Συμβολική κατάληψη χθες στα γραφεία τού ΕΟΠΥΥ, από τους Φαρμακοποιούς της Λέσβου

Τέλος τα επί πιστώσει φάρμακα…

24/05/2012 - 14:09

Ξεκίνησε η διακοπή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους τού ΕΟΠΥΥ. Χθες, τα φαρμακεία της Λέσβου, όπως και αυτά όλης της χώρας, παρέμειναν κλειστά σε μια συμβολική 24ωρη απεργία, ενώ το πρωί οι Φαρμακοποιοί του νησιού πραγματοποίησαν και συμβολική κατάληψη στα γραφεία του Οργανισμού στη Μυτιλήνη, ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ξεκίνησε η διακοπή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους τού ΕΟΠΥΥ. Χθες, τα φαρμακεία της Λέσβου, όπως και αυτά όλης της χώρας, παρέμειναν κλειστά σε μια συμβολική 24ωρη απεργία, ενώ το πρωί οι Φαρμακοποιοί του νησιού πραγματοποίησαν και συμβολική κατάληψη στα γραφεία του Οργανισμού στη Μυτιλήνη, ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Από τις 10:30 το πρωί μέχρι περίπου τη 1 το μεσημέρι, οι Φαρμακοποιοί του νησιού προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του ΕΟΠΥΥ, χωρίς να εμποδίζουν τη λειτουργία των ιατρείων του Οργανισμού και την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Όπως τονίζει στο «Ε» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου, Απόστολος Βαλτάς, η κίνηση αυτή έγινε με σκοπό να αναδειχθεί η αγανάκτηση των φαρμακοποιών, των εργαζόμενων στα φαρμακεία και στο Φαρμακευτικό Συνεταιρισμό, για το οικονομικό αδιέξοδο που έχει οδηγηθεί ο κλάδος από την αδυναμία πληρωμής τού ΕΟΠΥΥ. Γεγονός που οδηγεί στο οριστικό κλείσιμο των φαρμακείων.

«Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στις οικογένειές μας και τους εργαζόμενους στα φαρμακεία μας, αδυνατούμε να χορηγήσουμε με πίστωση φάρμακα στους ασφαλισμένους, έχουμε υποχρέωση να εξασφαλίσουμε τουλάχιστον το μέλλον της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στην Ελλάδα, καθώς για μας τα φάρμακα είναι κοινωνικό αγαθό», τόνισε ο κ. Βαλτάς.

Αμέσως μετά ακολούθησε σύσκεψη στα γραφεία του Συλλόγου, όλων των εμπλεκόμενων φορέων, όπου οι Φαρμακοποιοί εξέθεσαν το θέμα και εξήγησαν την αδυναμία τού ΕΟΠΥΥ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, ενώ στο τέλος, μέσα από μια διαλογική συζήτηση, αποφασίστηκε να γίνει ένα παλλεσβιακό κάλεσμα των ασφαλισμένων τού ΕΟΠΥΥ, ώστε να δοθούν εξηγήσεις σχετικά με το πρόβλημα, τις οφειλές και με σκοπό να ξεκινήσουν από κοινού έναν αγώνα για την επίλυση των προβλημάτων.

Ανησυχούν…
Ανησυχία έχει προκληθεί, όμως, σε όλους τους ασφαλισμένους του Οργανισμού μετά τις εξελίξεις, καθώς τα προβλήματα διαδέχονται το ένα το άλλο. Σε μια προσπάθεια έκφρασης της αγωνίας των επιχειρηματιών μελών του Επιμελητηρίου και με αφορμή τη χθεσινή απεργία, αλλά και την απόφαση του Φαρμακευτικού Συλλόγου να σταματήσει η επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους, το Επιμελητήριο έστειλε χθες δύο διαφορετικές επιστολές, με τη μία να απευθύνεται στο διοικητή τού ΕΟΠΥΥ, Γεράσιμο Βουδούρη, και την άλλη στο Φαρμακευτικό Σύλλογο Λέσβου.

Η επιστολή προς τον κ. Βουδούρη απηχεί την αγωνία για την υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας των μελών του Επιμελητηρίου, κατοίκων της ακριτικής Λέσβου. «Κάναμε υπομονή τέσσερις μήνες για να δώσουμε πίστωση χρόνου για το νέο θεσμό, αλλά η κατάσταση βαίνει συνεχώς και χειρότερη», αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή, ενώ καταλήγει πως με την απεργία των Φαρμακοποιών, που θα έχει ως αποτέλεσμα την πληρωμή όλης της αξίας των φαρμάκων από τους ασφαλισμένους, τα μέλη του Επιμελητηρίου αναρωτιούνται για ποιο λόγο να πληρώνουν εισφορές ασθένειας, ζητώντας την άμεση παρέμβαση του ίδιου του διοικητή του Οργανισμού.


«Δείξτε ευαισθησία»
Να δείξουν ευαισθησία προς τα οικονομικά αδύνατα και χρονίως πάσχοντα μέλη του ζητάει από τους Φαρμακοποιούς της Λέσβου με τη δεύτερη επιστολή του το Επιμελητήριο, καθώς από την 1/1/2012 η παροχή υπηρεσιών υγείας στα μέλη του από τον ΕΟΠΥΥ είναι υποβαθμισμένη. «Παρ’ ότι θεωρούμε δικαιολογημένη την απεργία σας για τα αιτήματά σας, σας παρακαλούμε να δείξετε ευαισθησία σε οικονομικά αδύνατους και χρόνια πάσχοντες επιχειρηματίες μέλη μας, ώστε να βρείτε κατάλληλους τρόπους εξυπηρέτησής τους», καταλήγει η επιστολή. Ο κ. Βαλτάς από την πλευρά του τόνισε πως είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Θράσο Καλογρίδη, όπου σημείωσε πως το πρόβλημα που υπάρχει είναι κατανοητό, αλλά ξεκαθάρισε πως ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λέσβου πάντα επεμβαίνει και συμπαρίσταται σε ειδικές περιπτώσεις και σε περιστατικά που χρήζουν βοηθείας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey