Ανησυχία για τη διαφοροποίηση των κριτηρίων ένταξης στο πρόγραμμα

Προβλήματα στο «Βοήθεια στο Σπίτι»

09/05/2012 - 14:12

Ιδιαίτερα μεγάλη ταραχή έχει προκαλέσει η δημοσίευση του ΦΕΚ (αρ. φύλ. 1240, 11/4/2012), σύμφωνα με το οποίο διαφοροποιούνται τα κριτήρια των ηλικιωμένων που θα μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», στους εργαζόμενους στο πρόγραμμα, αλλά και στους συγγενείς των ανθρώπων που έχουν ανάγκη από βοήθεια.

Ιδιαίτερα μεγάλη ταραχή έχει προκαλέσει η δημοσίευση του ΦΕΚ (αρ. φύλ. 1240, 11/4/2012), σύμφωνα με το οποίο διαφοροποιούνται τα κριτήρια των ηλικιωμένων που θα μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», στους εργαζόμενους στο πρόγραμμα, αλλά και στους συγγενείς των ανθρώπων που έχουν ανάγκη από βοήθεια. Σύμφωνα με το ΦΕΚ, τίθεται απαραίτητη προϋπόθεση για υπαγωγή στο πρόγραμμα η συμπλήρωση του 78ου έτους ηλικίας και άνω των συμμετεχόντων, ενώ για να είναι κάποιος δικαιούχος θα πρέπει να έχει αναπηρία 67% και πάνω, το εισόδημά του να μην υπερβαίνει την κλίμακα του ΕΚΑΣ, ενώ αποκλείονται τα άτομα με απόλυτη αναπηρία (80% και πάνω).

Η εξέλιξη αυτή έχει προβληματίσει τους εργαζομένους τού «Βοήθεια στο Σπίτι» πανελλαδικώς και για το λόγο αυτόν όλα τα σωματεία και οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα εξέδωσαν Δελτίο Τύπου που αναφέρεται στα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν, όχι μόνο οι ίδιοι, αλλά και οι ηλικιωμένοι, όπως και οι συγγενείς τους. Συγκεκριμένα, στο Δελτίο Τύπου αναφέρεται ότι 120.000 ωφελούμενοι (ηλικιωμένοι και ΑμεΑ) αποκλείονται από το πρόγραμμα, ενώ παράλληλα 4.000 εργαζόμενοι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλεία, καθώς το πρόγραμμα δε θα είναι υλοποιήσιμο. Το Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε, το υπέγραψε ανάμεσα σε όλα τα υπόλοιπα και το Σωματείο των Εργαζομένων τού «Βοήθεια στο Σπίτι» Λέσβου.

«Έχει βγει αυτός ο νόμος που διαφοροποιεί τα κριτήρια που μέχρι τώρα υπήρχαν, κάτι που θα κάνει τα πράγματα χειρότερα για όλους», τονίζει στο «Ε» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», Στρατής Γεωργέλλης. Η εξέλιξη αυτή έχει ενοχλήσει παράλληλα και τους συγγενείς των ηλικιωμένων που μέχρι πρότινος ήταν στο πρόγραμμα. Όπως μας είπε αναγνώστης της εφημερίδας του οποίου ο πατέρας βοηθείται από το πρόγραμμα, στο άκουσμα της είδησης «έχασε τη γη κάτω από τα πόδια του». «Οι προϋποθέσεις αυτές που έβαλαν, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Είμαι παιδί ενός ανθρώπου που είναι στο πρόγραμμα και παίρνει μια βοήθεια. Τι θα γίνει όταν αποκλείσουν τον πατέρα μου που είναι σήμερα 75 ετών; Θα πρέπει να περιμένουμε τρία χρόνια, αν ζει μέχρι τότε, για να ενταχθεί και πάλι;», είναι μερικά από τα ερωτήματα του αναγνώστη. Με γρήγορες διαδικασίες, το ΦΕΚ αποσύρθηκε την περασμένη Παρασκευή για να επανελεγχθεί, μετά τις μεγάλες αντιδράσεις που προέκυψαν για το ηλικιακό πλαφόν.

«Με την πλάτη στον τοίχο»
Σε γενική συνέλευση που είχαν όλοι οι εργαζόμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» ση Λέσβο, έγινε μια ανακεφαλαίωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζονται καθημερινά, ενώ μεγάλο μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε στον εν λόγω νόμο. Ακόμα, στη συνέλευση συζητήθηκαν και τα οικονομικά προβλήματα που βιώνουν οι εργαζόμενοι, όντας απλήρωτοι από τον Ιανουάριο. «Είμαστε με την πλάτη στον τοίχο όσο υπάρχουν όλα αυτά τα προβλήματα πάνω από το κεφάλι μας. Ευελπιστούμε ότι τώρα, αφού πέρασαν οι εκλογές, θα πάρουμε τα χρήματά μας, αλλά και θα ξεκαθαριστεί το θέμα με το νέο νόμο και το όριο ηλικίας», τονίζει ο κ. Γεωργέλλης και καταλήγει: «Περιμένουμε να δούμε τις καινούργιες διορθώσεις που θα γίνουν στο νόμο και τις εξελίξεις σχετικά με τις πληρωμές μας. Από εκεί και έπειτα, θα πράξουμε αναλόγως.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey