Κίνδυνος με το νέο Οργανισμό του Βοστάνειου, για αφανισμό του Ογκολογικού και Αιματολογικού Τμήματος

Τρέμουν 900 καρκινοπαθείς…

10/01/2013 - 16:11

Στον αέρα βρίσκονται 900 καρκινοπαθείς στη Λέσβο, καθώς το Ογκολογικό και Αιματολογικό Τμήμα του Βοστάνειου που λειτουργεί εδώ και 3,5 χρόνια, επειδή οι ανάγκες του νησιού επέβαλλαν τη δημιουργία του, κινδυνεύει με την παύση της λειτουργίας του.

Στον αέρα βρίσκονται 900 καρκινοπαθείς στη Λέσβο, καθώς το Ογκολογικό και Αιματολογικό Τμήμα του Βοστάνειου που λειτουργεί εδώ και 3,5 χρόνια, επειδή οι ανάγκες του νησιού επέβαλλαν τη δημιουργία του, κινδυνεύει με την παύση της λειτουργίας του. Κι αυτό γιατί δε συμπεριλαμβάνεται στο νέο Οργανισμό του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, που δημοσιεύθηκε προσφάτως σε Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ).

«Το ότι δεν υπάρχει το Τμήμα στο νέο Οργανισμό σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να δοθεί άνωθεν εντολή για την κατάργησή του, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών του», είπε μιλώντας στο «Ε» ο μοναδικός ογκολόγος του Βοστάνειου, Ηλίας Νικολαΐδης, που επεσήμανε τη σπουδαιότητα της ύπαρξης του Ογκολογικού και Αιματολογικού Τμήματος που συστεγάζονται, καθώς εξυπηρετούν και τα δύο κατά κύριο λόγο ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο. Μάλιστα στο Τμήμα γίνονται όλες οι θεραπείες κατά του καρκίνου, πλην αυτής της ακτινοθεραπείας.

Στο Τμήμα αυτό οι εισαγωγές καθημερινά φτάνουν τις 20 και περίπου 10 είναι οι επισκέπτες στα εξωτερικά ιατρεία. Συνολικά εξυπηρετούνται 900 άτομα, 400 που κάνουν χημειοθεραπείες, ενώ τα υπόλοιπα παρακολουθούνται αφού έχουν υποβληθεί σε θεραπεία στο παρελθόν.

Ένας και μόνος…
Αξίζει να αναφέρουμε ότι παρά τον αυξημένο αριθμό ατόμων, ο ογκολόγος του Τμήματος είναι ένας και επικουρικός ο μοναδικός αιματολόγος. Προσφάτως ήρθε ένας παθολόγος που θα υπηρετήσει για ένα χρόνο αμειβόμενος με μπλοκάκι. Στο Τμήμα υπηρετούν ακόμα τέσσερις νοσηλεύτριες και μία τραυματιοφορέας.

Οι γιατροί που στελεχώνουν το Τμήμα, υποστηρίζουν ότι είναι θέμα πολιτικής βούλησης η μη ένταξη του Ογκολογικού και Αιματολογικού Τμήματος στον Οργανισμό και αυτό γιατί δεν πρόκειται να γίνονταν έξοδα όσον αφορά στη δημιουργία του, αφού υπήρχε ήδη.

Η διοίκηση του Νοσοκομείου είχε ζητήσει από την Πολιτεία να συμπεριληφθεί στον Οργανισμό το συγκεκριμένο Τμήμα, η απάντηση όμως που πήρε, ήταν αρνητική.

Οι συνδικαλιστές ισχυρίζονται ότι η πρακτική αυτή συνδέεται με τις φαρμακευτικές δαπάνες. Ας σημειωθεί ότι το Τμήμα αυτό καταναλώνει για φάρμακα τόσα χρήματα, όσο όλο το Βοστάνειο.

Η κατάργηση των δαπανών οδηγεί πρακτικά στον αφανισμό ενός τμήματος που έχει μεγάλη λειτουργικότητα, όπως είπε ο αιματολόγος Δημήτρης Γώγος, αλλά και αρκετά έσοδα από το rebate των φαρμακευτικών φαρμάκων που προμηθεύονται οι ασθενείς από το Τμήμα.

Με τον τρόμο οι καρκινοπαθείς…
Η γενική γραμματέας του Συλλόγου Καρκινοπαθών Λέσβου, Ρηνούλα Σωτηρχέλλη, μίλησε στο «Ε» και είπε ότι οι υπηρεσίες που προσφέρονται στο Βοστάνειο, μείωσαν τις ροές προς την πρωτεύουσα και έχουν γλυτώσει πολλούς καρκινοπαθείς του νησιού τόσο από έξοδα, όσο και από ψυχική και σωματική ταλαιπωρία. «Εκτός από τα εισιτήρια και τη διαμονή στην Αθήνα, είναι δύσκολο κάποιος άνθρωπος που υποβλήθηκε σε χημειοθεραπεία να βγει αμέσως μετά στους δρόμους και να ψάχνει ξενοδοχείο για να μείνει ή αεροπλάνο για να γυρίσει πίσω στο νησί. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι θεραπείες αυτές έχουν και παρενέργειες μετά από ώρες», είπε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε δε ότι από το Τμήμα αυτό μπορούν να παίρνουν τα φάρμακά τους, ενώ αν βρίσκονταν στην Αθήνα θα έπρεπε να ψάξουν να βρουν φαρμακείο που να τα προμηθεύει.

Το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου πρόκειται να απευθυνθεί στη διοίκηση του Νοσοκομείου, σε Περιφέρεια και Δήμο, καθώς και στους βουλευτές του νησιού, προκειμένου να τροποποιηθεί ο Οργανισμός και να συμπεριληφθεί το Ογκολογικό - Αιματολογικό.

Προσωπικές μαρτυρίες
Η κ. Βάσω Αψώκαρδου, που είχε στον περίγυρό της άτομα που ταλαιπωρήθηκαν από τον καρκίνο, μίλησε στο «Ε» και υπογράμμισε τη σπουδαιότητα του Τμήματος αυτού. «Είχα τον πατέρα μου και τώρα ένα συγγενή μου. Ο κόσμος είναι πολύ ευχαριστημένος από τη λειτουργία του Τμήματος.» Καταλήγοντας χαρακτήρισε τραγικό το ενδεχόμενο να καταργηθεί το Τμήμα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey