε για «ένα νοσοκομείο που μέχρι πριν λίγα χρόνια αποτελούσε πρότυπο και σήμερα κοντεύουν να το διαλύσουν με τις πολιτικές που εφαρμόζουν». Ο ίδιος δηλώνει δυσαρεστημένος από το Ταμείο στο οποίο ανήκει (ΝΑΤ), γιατί όπως είπε εδώ και αρκετούς μήνες δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί. Καταλήγοντας προσέθεσε ότι οι πολίτες θα πρέπει να ξεσηκωθούν προτού τα πράγματα γίνουν χειρότερα. 

«Έρχονται όταν διογκωθεί το πρόβλημα»

Ο διευθυντής της Νομαρχιακής Μονάδας Υγείας ΕΟΠΥΥ Λέσβου, Στρατής Κύτελης, μιλώντας στο «Ε» είπε ότι αυτό που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, είναι πως οι χρονίως πάσχοντες, από ζάχαρο, χοληστερίνη, έχουν μειώσει τον αριθμό των επισκέψεών τους στους γιατρούς. Παράλληλα τόνισε ότι υπάρχουν και περιπτώσεις ασθενών - χρονίως πασχόντων - που πολλές φορές δεν παίρνουν τα φάρμακά τους λόγω οικονομικών προβλημάτων. Ο ίδιος εκτιμά ότι αυτού του είδους οι «περικοπές» θα αυξήσουν τη νοσηρότητα και θα μειώσουν το προσδόκιμο ζωής, πράγμα που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη επιβάρυνση των δημόσιων νοσοκομείων.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey