Κύηση και νέα γρίπη Η1Ν1

01/07/2012 - 05:56
Οι έγκυες σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό, είναι πιθανόν να κολλήσουν τη νέα γρίπη πιο εύκολα γιατί στην εγκυμοσύνη καταστέλλεται η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Οι έγκυες σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό, είναι πιθανόν να κολλήσουν τη νέα γρίπη πιο εύκολα γιατί στην εγκυμοσύνη καταστέλλεται η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Δε χρειάζεται πανικός γιατί φαίνεται ότι η πιθανότητα επιπλοκών είναι πολύ μικρή και τα συμπτώματα ήπια.
Τα συμπτώματά της είναι όμοια με την εποχική γρίπη (πυρετός, βήχας, πονόλαιμος, ρινική καταρροή, μυαλγία κ.τ.λ.). Κινδυνεύουν περισσότερο οι έγκυες που βρίσκονται στο δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο της κύησης, που πιθανόν θα αναπτύξουν επιπλοκές, όπως δυσκολία στην αναπνοή και αφυδάτωση.
Δε χρειάζεται όμως πανικός. Η έγκυος, αν παρουσιάσει συμπτώματα, πρέπει να επικοινωνήσει αμέσως με το γιατρό της, ο οποίος θα διαγνώσει τη νόσο και θα χορηγήσει ειδική συνταγή για αντιικά φάρμακα.
Πρέπει να χορηγηθεί επίσης παρακεταμόλη για την αντιμετώπιση του υψηλού πυρετού και των άλλων συμπτωμάτων. Το σύνηθες αντιικό φάρμακο που θα συνταγογραφηθεί σε μια έγκυο που έχει διαγνωστεί η νέα γρίπη, είναι η ζαναμιβίρη (relenza), που εισπνεόμενο εύκολα φθάνει στο λαιμό και στους πνεύμονες, όπου η συγκέντρωση του ιού H1N1 είναι μεγάλη και δε φθάνει σε υψηλά επίπεδα στο αίμα και στον πλακούντα.
Αν τα συμπτώματα της γρίπης είναι σοβαρά, τότε θα δοθεί η οσελταμιβίρη (tamiflu).
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ο οποίος θα εκδώσει την άδεια χρήσης του εμβολίου, θα αναφέρει αν μπορεί να δοθεί προς χρήση σε όλες τις έγκυες ή αν θα πρέπει να γίνεται μόνο σε ορισμένα τρίμηνα κύησης.
Τέλος, να τονίσουμε ότι και οι έγκυες πρέπει να ακολουθούν αυστηρά τους κανόνες βασικής υγιεινής όπως καθημερινά ανακοινώνονται.
Να υπενθυμίσουμε ότι οι κανόνες αυτοί είναι:
- Συχνό πλύσιμο των χεριών (με αντισηπτικό διάλυμα).
- Αποφυγή παραμονής σε κλειστούς χώρους όπου συνωστίζονται πολλά άτομα.
- Καλός καθημερινός αερισμός του σπιτιού.
- Αποφυγή επαφής με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα ιογενούς λοίμωξης.
- Κάλυψη του στόματος και της μύτης με μάσκα όταν βρισκόμαστε σε κλειστούς χώρους όπου συνωστίζονται πολλά άτομα (π.χ. νοσοκομεία).
- Αποφυγή επαφής του στόματος και της μύτης με γυμνά χέρια.
- Χρησιμοποίηση χαρτομάντηλου για μια χρήση, τα οποία πετάμε μετά από κάθε χρήση.

* Η Ερμίνια Δαλακλή είναι μαιευτήρας γυναικολόγος της Μαιευτικής Κλινικής του Βοστάνειου Νοσοκομείου Μυτιλήνης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey