Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Αλτσχάϊμερ

Οι φροντιστές σηκώνουν το βάρος

26/09/2012 - 14:37

Με την επιβεβαίωση της διαπίστωσης ότι εκτός απ’ τους πάσχοντες, το βαρύ φορτίο της νόσου τού Αλτσχάιμερ σηκώνουν οι φροντιστές, όσοι στηρίζουν τους αρρώστους, ολοκληρώθηκε η ιδαιτέρως ενδιαφέρουσα ημερίδα που διοργάνωσε το απόγευμα της Δευτέρας στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης ο Σύλλογος Αλτσχάιμερ Λέσβου.

Με την επιβεβαίωση της διαπίστωσης ότι εκτός απ’ τους πάσχοντες, το βαρύ φορτίο της νόσου τού Αλτσχάιμερ σηκώνουν οι φροντιστές, όσοι στηρίζουν τους αρρώστους, ολοκληρώθηκε η ιδαιτέρως ενδιαφέρουσα ημερίδα που διοργάνωσε το απόγευμα της Δευτέρας στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης ο Σύλλογος Αλτσχάιμερ Λέσβου. Η ημερίδα, που παρακολούθησε πολύς κόσμος, είχε θέμα «Νόσος Αλτσχάιμερ: Το φορτίο των Φροντιστών και η συμπεριφορά σε άτομα με Άνοια» και ομιλητή το διευθυντή της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων «Άκτιος», Κωστή Προύσκα, ψυχολόγο-δρα. Γεροντολογίας.

Εκτός της κατατοπιστικής εισήγησης, που υποστηρίχθηκε από τη συνοδεία διαφανειών, ο ομιλητής απάντησε με αμεσότητα, καλύπτοντας με τις εξειδικευμένες γνώσεις και την εμπειρία του τα πολλά ερωτήματα που διατυπώθηκαν απ’ το κοινό.

Στην αρχή της εκδήλωσης απηύθυνε χαιρετισμό η πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου, Αναστασία Αντωνέλλη, η οποία έκανε ενημέρωση για την πορεία δημιουργίας του Κέντρου Ημέρας για Άτομα με Αλτσχάιμερ, που πρόκειται να γίνει στη Λέσβο σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αλτσχάιμερ Θεσσαλονίκης και το Σύλλογο Αλτσχάιμερ Λέσβου.

Στη συνέχεια, μίλησε η πρόεδρος του Συλλόγου, Στέλλα Τσορβαδέλλη, η οποία και επεσήμανε την ανάγκη όσο το δυνατόν συντομότερα να ολοκληρωθεί το Κέντρο Ημέρας.

Ειδική φροντίδα
Ακολούθως, ο δρ. Προύσκας για δύο και πλέον ώρες αναφέρθηκε σε έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα και διεθνώς σχετικά με το ρόλο της οικογένειας στη φροντίδα ενός ηλικιωμένου με άνοια, τις ευθύνες που αναλαμβάνουν τα μέλη της οικογένειας που φροντίζουν, το φορτίο της φροντίδας, αλλά και την ικανοποίηση που λαμβάνουν από αυτήν οι οικογένειες και οι ίδιοι οι ηλικιωμένοι.

Ο κ. Προύσκας, μιλώντας για τις έρευνες, τις σχετικές με τη νόσο του Αλτσχάιμερ

Επεσήμανε ακόμη τη σχέση αμοιβαιότητας που διακρίνει την ελληνική οικογένεια, η οποία εξακολουθεί να φροντίζει για το ηλικιωμένο μέλος της παρά τις αντίξοες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και να καλύπτει πλήρως όλο το κόστος της φροντίδας.

Καταλήγοντας, ο δρ. Προύσκας υποστήριξε ότι οι ηλικιωμένοι με άνοια χρειάζονται μέχρι τέλους το σεβασμό και την αγάπη των επαγγελματιών υγείας, αλλά κυρίως την έγνοια και την αγάπη της οικογένειάς τους. Η παρουσία της οικογένειας είναι απαραίτητη σε κάθε στάδιο της φροντίδας, ακόμη και αν έχει αποφασιστεί από την οικογένεια η εισαγωγή σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων. Τέλος, καλό είναι για τους πάσχοντες να προτιμούνται χώροι γεμάτοι χρώμα και φως, ενώ επιβάλλεται να υπάρχει και υποστήριξή τους ώστε να μετέχουν σε δημιουργικές δραστηριότητες, να απασχολούνται κι όχι να εγκαταλείπονται και να κλείνονται σε ένα δωμάτιο με αποκλειστική ενασχόληση την τηλεόραση.

Κλείνοντας την εκδήλωση, η γραμματέας του Συλλόγου, Δήμητρα Λαχουρή, ανακοίνωσε ότι ο Σύλλογος, λαμβάνοντας το ερέθισμα και από τις παρεμβάσεις του κοινού, θα διοργανώσει ημερίδα συμβουλευτικής για τους φροντιστές, που έχουν αναλάβει τον ειδικών γνώσεων ρόλο του υποστηρικτή των ασθενών.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey