Στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μελανώματος και την Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος συμμετέχει το Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Η πρόληψη σώζει ζωές!

17/05/2012 - 14:25

Δωρεάν εξετάσεις θα γίνονται από δερματολόγους σε νοσοκομεία όλης της χώρας για την πρόληψη του μελανώματος. Το Νοσοκομείο Μυτιλήνης συμμετέχει και αυτό στο πρόγραμμα, με την επιμελήτρια του Δερματολογικού, Ανθή Χίου.

Δωρεάν εξετάσεις θα γίνονται από δερματολόγους σε νοσοκομεία όλης της χώρας για την πρόληψη του μελανώματος. Το Νοσοκομείο Μυτιλήνης συμμετέχει και αυτό στο πρόγραμμα, με την επιμελήτρια του Δερματολογικού, Ανθή Χίου. Έτσι μέσα στο διάστημα 21 με 25 Μαΐου, όποιος επιθυμεί να εξεταστεί δωρεάν για μελάνωμα ή καρκίνο του δέρματος, μπορεί να κλείνει ραντεβού στο τηλέφωνο 22510 57700.

Στην εν λόγω δωρεάν εξέταση, θα γίνει έλεγχος όλων των ελιών ή σπίλων που υπάρχουν, ώστε να εξακριβωθεί αν είναι ή όχι ύποπτα για καρκίνους. «Δυστυχώς, στα πέντε περίπου χρόνια που είμαι εδώ στη Μυτιλήνη, έχω δει πάρα πολλά περιστατικά εμφάνισης μελανώματος, τα περισσότερα από τα οποία με την έγκαιρη διάγνωση καταφέρνουμε να τα θεραπεύσουμε», τονίζει στο «Ε» η κ. Χίου.

Τι θεωρείται ύποπτο;
Σύμφωνα με την κ. Χίου, όταν δούμε μια ελιά να αλλάζει χρώμα, να μεγαλώνει ή να δημιουργεί φαγούρα, θα πρέπει να εξετάζεται από δερματολόγο, όπως και κάποια βλάβη που θα υπάρξει στο δέρμα, για παράδειγμα μια πληγή που δεν κλείνει. Για να μπορέσουμε να ελέγξουμε τις ελιές μας, θα πρέπει να κοιτάξουμε τη διάσταση, την ασυμμετρία, το όριο και το χρώμα. Ανησυχητικό επίσης μπορεί να θεωρηθεί και η εμφάνιση μιας νέας ελιάς με περίεργο ή ακανόνιστο σχήμα.

«Η πρόληψη μπορεί να σώζει ζωές πραγματικά», τονίζει η κ. Χίου, συμπληρώνοντας: «Αν ένα μελάνωμα ή ένας καρκίνος του δέρματος διαγνωστεί πρόωρα, υπάρχουν πάρα πολύ μεγάλες πιθανότητες να θεραπευτεί. Ο κόσμος δεν πρέπει να έχει λανθασμένη άποψη, είναι κάτι που αν το προλάβεις σε αρχικό στάδιο, θεραπεύεται. Όμως καλό θα ήταν όλοι όσοι παρατηρούν περίεργες αλλαγές, να τις εξετάζουν αμέσως.»

Οι άνθρωποι που ανήκουν στις ομάδες που έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποιο μελάνωμα ή καρκίνο του δέρματος, σύμφωνα με την κ. Χίου, είναι οι ανοιχτοί φωτότυποι (ξανθά μαλλιά, λευκό δέρμα, ανοιχτό χρώμα ματιών), εκείνοι που έχουν ιστορικό καρκίνου του δέρματος ή οικογενειακό ιστορικό, όσοι παθαίνουν εύκολα σοβαρά ηλιακά εγκαύματα και είναι κάτω των 15 ετών, αλλά και όσοι κάνουν συχνή χρήση τού σολάριουμ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey