FOLLOW US

Υγεία

  • Τα προβλήματα σχέσεων και γάμου...
Όταν ο χρόνος γίνεται εχθρός

Το τελευταίο διάστημα γίνεται όλο και πιο συνηθισμένο, ζευγάρια να ζητούν βοήθεια για να επιλύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, να λάβουν ενίσχυση και να αντιμετωπίσουν τα αδιέξοδα που τα πολλά χρόνια σχέσης έχουν δημιουργήσει.

Το τελευταίο διάστημα γίνεται όλο και πιο συνηθισμένο, ζευγάρια να ζητούν βοήθεια για να επιλύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, να λάβουν ενίσχυση και να αντιμετωπίσουν τα αδιέξοδα που τα πολλά χρόνια σχέσης έχουν δημιουργήσει.

Πέρα από τις αδιαφιλονίκητα δύσκολες κοινωνικές συνθήκες στις οποίες διαβιούμε, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συντείνουν ίσως στην εξέλιξη αυτή.

Στη χώρα μας, λόγω ίσως της οικονομικής κατάστασης, μα και λόγω πολιτισμικών και κοινωνικών συνθηκών, οι γονείς του ζευγαριού, οι συγγενείς, αυτό που ονομάζουμε ευρύτερη οικογένεια, συνεχίζουν να παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ζωή των περισσότερων ζευγαριών. Αυτή η κατάσταση είναι συν τω χρόνω πολλές φορές επιβαρυντική για τη βιωσιμότητα και την ευτυχία του ζευγαριού. Δεν είναι όμως αυτός ο μοναδικός παράγοντας αποσταθεροποίησης μέσα στη σχέση.

Παρ' όλο που θα περιμέναμε με το χρόνο η επικοινωνία ανάμεσα στο ζευγάρι να γίνεται όλο και καλύτερη και η σχέση πιο ώριμη και λειτουργική, στις περισσότερες περιπτώσεις συμβαίνει μάλλον το αντίθετο. Κι αυτό διότι με το χρόνο,οι παγιωμένες αντιλήψεις του καθένα προβάλλουν επιτακτικότερα μέσα στη σχέση,η διαφορετικότητα του χαρακτήρα του καθενός από τα άτομα που απαρτίζουν την σχέση γίνεται απειλητική για τον άλλον καθώς ο χαρακτήρας αρνείται σθεναρώς να αλλάξει ή να προσαρμοστεί στο διαφορετικό.Πέραν τούτων, οι κοινές δραστηριότητες εκλείπουν, ο κοινός χρόνος εξανεμίζεται και η κοινή ζωή εξαντλείται σε υποχρεώσεις, συμβιβασμούς και έναν αδιάκοπο αγώνα να ελέγξει ο ένας τη συμπεριφορά του άλλου.

Τα περισσότερα ζευγάρια ξεχνούν τι πραγματικά τούς έκανε ευτυχισμένους το πρώτο διάστημα, ακόμη ίσως τα ίδια πράγματα που ήταν πηγή χαράς στην αρχή, πλέον να έχουν γίνει η πηγή των προβλημάτων. Αν ρωτήσεις ένα ζευγάριπου έχει περάσει πολλά χρόνια μαζί, με τι γίνονταν ευτυχισμένοι στην αρχή, τι τους ευχαριστούσε παλιότερα στη σχέση, ίσως οι περισσότεροι να σου πούνε ότι ο σύντροφός τους ήταν διαφορετικός, ήταν κάποιος άλλος κι ότι στην πορεία άλλαξε.

Υπάρχει όμως και μια άλλη οπτική στο ίδιο νόμισμα: ίσως στην αρχή, πέρα από τα θελκτικά μάτια του έρωτα, να ήμαστε πιο προσαρμοστικοί, πιο δεκτικοί και εύκαμπτοι, ίσως ταυτόχρονα και να είχαμε την προσδοκία ότι τα αρνητικά που βλέπουμε θα αλλάξουν ή και τη φιλόδοξη αυταπάτη ότι θα τα αλλάξουμε εμείς. Υπάρχει η ψευδαίσθηση ότι είναι πιο εύκολο να αλλάξουμε τους άλλους παρά τον εαυτό μας, ιδιαίτερα μέσα στη σχέση, ή η καταστροφική άποψη ότι είμαστε τέλειοι και μάλλον ο άλλος οφείλει να αλλάξει. Πέρα από όλα αυτά, αυτό που πολλές φορές ξεχνούν τα ζευγάρια είναι ο δημιουργικός-ευχάριστος χρόνος που περνούσαν μαζί στην αρχή, τα πολλά κοινά, ευχάριστα πράγματα που έκαναν σε αντιδιαστολή με τα δυσάρεστα που κάνουν τώρα.

Οι περισσότεροι σύντροφοι κάνουν πράγματα για το σύντροφό τους περιμένοντας αντίστοιχα και απαιτώντας πράγματα από αυτόν. Ίσως μια εναλλακτική πρόταση να είναι η προσπάθεια και το ενδιαφέρον για τη σχέση/γάμο και η προσδοκία από αυτόν. Πέρα από τα δύο άτομα που απαρτίζουν τη σχέση, υπάρχει και ο τρίτος παράγοντας, η ίδια η σχέση, την οποία εξυπηρετούν ή ανάλογα πληγώνουν, κάτι όμως που ίσως οι περισσότεροι δεν το σκέφτονται ποτέ.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ίσως μια πρώτη προσπάθεια να αφουγκραστείτε τη σχέση ή το γάμο σας να ήταν η ερώτηση «αν η σχέση/γάμος είχε μια ζωντανή διάσταση, ζώο, φυτό. ανθρώπινο ον, ποια θα ήταν αυτή; Τι χαρακτηριστικά θα είχε;».

Παρ' όλες τις δυσκολίες και τις πολλές κακοτοπιές που αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια, πολλές φορές αρκεί η διάθεση για αλλαγή, η δεκτικότητά τους σε ενίσχυση και ενδυνάμωση για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της σχέσης. Άλλωστε, μετά από τόσα χρόνια επαφής, είναι πολλά τα αποθέματα της σχέσης, αρκεί όμως να υπάρχει η θέληση να ενεργοποιηθούν.

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top