Χωρίς το απαραίτητο προσωπικό και τα απαραίτητα υλικά το Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Νεφροπαθείς σε κίνδυνο!

15/02/2013 - 16:00

Το δικό τους «Γολγοθά» ανεβαίνουν καθημερινά οι νεφροπαθείς του νησιού, που κάνουν λόγο για ελλείψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, καθώς και υλικών απαραίτητων για τη θεραπεία τους. Αναφέρονται επίσης και σε ορισμένες περιπτώσεις καθυστέρησης στην καταβολή των μεταφορικών και της συμμετοχής στην αγορά των απαραίτητων φαρμάκων.

Το δικό τους «Γολγοθά» ανεβαίνουν καθημερινά οι νεφροπαθείς του νησιού, που κάνουν λόγο για ελλείψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, καθώς και υλικών απαραίτητων για τη θεραπεία τους. Αναφέρονται επίσης και σε ορισμένες περιπτώσεις καθυστέρησης στην καταβολή των μεταφορικών και της συμμετοχής στην αγορά των απαραίτητων φαρμάκων.
 
«Οι γιατροί και οι νοσηλευτές προσπαθούν με νύχια και με δόντια να μας περιποιηθούν, αλλά ο αριθμός τους δεν επαρκεί», είπε στο «Ε» ο π. Μάριος, από τα Μιστεγνά, που είναι νεφροπαθής και πηγαινοέρχεται αρκετές φορές στο Νοσοκομείο για να υποβληθεί στην απαραίτητη θεραπεία.

Εξηγεί ότι παρά τις προσπάθειες του προσωπικού, είναι δύσκολο τέσσερις νοσηλευτές και δυο γιατροί να εξυπηρετήσουν 17 άτομα, μέσα σε ένα θάλαμο. Ο π. Μάριος, που είναι ασφαλισμένος στον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ), υποστήριξε ότι από το Δεκέμβριο του 2011 έχει να πάρει τα έξοδα μετακίνησης που δικαιούται, όπως κάθε νεφροπαθής.

Προσέθεσε ακόμη ότι η γραφειοκρατία κάνει τη ζωή τους ακόμη πιο μαρτυρική. Ο ίδιος, επικαλούμενος προσωπική του εμπειρία, είπε ότι για να πάρει γνωμάτευση αναπηρίας από την επιτροπή του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας, είχε υποβάλει τα χαρτιά του το Δεκέμβριο του 2011, από την επιτροπή πέρασε τον Ιούλιο του 2012 και το χαρτί ήρθε στα χέρια του το Δεκέμβριο του 2012.

«Έχω χαρτί τού 2008 που πιστοποιεί την αναπηρία μου σε ποσοστό 80% και με καλούν μετά από τρία χρόνια να ξαναπεράσω από επιτροπή, λες και το νεφρό μου έφτιαξε», είπε ο 42χρονος Δημήτρης Κατσούρης, από τον Παλαιόκηπο Γέρας, θέλοντας να προβάλει ακόμη περισσότερο τα προβλήματα που τους δημιουργεί στην καθημερινότητά τους ο κρατικός μηχανισμός. Μάλιστα υποστήριξε ότι για να μπορέσουν να αποκτήσουν ένα έγγραφο που τους είναι απαραίτητο, θα πρέπει να συγκεντρώσουν και να υποβάλουν πληθώρα δικαιολογητικών. «Καλά να είσαι νέος με υπομονή και να ξέρεις δυο γράμματα, στην αντίθετη περίπτωση τι γίνεται;», είπε χαρακτηριστικά.

Ελλείψεις
Οι οργανικές θέσεις για μόνιμους νεφρολόγους γιατρούς στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης είναι τρεις, ενώ σήμερα καλύπτονται μόνο οι δύο.

Εξ άλλου, καθετήρες, σύριγγες, κουτιά με γάζες και διάφορα άλλα υλικά που είναι απαραίτητα για την αιμοκάθαρση, παρουσιάζουν συχνά έλλειψη. Βέβαια, όπως υποστηρίζεται, κάτι τέτοιο δεν παρατηρείται μόνο στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, αλλά και στα υπόλοιπα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Μάλιστα δεν είναι και λίγοι οι νεφροπαθείς που αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα τα υλικά αυτά είναι δευτέρας διαλογής.

Ο Γιώργος Γόμος, 22 χρόνια νεφροπαθής, αναφέρει ότι η ζωή για τους συγκεκριμένους ασθενείς είναι πολύ δύσκολη και τα προβλήματα οξύνονται ακόμη περισσότερο με τη γραφειοκρατία που υπάρχει

Η κ. Βαγγελιώ Μαρμάρου, από τη Φίλια, που επισκέπτεται συχνά εδώ και αρκετά χρόνια το Νοσοκομείο, αντιμετωπίζοντας το ίδιο πρόβλημα, υποστήριξε ότι ενώ έχει καταβάλει τα δικαιολογητικά για τα μεταφορικά που αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα από το Μάιο του 2012 μέχρι το Νοέμβριο του 2012, ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), στον οποίο είναι ασφαλισμένη, έχει καταβάλει μόνο τρεις μήνες.

Από την άλλη, το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ) μπορεί να μην καθυστερεί όσον αφορά στα μεταφορικά, έχει όμως τροποποιήσει τα κριτήρια ως προς τη διαμόρφωση του ποσού που αντιστοιχεί στον εκάστοτε ασθενή. Συγκεκριμένα, παλιά το Ίδρυμα έδινε τόσα χρήματα, όσα έγραφε το κοντέρ στο ταξί, ενώ τώρα ρόλο παίζουν οι χιλιομετρικές αποστάσεις. «Από 1 έως 50 χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Μυτιλήνης δύναται να παίρνουμε 400 ευρώ για ένα μήνα. Τα χρήματα όμως αυτά δε φτάνουν για να πληρώσεις το ταξί», είπε ο Γιώργος Γόμος, που σε λίγες μέρες θα κλείσει 22 χρόνια από τότε που το νεφρό του παρουσίασε πρόβλημα.

Ο κ. Γόμος, 47 ετών από τον Πολιχνίτο, εξήγησε ότι η ζωή για ένα νεφροπαθή δεν είναι καθόλου εύκολη, πόσο μάλλον όταν ο τελευταίος αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα.

Δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι, ενώ δεν πλήρωναν συμμετοχή στα φάρμακα, τώρα καλούνται να πληρώσουν σε ορισμένα από αυτά. Συγκεκριμένα είπε ότι συμμετοχή, τουλάχιστον για τους ασφαλισμένους τού ΙΚΑ, είναι μηδενική στα γενόσημα, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τα πρωτότυπα. Βέβαια, όπως υποστήριξε, για λόγους ασφαλείας οι περισσότεροι ασθενείς δε θέλουν να αλλάζουν τα φάρμακά τους και έτσι είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν τη διαφορά.


Μαρτυρίες κινδύνου!

Σύμφωνα με μαρτυρίες, προσφάτως στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης υπήρξε περιστατικό όταν κατά το φιλτράρισμα του αίματος, η μία από τις δύο γραμμές (σωληνάκια) απ’ όπου περνούσε το αίμα, ήταν τρύπια. Συγκεκριμένα ήταν η γραμμή εξόδου, που έφερε το αίμα που εξαγόταν από τον οργανισμό, για να περάσει από το φίλτρο και να εισαχθεί και πάλι σε αυτόν. Ευτυχώς το ελάττωμα διαπιστώθηκε άμεσα και έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες. Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που η τρύπα ήταν στη γραμμή εισόδου και το αίμα έπαιρνε αέρα, τότε αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει θάνατο!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey