Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο στη Μυτιλήνη

Στο πλευρό των συνανθρώπων…

11/04/2012 - 16:05

Απόλυτα ευαισθητοποιημένοι από την κατάσταση της εποχής και γνωρίζοντας ότι πολλοί συνάνθρωποί μας περνούν δύσκολες στιγμές, ο Ιατρικός και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος του νησιού, με πρωτοβουλία τους και σε συνεργασία με άλλους φορείς, πρόκειται να λειτουργήσουν Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο στη Μυτιλήνη.

Απόλυτα ευαισθητοποιημένοι από την κατάσταση της εποχής και γνωρίζοντας ότι πολλοί συνάνθρωποί μας περνούν δύσκολες στιγμές, ο Ιατρικός και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος του νησιού, με πρωτοβουλία τους και σε συνεργασία με άλλους φορείς, πρόκειται να λειτουργήσουν Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο στη Μυτιλήνη. Το εγχείρημα αφορά όλους όσοι αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα διαβίωσης, στους οποίους και θα παρέχεται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Οι διαδικασίες λειτουργίας βρίσκονται ήδη στην τελική ευθεία, καθώς γίνονται πυρετώδεις προετοιμασίες ώστε το Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο να είναι έτοιμο να ανοίξει τις πόρτες του τις μέρες μετά το Πάσχα.

Το κτήριο που θα το στεγάσει, βρίσκεται στην οδό Βουρνάζων πάνω από τα ΕΛΤΑ Μυτιλήνης (πρώην εγκαταστάσεις τής ΕΤ3) και παραχωρήθηκε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Μάλιστα, η Περιφέρεια θα αναλάβει και όλα τα λειτουργικά έξοδα, σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτη Προβέτζα, πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου. «Έχουν ξεκινήσει οι απαραίτητες διαδικασίες για να μπορέσουμε τις ημέρες μετά το Πάσχα να ανοίξουμε. Το κτήριο μας το παραχώρησε η Περιφέρεια, είναι ένας χώρος πολύ καλός, σε κεντρικό σημείο και εύκολο να το βρει κάποιος», ανέφερε στο «Ε» ο κ. Προβέτζας.

Ιδιαίτερη ευχαρίστηση προκαλεί το γεγονός ότι υπάρχει εξαιρετικά μεγάλη ανταπόκριση από γιατρούς και φαρμακοποιούς που θέλουν να συμμετέχουν στη δράση αυτή, ενώ το Ιατρείο θα λειτουργήσει στην αρχή με παθολόγους, παιδιάτρους και καρδιολόγους, ενώ αργότερα, όταν θα υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός, θα συνεισφέρουν και γυναικολόγοι, οδοντίατροι, αλλά και άλλων ειδικοτήτων γιατροί.

Μόνο οι άποροι
Να σημειωθεί ότι το Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο θα αφορά μόνο τους άπορους συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρό πρόβλημα διαβίωσης, το οποίο θα διαπιστώνεται από τη γραμματειακή υποστήριξη του Κέντρου που θα λειτουργεί εκεί, ενώ δε θα λύνει επείγοντα ιατρικά προβλήματα, παρά μόνο θα προσφέρει τις υπηρεσίες του σε ανθρώπους που είτε λόγω της εποχής, είτε λόγω άλλων συγκυριών, βλέπουν το γιατρό ως πολυτέλεια, αδυνατώντας να πληρώσουν μια εξέταση ή ένα φάρμακο. «Θέλουμε να νιώσουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι ότι έχουν κάποιον δίπλα τους που τους στηρίζει. Πιστεύω ότι είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Προβέτζας.

Και φάρμακα
Παράλληλα, σε ό,τι αφορά στο Φαρμακείο, έχουν ήδη γίνει επαφές με πιστοποιημένες εταιρείες φαρμάκων, ενώ απλοί πολίτες μπορούν να διαθέτουν τα φάρμακα που δε χρειάζονται πια και έχουν στο σπίτι τους, με την προϋπόθεση ότι αυτά θα βρίσκονται σε καλή κατάσταση και δε θα έχουν λήξει. Τα φάρμακα θα ελέγχονται, θα χωρίζονται ανά κατηγορία και αν πληρούν τις προϋποθέσεις, θα διατίθενται στους απόρους, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μυτιλήνης, κ. Απόστολο Βαλτά. «Μεγάλη βαρύτητα δίνουμε στα εμβόλια, τα οποία θα τα προμηθευόμαστε αποκλειστικά από τις φαρμακευτικές εταιρείες λόγω της μεγάλης ευαισθησίας τους, και ελπίζουμε οι εταιρείες να μας στηρίξουν», αναφέρει ο κ. Βαλτάς στο «Ε» και συνεχίζει: «Είναι μια συλλογική προσπάθεια, που γίνεται από πολλούς φορείς και πιστεύουμε ότι θα βοηθήσουμε όσους έχουν πραγματική ανάγκη. Τα άτομα που θα δεχόμαστε δεν αρκεί να είναι μόνο ανασφάλιστα, πρέπει να είναι δηλωμένοι άποροι με καρτέλα, γιατί αυτοί αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Σε αυτό τον κόσμο που υπάρχει ένας τέτοιος προβληματισμός για το μέλλον, η ελπίδα είναι ότι ο άνθρωπος βλέπει το συνάνθρωπό του που υποφέρει, και ακόμα τον βοηθάει. Δεν περίμενα ότι θα ανταποκριθεί τόσος κόσμος και είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό.»

Από πλευράς οργάνωσης, οι αρμόδιοι βρίσκονται στο στάδιο όπου φτιάχνονται τα ωράρια των συμμετεχόντων γιατρών και φαρμακοποιών, ενώ οι επισκέψεις θα γίνονται αποκλειστικά με ραντεβού.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey