Οι συνταξιούχοι δεν έχουν χρήματα ούτε για τη «συμμετοχή» τους

Φάρμακα σκέτη πίκρα...

29/03/2013 - 16:00

Νέα λίστα φαρμάκων τέθηκε σε ισχύ ουσιαστικά από χτες, με το Υπουργείο να στοχεύει στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης από την τσέπη των ασθενών. Ωστόσο, οι ασφαλισμένοι έχοντας «ματώσει» οικονομικά λόγω φαρμάκων, διατηρούν τις επιφυλάξεις τους, ενώ όπως είπαν στο «Ε», φοβούνται πως τα πράγματα θα χειροτερέψουν.

Νέα λίστα φαρμάκων τέθηκε σε ισχύ ουσιαστικά από χτες, με το Υπουργείο να στοχεύει στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης από την τσέπη των ασθενών. Ωστόσο, οι ασφαλισμένοι έχοντας «ματώσει» οικονομικά λόγω φαρμάκων, διατηρούν τις επιφυλάξεις τους, ενώ όπως είπαν στο «Ε», φοβούνται πως τα πράγματα θα χειροτερέψουν.

«Ξέρεις τι είναι να πρέπει να πάρεις φάρμακα και να μην τα γράφεις επειδή δεν έχεις λεφτά να τα πληρώσεις;», εξομολογήθηκε μία ηλικιωμένη κυρία, με σχεδόν βουρκωμένα μάτια, έξω από το υποκατάστημα του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Μέσα σε αυτή την πρόταση κατάφερε να αποτυπώσει το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες οικογένειες στη Λέσβο.

Η ίδια θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία της, ωστόσο τόσο εκείνη όσο και πολλοί άλλοι τόνισαν ότι οι καταστάσεις που ζουν οι χρονίως πάσχοντες και κυρίως οι ηλικιωμένοι, είναι τραγικές.

Πρόνοια;
Το γεγονός ότι άνθρωποι με πίεση, ζάχαρο ή κάποια άλλη χρόνια ασθένεια δεν πηγαίνουν στο γιατρό τους να γράψουν το φάρμακο είτε γιατί δεν έχουν χρήματα για τη συμμετοχή είτε επειδή πρέπει να καταβάλουν το αντίτιμο ολόκληρου του σκευάσματος, δηλώνει, όπως υποστηρίζεται από όλους, την κατάντια του ελληνικού κράτους πρόνοιας. Η κατάσταση αυτή έχει καταστροφικά αποτελέσματα, καθώς τίθενται σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, ειδικά εκείνων που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Η κ. Βασιλική Αγαπητού δεν προλαβαίνει να απαριθμεί τα φάρμακα που παίρνει κάθε μήνα

«Δύσκολα τα βγάζουν πέρα οι συνταξιούχοι», είπε η κ. Βασιλική Αγαπητού που παίρνει χάπια για την καρδιά της, για την πίεση… Υποστήριξε ότι χρειάζεται πάνω από 50 ευρώ το μήνα σε φάρμακα και υπογράμμισε ότι μπορεί το ποσό αυτό να φαίνεται σε ορισμένους σχετικά μικρό, όμως έσπευσε να υπενθυμίσει ότι στο επίπεδο που βρίσκονται οι συντάξεις και το ακριβό επίπεδο διαβίωσης, και το ένα ευρώ είναι σημαντικό.

Μία λέξη ήταν αρκετή για τον κ. Βασίλη Μολυβιάτη, για να περιγράψει το καθεστώς που επικρατεί στην υγεία: «Χάλια», είπε και εξήγησε ότι οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, πνίγουν καθημερινά όλους τους ασφαλισμένους. Μάλιστα ο ίδιος, από τα 800 ευρώ που παίρνει σύνταξη, αναγκάζεται να δίνει τα 300 για φάρμακα.

Ο κ. Δημήτριος Σκορδομπέκης δεν προλαβαίνει να μετρά τις αλλαγές που γίνονται στα φάρμακα

«Εμείς ζήσαμε ό,τι ήταν να ζήσουμε, τώρα είναι η δικιά σας η σειρά», είπε ο κ. Δήμητριος Σκορδομπέκης, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει την αγανάκτησή του για το γεγονός ότι έχει χάσει το λογαριασμό με τις τιμές των φαρμάκων. Ειδικότερα επεσήμανε ότι κάθε λίγο και λιγάκι αλλάζουν οι τιμές και η συμμετοχή στα φάρμακα. «Παλιά έδινα 10%, μετά έγινε 25%, τώρα πού θα πάει, ένας Θεός ξέρει», είπε και υπογράμμισε ότι οι αυξήσεις αυτές χαρακτηρίζονται απαράδεκτες, ειδικά στους χρονίως πάσχοντες.

Μείωση συντάξεων
«Είμαι 44 χρόνια ανάπηρη και μου μείωσαν τη σύνταξη από τα 446 στα 400 ευρώ», είπε η κ. Γεωργία Μανιάτου, ενώ στα μάτια της αποτυπώνονταν αρκετά ερωτηματικά για το γεγονός, που εκφράστηκαν με την απορία για το κατά πόσο είναι δίκαιη μία τέτοιου είδους μείωση σε έναν άνθρωπο με προβλήματα υγείας. Μάλιστα καταλήγοντας στις δηλώσεις της, δεν έκρυψε την αγανάκτησή της για την πολιτική που ακολουθούν στο χώρο της υγείας οι αρμόδιοι και υπογράμμισε ότι το υπάρχον σύστημα πρέπει να αλλάξει.

Η κ. Γεωργία Μανιάτου εκφράζει την αγανάκτησή της για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της υγείας

Η οικονομική επιβάρυνση είναι αρκετά σημαντική, είπε ο κ. Δημήτριος Βασιλέλλης, που εδώ και αρκετά χρόνια αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα και γι’ αυτό χτες βρέθηκε στο υποκατάστημα του ΕΟΠΥΥ για να περάσει από επιτροπή του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Χωρίς τα χρήματα από την Πρόνοια, όπως εξήγησε, πολύ δύσκολα τα φέρνει βόλτα. Μάλιστα μιλώντας στο «Ε» είπε ότι την ημέρα παίρνει 12 χάπια περίπου και το μήνα χρειάζεται πάνω από 125 ευρώ γι’ αυτά.

Τόσο η κ. Δέσποινα Δαλέκου, όσο και ο κ. Γεώργιος Μπάνης, υποστήριξαν ότι ο οικογενειακός προϋπολογισμός έχει επιβαρυνθεί πάρα πολύ με τις τιμές των φαρμάκων και τη συμμετοχή και τόνισαν ότι οι ηλικιωμένοι δύσκολα τα βγάζουν πέρα.

Ο κ. Δημήτριος Βασιλέλλης είπε πως χρειάζονται πάνω από 150 ευρώ το μήνα σε χάπια

«Για ποια δικαιοσύνη και περίθαλψη μιλάμε, όταν ο άνδρας μου που πνιγόταν στη θάλασσα τη μισή του ζωή σχεδόν, παίρνει σύνταξη 530 ευρώ και πρέπει να πληρώνει τα περισσότερα φάρμακα από την τσέπη του;», είπε με παράπονο στο «Ε» μία κυρία που μαζί με τον άνδρα της πήγαν στον ΕΟΠΥΥ για συνταγογράφηση. Ωστόσο το παράπονο αυτό, δυστυχώς, δεν το έχει μόνο εκείνη, αλλά και πάρα πολλοί άλλοι συνταξιούχοι, που βλέπουν οι κόποι τόσων χρόνων να εξανεμίζονται και τα χρήματα που είχαν δώσει στα ασφαλιστικά τους ταμεία, να λεηλατούνται.

 

Ήρθε η νέα λίστα φαρμάκων

Από την Τετάρτη το απόγεμα τέθηκε σε ισχύ η νέα λίστα φαρμάκων.

Τόσο τα πρωτότυπα όσο και τα γενόσημα που περιλαμβάνονται στη θετική λίστα και αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, θα έχουν διπλή τιμή, την ασφαλιστική και τη λιανική.

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Λέσβου, Παναγιώτης Παπαδέλλης, εξήγησε ότι οι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ θα καλούνται να πληρώνουν δύο συμμετοχές εφόσον το σκεύασμα που επιλέγουν έχει τιμή υψηλότερη από την ασφαλιστική τιμή.

Σε περίπτωση που η τιμή του φαρμάκου συμπίπτει με την ασφαλιστική τιμή, τότε ο ασθενής θα πληρώνει μόνο τη συμμετοχή του, που είναι 25%. Εάν ο ασθενής επιλέξει ακριβότερο φάρμακο, τότε θα πληρώσει τη συμμετοχή του και επιπλέον το 50% της διαφοράς. Το υπόλοιπο 50% θα το καταβάλει ο ΕΟΠΥΥ.

Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στοχεύει στο να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη και όπως υπολογίζεται, όταν λειτουργήσει ολοκληρωμένα το σύστημα, θα μειωθούν τα χρήματα που δίνουν οι ασθενείς κατά 50 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Το Υπουργείο θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό οι φαρμακοβιομηχανίες τα σκευάσματα των οποίων παραμένουν εκτός λίστας λόγω των υψηλών τιμών, θα τις ρίξουν προκειμένου να περιληφθούν σε αυτές. Βέβαια δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο να στραφούν σε άλλες αγορές του εξωτερικού για να προωθήσουν τα σκευάσματα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey