FOLLOW US

Συνδικαλισμός

  • «Τούμπα» η πρώτη απόφαση του ΠΥΣΔΕ μετά τον ξεσηκωμό και αλλαγή πλεύσης από τον προϊστάμενο ΔΕ, Μ. Καπιωτά
Από 165… τρεις οι υπεράριθμοι

«Τούμπα» γύρισε το Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης την πρότερη απόφασή του, ότι στη Λέσβο υπάρχουν 165 υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί. Μετά τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν από το προεδρείο της ΕΛΜΕ και τη διαμαρτυρία που έγινε χτες κατά τη δεύτερη συνεδρίαση του οργάνου, παρουσία εκπαιδευτικών που «βαφτίστηκαν» υπεράριθμοι, αλλά και την ΔΑΚΕ που έκανε λόγο για «σφαγή», το ΠΥΣΔΕ κατά πλειοψηφία πλην του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Μιχάλη Καπιωτά, αποφάσισε ότι υπεράριθμοι είναι εν τέλει… τρεις!

Το σκεπτικό στο οποίο επέμεινε εξαρχής ο Απόστολος Βαρελτζής, αιρετός στο ΠΥΣΔΕ, ήταν το άρ. 14 παρ. 7 του ΠΔ του 1996 που αναφέρει ότι το έργο των διευθυντών Εκπαίδευσης, δεν έχει μόνο ως γνώμονα τις διατάξεις, αλλά και την αρχή της εξυπηρέτησης των πολιτών και της κοινωνίας γενικότερα. Αυτό που επί της ουσίας έγινε σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ, Μιχάλη Δήσσο, που στάθηκε εξαρχής στο πλευρό των «υπεράριθμων», ήταν ότι θεωρήθηκαν οι εκπαιδευτικοί που κάνουν π.χ. 12 ώρες στην οργανική τους θέση -αλλά συμπληρώνουν ωράριο σε άλλα δύο σχολεία- ως υπεράριθμοι. Αυτό έχει ως συνέπεια για τους συνδικαλιστές, να κινδυνεύει η θέση τους. Στην πρώτη συνεδρίαση του ΠΥΣΔΕ, υπέρ του ότι οι υπεράριθμοι είναι 165, ήταν ο αιρετός της «Αυτόνομης Πρωτοβουλίας» και τα δύο διορισμένα μέλη του ΠΥΣΔΕ, Λαμπρινή Τσακμάκη και Εμμανουήλ Χρήστος. Κατά της απόφασης τάχθηκε ο Απ. Βαρελτζής, αλλά και ο διορισμένος εκ της θέσης του, Μ. Καπιωτάς. «Τούμπα» όμως ήρθε η απόφαση χτες, με τον Μ. Καπιωτά να αλλάζει θέση και τους υπόλοιπους τέσσερις αιρετούς και διορισμένους να βρίσκουν τους υπεράριθμους μόλις τρεις…

 

 

 

Η ΕΛΜΕ «τραβά» τ’ αυτί στον Βέτσικα

 

Το αυτί του αιρετού από την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ («Αυτόνομη Πρωτοβουλία») στο ΠΥΣΔΕ, Παναγιώτη Βέτσικα, «τραβά» με ανακοίνωσή της, η ΕΛΜΕ Λέσβου για τη στάση του στην πρώτη συνεδρίαση του οργάνου.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Λέσβου χαρακτηρίζει «υπερβολική» την απόφαση του ΠΥΣΔΕ Λέσβου με την οποία προέκυψαν 165 υπεραριθμίες και ζητά την αναίρεσή τους. Είναι αντίθετο σε κάθε υπεραριθμία που δεν αναιρείται από αντίστοιχο κενό και αποδέχεται μόνο αυτές που ζητούν οι ενδιαφερόμενοι συνάδελφοι. «Είναι γνωστό άλλωστε ότι το πρόβλημα προέκυψε από τις αποφάσεις των εκάστοτε υπουργών, όπως αύξηση του ωραρίου, μείωση των ωρών στο αναλυτικό πρόγραμμα, κατάργηση υπευθύνων εργαστηρίων, αύξηση των μαθητών ανά τμήμα κ.λπ.» προσθέτει. Καταδικάζει ως αντισυναδελφική την ψήφο και τη στάση του ενός αιρετού και των δυο διορισμένων εκπαιδευτικών που στήριξαν τις υπεραριθμίες, τις οποίες ακόμα και ο προϊστάμενος ως εκπρόσωπος της διοίκησης, καταψήφισε. Υπενθυμίζει στους συναδέλφους της ότι την εποχή της κινητικότητας, επί υπουργίας Αρβανιτόπουλου, το ΠΥΣΔΕ της περιόδου αυτής, δεν έβγαλε κανένα υπεράριθμο από τους 96 που τυπικά είχαν πρόβλημα.

Τέλος, ζητά από τα διορισμένα μέλη του ΠΥΣΔΕ να λειτουργούν με βάση τα συμφέροντα του κλάδου. «Σε αντίθετη περίπτωση, μπορούν να παραιτηθούν», καταλήγει.

 

 

 

Ο περιφερειακός Αρ. Καλάργαλης:

«Οι υπεράριθμοι σχετίζονται μόνο κατ’ έτος»

 

Ο ορισμός των υπεραριθμιών καθορίζεται με εφαρμογή του άρθρου 14 του Προεδρικού Διατάγματος 50/8.3.1996, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει και η διαδικασία αυτή γίνεται κάθε χρόνο, εξηγεί ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης, Αριστείδης Καλάργαλης.

«Ως Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης διερευνούμε τα διαφαινόμενα στο από 24-5-2017 ενημερωτικό σημείωμα του αιρετού μέλους του ΠΥΣΔΕ Λέσβου, κ. Α. Βαρελτζή και συγκεκριμένα το ότι υπήρξε πρόταση για εν μέρει απόφαση ορισμού υπεραρίθμων και ότι ο πρόεδρος του ΠΥΣΔΕ και προϊστάμενος της Διεύθυνσης δεν εφάρμοσε την κείμενη νομοθεσία αλλά πρότεινε να ορισθούν εν μέρει οι υπεραριθμίες. Είναι γνωστό σε όλους, διευθυντές, εκπαιδευτικούς και συνδικαλιστές, ότι ο καθορισμός υπεραρίθμων γίνεται μόνο για το εκάστοτε σχολικό έτος. Δεν σχετίζεται με τίποτε άλλο που αναφέρεται στις διάφορες απόψεις, ειδικά των συνδικαλιστικών εκπροσώπων.

Όσοι υπηρετούμε στην εκπαίδευση, τον πλέον ζωντανό οργανισμό της κοινωνίας, οφείλουμε να συμβάλουμε, με όποια ιδιότητα έχουμε, ώστε η εκπαιδευτική διαδικασία να πραγματοποιείται όσο το δυνατόν πληρέστερα. Σε αυτό, όμως, δεν συμβάλουν οι διάφορες τριβές που αναίτια δημιουργούνται και προέρχονται από μη εκπαιδευτικούς λόγους», προσθέτει.

 

 

 

Η «Αυτόνομη Πρωτοβουλία»

Κατά Βαρελτζή

 

«Δεν σκοπεύουμε ούτε να ασχοληθούμε με νομικοτεχνικά τερτίπια, ούτε να γίνουμε υπερασπιστές καμίας διοικητικής αρχής της εκπαίδευσης στη Λέσβο, όπως κάνει ο αιρετός της ΔΑΚΕ. Ας μην επικαλούνται το συμφέρον των συναδέλφων για να κρύβουν κάτω από το χάλι ώρες, κενά και πλεονάσματα και ας επωμιστεί μέσα στο ΠΥΣΔΕ Λέσβου, ο καθένας το ρόλο τον οποίο έχει κληθεί να υπηρετήσει και ας πάρει την ευθύνη της πρότασής του. Και μνήμη υπάρχει σε αυτόν τον τόπο και στοιχειώδης νοημοσύνη», καταλήγει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση των κ. Βέτσικα και Μαρίας Περδικούρη από την «Αυτόνομη Πρωτοβουλία», που βάλουν κατά του αιρετού Απόστολου Βαρελτζή.

 

 

ΠΑΜΕ για κυβερνητικό συνδικαλισμό

«Ξεκαθαρίστηκε ταυτόχρονα ότι το ΠΥΣΔΕ σύσσωμο μαζί με τους δυο αιρετούς του, εφάρμοσαν κατά γράμμα την κυβερνητική αντιεκπαιδευτική πολιτική. Οι “φιλότιμες” προσπάθειες απόκρυψης της πλήρους σύμπνοιας - στήριξης και συμφωνίας τους με την ουσία εφαρμογής των μέτρων μέσω αποπροσανατολιστικών κοκορομαχιών για το ποιος από τους δύο αιρετούς θα στοιχηθεί πίσω από την λογική του δ/ντή της Β/θμιας Εκπ/σης, και ποιος πίσω από την λογική της Περιφερειακής Διεύθυνσης, λες και δεν έχουν το ίδιο αντιεκπαιδευτικό περιεχόμενο, δεν ξεγελούν κανέναν», αναφέρει το ΠΑΜΕ, βάλλοντας κατά και του αιρετού της ΔΑΚΕ και του αιρετού της «Αυτόνομης Πρωτοβουλίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Τρίτη, 30 Μαΐου 2017 11:25
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top