Ιατρικό Βήμα

Παιδική και εφηβική κατάθλιψη

23/06/2012 - 16:03

Η παιδική, όσο και η εφηβική κατάθλιψη, είναι πλέον γεγονός. Όσοι δεν την αναγνωρίζουν ως μια σοβαρή κατάσταση, απλώς εθελοτυφλούν μπροστά στο 14% με 18% των παιδιών και των εφήβων που προσβάλλεται από ψυχικά νοσήματα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Η παιδική, όσο και η εφηβική κατάθλιψη, είναι πλέον γεγονός. Όσοι δεν την αναγνωρίζουν ως μια σοβαρή κατάσταση, απλώς εθελοτυφλούν μπροστά στο 14% με 18% των παιδιών και των εφήβων που προσβάλλεται από ψυχικά νοσήματα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην παιδική ηλικία, αγόρια και κορίτσια έχουν τις ίδιες πιθανότητες να εκδηλώσουν κατάθλιψη, ενώ ως έφηβοι τα κορίτσια έχουν διπλάσιες πιθανότητες, λόγω των ορμονών, οι οποίες προδιαθέτουν για ιδιαίτερη ευαισθησία.

Πώς γίνεται ένα παιδί να πάσχει από κατάθλιψη;
Αυτό είναι ένα ερώτημα που το έχουν στο νου τους σχεδόν οι περισσότεροι άνθρωποι γύρω μας. Και όμως, ένα παιδί και πολύ περισσότερο ένας έφηβος, μπορεί να πάσχει από κατάθλιψη. Οι σύγχρονες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες αναγκάζουν παιδιά και εφήβους να αντιμετωπίζουν, σχετικά πρόωρα για την ηλικία τους, πιέσεις και αγχογόνες καταστάσεις. Όπως, η οικονομική κρίση, το αίσθημα αδυναμίας απέναντι στις προσδοκίες των μεγάλων, η ανάγκη για αγάπη και αναγνώριση από τους γονείς, η απουσία των γονέων λόγω της δουλειάς τους κ.λπ.. Όλα αυτά, λοιπόν, αποτελούν λόγους που μπορεί να γίνουν η αιτία για την εμφάνιση ψυχικών ασθενειών.

Πώς εκδηλώνεται η κατάθλιψη στα παιδιά;
Συχνά η κατάθλιψη των παιδιών και των εφήβων δεν προκαλεί την προσοχή των γονιών, γιατί την αποδίδουν σε συναισθηματικές και ψυχολογικές αλλαγές του παιδιού που μεγαλώνει. Η παιδική κατάθλιψη εκδηλώνεται με μελαγχολία, αίσθημα απελπισίας και απότομες αλλαγές στη διάθεση, απομάκρυνση από φίλους και δραστηριότητες από τις οποίες πριν αντλούσε χαρά και ικανοποίηση, έντονο εκνευρισμό και ευερεθιστότητα, αύξηση ή ελάττωση της όρεξης, δυσκολία συγκέντρωσης, μεταβολές στον ύπνο, κεφαλαλγίες και πόνους στο στομάχι, έντονα συναισθήματα ενοχής και ανικανότητας, μείωση σχολικής απόδοσης, επαναλαμβανόμενες σκέψεις αυτοκτονικού ιδεασμού. Στην πραγματικότητα, δεν εκδηλώνονται όλα τα συμπτώματα ταυτόχρονα, ορισμένα μπορεί να παρουσιαστούν κάποια στιγμή, ενώ σε διαφορετική χρονική στιγμή μπορεί να παρουσιαστούν άλλα.

Η παιδική και η εφηβική κατάθλιψη θεραπεύεται;
Η έγκαιρη διάγνωση είναι το σημαντικότερο βήμα προς την αντιμετώπιση της παιδικής και της εφηβικής κατάθλιψης. Αν οι γονείς υποψιάζονται την ύπαρξή της, θα πρέπει να αναζητήσουν εξειδικευμένη βοήθεια. Η διάγνωση γίνεται μέσα από τη συνεκτίμηση του παιδιού και της οικογένειάς του με τη βοήθεια ψυχολογικών τεστ. Γενικότερα, η συνεργασία της οικογένειας και του σχολικού περιβάλλοντος είναι απαραίτητη και αναγκαία για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης στο παιδί και τον έφηβο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey