Όλα για… μετά τις εκλογές, και στις υπηρεσίες τού ΕΟΠΥΥ Μυτιλήνης

Αλαλούμ με φόντο τον ασθενή πολίτη!

03/05/2012 - 14:44

Πραγματικό αλαλούμ επικρατεί στις υπηρεσίες τού ΕΟΠΥΥ Μυτιλήνης, με δεκάδες καταταλαιπωρημένους ασφαλισμένους όλων των ταμείων να προσέρχονται καθημερινά με στόχο να εξετασθούν από τους γιατρούς ή να τους γράψουν τα φάρμακά τους.

Πραγματικό αλαλούμ επικρατεί στις υπηρεσίες τού ΕΟΠΥΥ Μυτιλήνης, με δεκάδες καταταλαιπωρημένους ασφαλισμένους όλων των ταμείων να προσέρχονται καθημερινά με στόχο να εξετασθούν από τους γιατρούς ή να τους γράψουν τα φάρμακά τους. Την περασμένη Παρασκευή, όλοι οι διευθυντές των μονάδων και οι εκπρόσωποι των ΕΟΠΥΥ από όλη την Ελλάδα είχαν συνάντηση στην Αθήνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού και Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ), Μιχάλη Βλασταράκο, όπου και αναφέρθηκαν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κατά τόπους μονάδες τού ΕΟΠΥΥ. Παρών ήταν και ο προϊστάμενος της Υγειονομικής Υπηρεσίας του Οργανισμού, Στρατής Κύτελης.

Στη συνάντηση, μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με την απαξίωση και την υπολειτουργία των εργαστηρίων τού ΕΟΠΥΥ σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα το κόστος των εξετάσεων που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι σε εξωτερικά ιατρεία, να είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα. Παράλληλα, τέθηκε και το θέμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, γεγονός που έχει προκαλέσει αρκετές γκρίνιες, καθώς όπως τόνισε στο «Ε» ο κ. Κύτελης, τη μισή μέρα ο γιατρός δεν μπορεί να μπει στο σύστημα συνταγογράφησης, μια και αυτό καταρρέει, γεγονός που δημιουργεί τεράστιες ουρές και καθυστερήσεις.

Ακόμη, συζητήθηκε το θέμα τού ΚΕΠΑ (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας), από το οποίο καλούνται πλέον να περάσουν όλοι οι ασφαλισμένοι με αναπηρία ώστε να επανεξεταστούν, με αποτέλεσμα να ανατίθεται στους γιατρούς - που καλούνται αιφνιδίως να εξετάσουν - η εξακρίβωση αυτή και τα προγραμματισμένα ραντεβού να μένουν δύο έως και τρεις μήνες πίσω.

Προβλήματα, παρά τις προσπάθειες
«Τα προβλήματα είναι πολλά. Παρά τις πραγματικά φιλότιμες προσπάθειες των γιατρών, λόγω του ότι έχει μειωθεί ο αριθμός τους μετά από αποχωρήσεις και συνταξιοδοτήσεις, έχουμε φτάσει στο σημείο σε όλο το Νομό μας να υπάρχουν 29 γιατροί που πρέπει να εξετάσουν 100.000 κόσμο. Οι επιστήμονες, από την πλευρά τους, καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες, όμως αδυνατούν να εξυπηρετήσουν όλο αυτό τον κόσμο. Αυτά είναι πράγματα που τα ανέφερα στη συνάντηση», τονίζει στο «Ε» ο κ. Κύτελης.

Επί της ουσίας, όμως, για τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς είναι «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα», μια και, ναι μεν αναγκάζονται να εξετάζουν καθημερινά περισσότερους ασθενείς, βοηθώντας στην εξομάλυνση της κατάστασης, από την άλλη όμως κινδυνεύουν να κατηγορηθούν για υπερσυνταγογράφηση, αφού θέλοντας να εξυπηρετήσουν όλους τους ασθενείς, αναγκάζονται να γράφουν μέχρι και 40 με 50 συνταγές ημερησίως ο κάθε ένας.

Θέμα στην ηγεσία του Οργανισμού τέθηκε επίσης ώστε να δοθεί λύση στο ζήτημα του προσωπικού, ζητώντας να υπάρξουν κίνητρα για τους εξωτερικούς γιατρούς προκειμένου να συνάψουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ. Αυτήν τη στιγμή οι γιατροί παίρνουν 10 ευρώ για κάθε ασθενή που εξετάζουν, με τα οποία δεν καλύπτουν ούτε το κόστος των υλικών που χρειάζεται για να εκτυπωθεί μια συνταγή, ενώ το γεγονός καθυστέρησης των δεδουλευμένων τους δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Ο κ. Κύτελης, από την πλευρά του, όπως επεσήμανε στο «Ε», ζήτησε την ενίσχυση των μονάδων τού ΕΟΠΥΥ Μυτιλήνης και την ενδυνάμωση των εργαστηρίων με έμψυχο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, για να μπορέσει να αντεπεξέλθει η μονάδα, αναφέροντας: «Όταν ο ασθενής δεν έχει χρήματα να εξετασθεί σε ιδιώτες, ωθείται όμως σε αυτή την κατεύθυνση και επωμίζεται το κόστος, οδηγείται σε μια οικονομική δυσπραγία και ουσιαστικά αδυναμία να εξεταστεί.»

«Θα είμαστε δίπλα στους ασφαλισμένους»
Απαντήσεις, πάντως, στη συνάντηση δε δόθηκαν, σύμφωνα με τον κ. Κύτελη, που τόνισε πως οι προσλήψεις και η ενδυνάμωση των εργαστηρίων θα μετατεθούν για «μετά τις εκλογές, και βλέπουμε».

«Είμαστε σε επιφυλακή για όλους τους ασφαλισμένους. Θα είμαστε εδώ να τους βοηθάμε αψηφώντας το οικονομικό μας κόστος. Θα στεκόμαστε δίπλα τους στις δύσκολες στιγμές και αγωνιστικά θα τους βοηθήσουμε στο μέλλον με τα όσα απαιτήσαμε να υλοποιηθούν από την κεντρική διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, αλλά και το Υπουργείο Υγείας», καταλήγει ο κ. Κύτελης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey