FOLLOW US

Υγεία

Οι αλλεργίες είναι εδώ...

Ανοδική τάση παρουσιάζουν οι αλλεργίες στην Ελλάδα. Η αλόγιστη παρέμβασή μας στη φύση, με την καταστροφή του δασικού πλούτου, την αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και το φαινόμενο του θερμοκηπίου, παράλληλα με την αλλαγή στον τρόπο διαβίωσης σε «αποστειρωμένα» διαμερίσματα, μακριά από τη φύση και χωρίς ουσιαστική επαφή με ζώα, έχει οδηγήσει σε περιβαλλοντικά αδιέξοδα.

Ανοδική τάση παρουσιάζουν οι αλλεργίες στην Ελλάδα. Η αλόγιστη παρέμβασή μας στη φύση, με την καταστροφή του δασικού πλούτου, την αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και το φαινόμενο του θερμοκηπίου, παράλληλα με την αλλαγή στον τρόπο διαβίωσης σε «αποστειρωμένα» διαμερίσματα, μακριά από τη φύση και χωρίς ουσιαστική επαφή με ζώα, έχει οδηγήσει σε περιβαλλοντικά αδιέξοδα και εντυπωσιακή αύξηση των αλλεργικών νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένου του αλλεργικού βρογχικού άσθματος.

Τα κρούσματα αλλεργικών αντιδράσεων αυξήθηκαν κατά 50% τα τελευταία 30 χρόνια. Πρόσφατα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι το 22% του πληθυσμού, σε παγκόσμιο επίπεδο, πάσχει από κάποια μορφή αλλεργίας. Οι ίδιες μελέτες δείχνουν επίσης ότι οι αλλεργίες ευθύνονται άμεσα ή έμμεσα για το θάνατο 180.000 ατόμων κάθε χρόνο, παγκοσμίως. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις στατιστικές, ο ένας στους τρεις θα αναπτύξει κάποιου είδους αλλεργία κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Τα παραπάνω επεσήμαναν οι αλλεργιολόγοι κ. Ιωάννης Παρασκευόπουλος και κ. Τζένη Καψάλη, πρόεδρος και ταμίας αντίστοιχα της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, στο πλαίσιο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε με θέμα «Αλλεργικό Βρογχικό Άσθμα: Προκλήσεις στην Αντιμετώπιση μιας Χρόνιας Νόσου». Στην εκδήλωση έγιναν αναφορές για τις μορφές της νόσου, τους παράγοντες επιδείνωσης, αλλά και τις επιπτώσεις στην καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των ασθενών. Επίσης, εξετάστηκαν οι δυνατότητες πρόληψης του αλλεργικού βρογχικού άσθματος, ελέγχου της νόσου και φαρμακευτικής αντιμετώπισής της, δεδομένου ότι υπάρχουν πλέον καινοτόμες θεραπείες στη φαρέτρα των γιατρών.

Πώς να προφυλαχθείτε
Σε ευαισθησία σε ακάρεα οικιακής σκόνης υπάρχουν μέτρα που μπορούν να ληφθούν για τη μείωση των ακάρεων στο σπίτι, όπως τακτικός καθαρισμός, χρήση ειδικών καλυμμάτων σε κρεβάτια, αφαίρεση όλων των χαλιών, μοκετών, κουβερτών κ.λπ. ιδιαίτερα από το υπνοδωμάτιο, χρήση ακαρεοκτόνων sprays κ.α., χωρίς όμως πάντα με ιδιαίτερη επιτυχία.

Στην περίπτωση των γύρεων, η αποφυγή είναι απλώς αδύνατη και αυτό γιατί ο αέρας την άνοιξη μεταφέρει τις γύρεις σε μεγάλες αποστάσεις και έτσι ο ασθενής εκτίθεται αναγκαστικά σε αυτές. Η συγκέντρωση των γύρεων στην ατμόσφαιρα είναι μεγαλύτερη τις πρωινές ώρες, νωρίς το απόγευμα και όταν υπάρχει ξηρό κλίμα με ρεύμα αέρα, ενώ η βροχή μειώνει παροδικά τη γυρεοφορία. Την περίοδο της αυξημένης γυρεοφορίας, η απομόνωση του αλλεργικού ασθενή στο σπίτι με κλειστά παράθυρα και πόρτες μαζί με τη χρήση κλιματισμού είναι τρόπος αποφυγής των γύρεων, με όλες τις επιπτώσεις όμως που έχει στην ποιότητα ζωής του.

Πηγή: iator.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Πρόσληψη δύο νοσηλευτών Αρθρωτικές δυσκολίες »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top