Σχέδιο χρηματοδότησης κατέθεσε το Θεραπευτήριο Αγιάσου «Θεομήτωρ», για να συνεχίσει να λειτουργεί άλλους εννέα μήνες

Ελπίδα για τη Μονάδα

09/05/2012 - 14:05

Ήσυχοι θα είναι οι εργαζόμενοι, αλλά και οι φιλοξενούμενοι ανήλικοι πρόσφυγες στο Θεραπευτήριο «Θεομήτωρ» της Αγιάσου για τους επόμενους εννέα μήνες, καθώς η Μονάδα θα χρηματοδοτηθεί προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία της.

Ήσυχοι θα είναι οι εργαζόμενοι, αλλά και οι φιλοξενούμενοι ανήλικοι πρόσφυγες στο Θεραπευτήριο «Θεομήτωρ» της Αγιάσου για τους επόμενους εννέα μήνες, καθώς η Μονάδα θα χρηματοδοτηθεί προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία της. Από τη διοίκηση του Ιδρύματος συντάχθηκε και υποβλήθηκε στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης το σχέδιο «Λειτουργία Μονάδας Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανήλικων Προσφύγων», ύψους 495.700 ευρώ, για το χρονικό διάστημα από 16-5-2012 μέχρι 15-2-2013, πρόγραμμα που θα συμβάλει στην ομαλή λειτουργία του Θεραπευτηρίου.

Σύμφωνα με το διοικητή του Θεραπευτηρίου, Παναγιώτη Ψυρούκη, παλιότερα υπήρχαν μεγάλες διακοπές του προγράμματος λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα να απολύονται οι εργαζόμενοι και να προσλαμβάνονται μετά από τέσσερις, πέντε, ακόμα και έξι μήνες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία της Μονάδας και τα φιλοξενούμενα παιδιά να κινδυνεύουν πολλές φορές να μείνουν κυριολεκτικά στο δρόμο.

Το πρόγραμμα, όμως, το οποίο εστάλη στο Υπουργείο, θα καλύψει τα λειτουργικά και τα υπόλοιπα έξοδα της Μονάδας και αφορά στην εξέλιξη, βελτίωση και επέκταση του ήδη χρηματοδοτούμενου προγράμματος. Με την έγκρισή του, θα αναβαθμιστούν οι όροι και οι διαδικασίες υποδοχής και φιλοξενίας των ανηλίκων, ενώ θα παρέχεται ακόμη πιο εξειδικευμένη υποστήριξη στα παιδιά αυτά. Παράλληλα, στοχεύει και στην προώθηση των αιτημάτων του ασύλου των ασυνόδευτων ανηλίκων. Στη Μονάδα φιλοξενούνται περίπου 60 παιδιά και το γεγονός ότι το πρόγραμμα χρηματοδότησης θα συνεχιστεί για άλλους εννέα μήνες, δίνει ανάσα στους υπευθύνους. «Στείλαμε την αναμορφωμένη πρόταση του Θεραπευτηρίου, περιμένουμε την έγκριση από το Υπουργείο και θα είμαστε σίγουροι για τη συνέχιση της λειτουργία μας. Προ καιρού, είχα στείλει στον κ. Λοβέρδο μια επιστολή, στην οποία τού εξηγούσα πως, αν είναι κάθε τόσο να διακόπτεται η λειτουργία της Μονάδας, καλύτερα να κλείσει μια και καλή», τονίζει στο «Ε» ο κ. Ψυρούκης.

«Στο Υπουργείο Υγείας», λέει, «μελέτησαν την επιστολή μου και συμφώνησαν ότι η λειτουργία του Θεραπευτηρίου πρέπει να συνεχιστεί χωρίς προβλήματα, γι’ αυτό και τώρα έχουμε αυτή την εξέλιξη.» Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων κατά 75% και από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατά 25%.

Και εκπρόσωπος του ΟΗΕ
Ας σημειωθεί ότι τη Μονάδα Φιλοξενίας Ανήλικων Προσφύγων επισκέφθηκε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας τού ΟΗΕ στην Αθήνα Ευαγγελία Παππαδά, ώστε να διαπιστώσει κάτω από ποιες συνθήκες φιλοξενούνται οι ανήλικοι. Η κ. Παππαδά ενημερώθηκε από το διοικητή του Θεραπευτηρίου, κ. Ψυρούκη, και τη συντονίστρια της Μονάδας, Κατερίνα Μαλλιωτάκη, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και τον αγώνα που καταβάλλεται για να υλοποιηθεί επακριβώς το σχέδιο λειτουργίας του Θεραπευτηρίου. Επίσης η κ. Παππαδά συνομίλησε με τους ανηλίκους και δήλωσε ικανοποιημένη από τη λειτουργία της Μονάδας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey