FOLLOW US

Συνδικαλισμός

  • Ανατροπή συσχετισμών στο ΔΣ της ΕΛΜΕ Λέσβου με «θύμα» την φιλοκυβερνητική παράταξη Πρώτος σε σταυρούς ο Απ. Βαρελτζής που δήλωσε: «Τέλος στα απωθημένα και τις αριστερές ιδεοληψίες»
Αυτοδυναμία της ΔΑΚΕ με διπλασιασμό εδρών!

 

Βατερλό για τον ΣΥΡΙΖΑ, θρίαμβος για τη Νέα Δημοκρατία τα αποτελέσματα στις εκλογές της ΕΛΜΕ Λέσβου. Αν και πρόκειται για καθαρά συνδικαλιστική κάλπη, οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι και όχι μόνο, θεωρούν ότι έπαιξε μεγάλο ρόλο το πανελλαδικό «ρεύμα» της ΝΔ. Παρόλ’ αυτά οι λόγοι που συνετέλεσαν ώστε την Τρίτη το βράδυ να αναδειχτεί σε πρώτη δύναμη και μάλιστα με αυτοδυναμία η ΔΑΚΕ, κατακτώντας τέσσερις έδρες στο επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΜΕ, είναι πολύ περισσότεροι. Αρκεί να γνωρίζει κανείς ότι η ΔΑΚΕ πέτυχε το μεγαλύτερο ποσοστό της πανελλαδικά στην κάλπη της ΕΛΜΕ Λέσβου καταγράφοντας 51,97% και 290 ψήφους στα 558 έγκυρα ψηφοδέλτια!

Ακολουθούν με μία έδρα η «Αυτόνομη Πρωτοβουλία», που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ με 97 ψήφους ή ποσοστό 17,38 %, η «Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΠΑΜΕ) με ποσοστό 17,2% ή 96 ψήφους και η «Αγωνιστική Παρέμβαση» που πρόσκειται στην Αντικαπιταλιστική Αριστερά και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 75 ψήφους και ποσοστό 13,44 %. Με τη ριζική ανακατανομή των εδρών στο ΔΣ, η ΔΑΚΕ διπλασίασε τις έδρες της -από 2 που είχε σε 4- παίρνοντας ακόμα 124 ψήφους (!) από τις τελευταίες εκλογές του 2015, ενώ η «Αυτόνομη Πρωτοβουλία» που «πλήρωσε» εκτός των άλλων, και την κυβερνητική δυσαρέσκεια, έχασε δύο από τις τρεις έδρες, αλλά και 105 ψήφους! Έτσι γίνεται σαφές ότι από το εκλογικό σώμα που παρέμεινε στα ίδια επίπεδα και διευρύνθηκε ελάχιστα, η ΔΑΚΕ πήρε όλες τις χαμένες ψήφους της «Αυτόνομης Πρωτοβουλίας», αλλά και 19 ακόμα. Φθορά υπέστη και η «Αγωνιστική Παρέμβαση», που έχασε μία από τις δύο έδρες και 36 ψήφους, ενώ από τις «κερδισμένες» παρατάξεις πλην της ΔΑΚΕ, είναι και η «Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΠΑΜΕ) που έβγαλε ξανά έδρα στο ΔΣ ύστερα από τη δίχρονη απουσία της από το Δ.Σ. και κέρδισε 31 ψήφους ή την έδρα της «Παρέμβασης».

 

 

ΕΛΜΕ

ΟΛΜΕ

 

ΕΚΛΟΓΕΣ 2017

 

ΕΚΛΟΓΕΣ 2015

ΕΚΛΟΓΕΣ 2017

 

ΨΗΦΟΙ

%

ΕΔΡΕΣ

 

ΕΔΡΕΣ

ΨΗΦΟΙ

%

ΕΔΡΕΣ

ΔΑΚΕ

290

51,97

4

166

2

265

47,24

3

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

97

17,38

1

202

3

98

17,47

1

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

96

17,2

1

65

0

95

16,93

1

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

75

13,44

1

111

2

86

15,33

1

ΑΓΩΝ. ΡΙΖ. ΕΝΟΤΗΤΑ

0

0

 

0

0

17

3,03

 

ΕΓΚΥΡΑ

558

100

 

544

 

561

100

 

ΑΚΥΡΑ

21

 

 

9

 

26

 

 

ΛΕΥΚΑ

23

 

 

19

 

16

 

 

ΨΗΦΙΣΑΝΤΕΣ

602

 

 

572

 

603

 

 

Ποιοι εκλέγονται

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ εκλέγονται οι Απόστολος Βαρελτζής (ΔΑΚΕ), Σταμάτιος Κρητικόγλου (ΔΑΚΕ), Μιχάλης Στρατάκης (ΔΑΚΕ), Μιχάλης Δήσσος (ΔΑΚΕ), Μαρία Περδικούρη («Αυτόνομη Πρωτοβουλία»), Ιωάννης Συκάς («Αγωνιστική Συσπείρωση»), Κώστας Ντουράκης («Αγωνιστική Παρέμβαση»).

Για το 18ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ εκλέγονται οι Απόστολος Βαρελτζής (ΔΑΚΕ), Μιχάλης Στρατάκης (ΔΑΚΕ), Αλέξανδρος Κουτσαντώνης (ΔΑΚΕ), Παναγιώτης Βέτσικας («Αυτόνομη Πρωτοβουλία»), Παναγιώτης Αυγουστίδης («Αγωνιστική Συσπείρωση»), Κώστας Ντουράκης («Αγωνιστική Παρέμβαση»).

 

 

 

Ο Απόστολος Βαρελτζής

Πρώτος σε σταυρούς και αιρετός στο Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΔΕ) και με 100 σταυρούς διαφορά από τον επόμενο, ο Απόστολος Βαρελτζής με 189 σταυρούς, μίλησε στο «Ε» για το εκλογικό αποτέλεσμα και την αυτοδυναμία της ΔΑΚΕ.

«Είναι πολλοί οι παράγοντες που συνετέλεσαν στην αύξηση των δυνάμεων της ΔΑΚΕ. Κατ’ αρχήν μέσα στη διετία που πέρασε από τις προηγούμενες εκλογές, είχαμε μεγάλη δραστηριότητα και ήμασταν δίπλα σε κάθε συνάδελφο. Το ψηφοδέλτιό μας απαρτιζόταν από φρέσκους ανθρώπους που μαζί φτιάξαμε μια πολύ καλή ομάδα. Γενικότερα όμως έπαιξε ρόλο και η πολιτική συγκυρία. Ο κόσμος εξέφρασε την οργή του γι’ αυτά που γίνονται κάθε μέρα», τόνισε ο κ. Βαρελτζής. Σε σχέση με τα όσα ανέφεραν προεκλογικά οι παρατάξεις για την απουσία των δύο εκλεγμένων από τα διοικητικά συμβούλια της ΕΛΜΕ τα δύο τελευταία χρόνια, σχολίασε: «Τα δύο μέλη της ΔΑΚΕ είχαν εξαρχής αποξενωθεί. Ενώ η ΔΑΚΕ είχε εκλεγεί δεύτερη δύναμη στο προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο, δεν ελήφθη υπόψη για την εκλογή προεδρείου και παραγκωνίστηκε. Είχε a priori αποκλειστεί, χωρίς τη δυνατότητα να εκφράζεται ενάντια στις ιδεοληψίες και τα απωθημένα της αριστερής διοίκησης».

 

Η ΔΑΚΕ

Η ΔΑΚΕ Καθηγητών Λέσβου, με ανακοίνωση της, ευχαριστεί θερμά «όλους τους συναδέλφους, που με την ψήφο τους, όχι μόνο την ανέδειξαν πρώτη δύναμη, αλλά της έδωσαν ταυτόχρονα και την απόλυτη πλειοψηφία στο Δ.Σ της ΕΛΜΕ. Η ΔΑΚΕ Καθηγητών Λέσβου θα ανταποκριθεί με πληρότητα και υπευθυνότητα στα καθήκοντα που της ανέθεσε ο Κλάδος, ειδικά μέσα στην σημερινή συγκυρία, της διάλυσης και υποβάθμισης των πάντων στο χώρο της Παιδείας».

 

 

Ο Κώστας Ντουράκης

Ο εκπρόσωπος της «Αγωνιστικής Παρέμβασης» και μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ, Κώστας Ντουράκης, ανέφερε σχετικά: «Το αποτέλεσμα μάς αφήνει μια γλυκόπικρη επίγευση. Αφενός διατηρούμε την παρουσία μας στο ΔΣ και εκλέγουμε αντιπρόσωπο στο συνέδριο της ΟΛΜΕ παρά τις αποχωρήσεις σημαντικών στελεχών της παράταξης για διάφορους λόγους (από μεταθέσεις, άδειες για οικογενειακούς λόγους μέχρι ακόμα και... μετανάστευση). Αφετέρου η αποδυνάμωση του σωματείου και η επερχόμενη -προδιαγεγραμμένη- απονέκρωσή του λόγω της αυτοδυναμίας που πέτυχε η παράταξη της ΔΑΚΕ, δεν μπορεί παρά να μας ανησυχεί. Ειδικά όταν προκύπτει με τα συνήθη για αυτούς παλαιοκομματικά μέσα των προσωπικών τηλεφώνων, της συντήρησης του πελατειακού κλίματος και της συμμαχίας με όλα τα καιροσκοπικά και φασίζοντα τμήματα της κοινωνίας.

Κοιτώντας τη μεγάλη εικόνα, εύκολα συμπεραίνει κανείς ότι το σωματείο θα πληρώσει την αμηχανία μιας κοινωνίας να διαχειριστεί ώριμα το “σκάσιμο” της φούσκας ΣΥΡΙΖΑ και να αποτινάξει το πέπλο του κυβερνητισμού. Επιστροφή λοιπόν στο παλαιό σχήμα αλληλοδιαδοχής του κακού και του χειρότερου, “μήπως κάπου βρεθεί λίγη βολή και για μένα”... Σε αυτό το πλαίσιο, ο δικός μας ρόλος παραμένει αμετάβλητος. Με την υπέρβαση της γραφειοκρατίας στο σωματείο, με την ενδυνάμωση των Γενικών Συνελεύσεων, τη συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα και με κάθε δυνατό τρόπο, να παλέψουμε για ένα πραγματικά δημόσιο και δωρεάν σχολείο, για ουσιαστική μόρφωση για όλα τα παιδιά, για σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους».

Η Μαρία Περδικούρη

Η απερχόμενη πρόεδρος και μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ από την «Αυτόνομη Πρωτοβουλία», Μαρία Περδικούρη, δήλωσε στο «Ε»: «Οι προσδοκίες που διαψεύσθηκαν, οι υποχωρήσεις της κυβέρνησης από τις “κόκκινες γραμμές…”, η υποχώρηση και η ύφεση του μαζικού κινήματος, οδήγησε αρκετό κόσμο σε άλλη επιλογή. Κατανοούμε και σεβόμαστε ως παράταξη το αποτέλεσμα, ευχόμαστε στην πλειοψηφία του νέου ΔΣ να ανταποκριθεί στα καθήκοντα της. Η ανάληψη ευθυνών τόσο σε συλλογικό, όσο σε προσωπικό επίπεδο, θεωρείται δεδομένη. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι απεμπολούμε ιδέες και αξίες που είναι στον πυρήνα του αξιακού μας ιδεολογικού πλαισίου».

Τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον κ. Βαρελτζή, αναμένεται να συνεδριάσει η ΔΑΚΕ για να γίνει η εκλογή προεδρείου στο νεοεκλεγέν ΔΣ.

 

 

Ο Ν. ΚατράνηςΟ υπεύθυνος Επικοινωνίας Βορείου Αιγαίου της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Κατράνης, δήλωσε σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα της ΕΛΜΕ: «Ένα πολύ ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό έστειλαν οι καθηγητές της ακριτικής και δυστυχώς προσφυγικής (με κύρια ευθύνη της κυβέρνησης) Λέσβου στις συνδικαλιστικές τους εκλογές. Την ημέρα ακριβώς που ο κ. Τσίπρας και το επιτελείο του, έλεγαν πομπωδώς τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα για την πολυδιαφημισμένη εκπαιδευτική του μεταρρύθμιση, οι εκπαιδευτικοί της Λέσβου με ένα συντριπτικό 52% στο ψηφοδέλτιο της ΔΑΚΕ και ένα 17% στο προσκείμενο στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ψηφοδέλτιο, τού είπαν κατάμουτρα ότι καμιά αξιοπιστία στον εκπαιδευτικό κόσμο και όχι μόνο, δεν έχουν πια οι εξαγγελίες του και ότι η καταστροφική του επιδρομή καθημερινά στο χώρο της παιδείας, πρέπει να πάρει άμεσο τέλος».

 

 

Ο Χ. ΑθανασίουΟ βουλευτής Νομού Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου, με αφορμή τη σαρωτική νίκη της ΔΑΚΕ Καθηγητών Λέσβου στις εκλογές για την ανάδειξη του ΔΣ της ΕΛΜΕ, προέβη στην παρακάτω δήλωση:

«Συγχαρητήρια στη ΔΑΚΕ Καθηγητών Λέσβου, η οποία αναδείχθηκε πρώτη δύναμη με απόλυτη πλειοψηφία στο Δ.Σ. της ΕΛΜΕ, διπλασιάζοντας τις έδρες της. Πρόκειται για μια σημαντική νίκη με ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα στήριξης των αρχών που διαχρονικά διέπουν την παράταξή μας, τη Νέα Δημοκρατία, έναντι στις αδιέξοδες φιλοκυβερνητικές πολιτικές που υποβαθμίζουν το ρόλο της Παιδείας, αλλά και αναγνώριση του ήθους, της συνέπειας και της εργατικότητας των μελών της. Συγχαρητήρια και στα μέλη που θα εκπροσωπήσουν την Λέσβο στο 18ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ. Εύχομαι όπως, με υπευθυνότητα, ειλικρίνεια και συνέπεια λόγων και έργων, να συμβάλετε θετικά στην αναβάθμιση της Εκπαίδευσης στα νησιά μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Πέμπτη, 11 Μαΐου 2017 12:41
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Ξεχωριστή νότα η συμμετοχή των ενστόλων! »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top