Το «βούλευμα» για τη Συνεταιριστική αναστατώνει το προεκλογικό σκηνικό!

02/04/2019 - 11:18

Μπορεί να έχουν περάσει κάμποσα χρόνια από τότε που «έσκασε» το σκάνδαλο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου-Λήμνου, αλλά η υπόθεση θα συνεχίζει να απασχολεί και να ταλανίζει την τοπική κοινωνία και τους εμπλεκόμενους με αυτήν για αρκετά ακόμη. Η δικαιοσύνη, ως συνήθως στη χώρα μας, κατά γενική ομολογία των πάντων αργεί και η υπόθεση της Συνεταιριστικής δεν θα μπορούσε να είναι η εξαίρεση, πολύ περισσότερο που έχει τις δυσκολίες της και εμπλέκονται σε αυτήν πολλά πρόσωπα. Χαρακτηριστικό της καθυστέρησης είναι ότι προς το παρόν η πολύκροτη πρώτη υπόθεση συζητιέται στα έδρανα της δικαιοσύνης ...τμηματικά και παραμένει άγνωστο πότε τελικά θα ολοκληρωθεί η ακροαματική διαδικασία και θα βγει και η απόφαση. Τα «επεισόδια» του σήριαλ αναμένεται να είναι πολλά, ενώ περιμένουν να πάρουν σειρά νέες υποθέσεις, με εμπλεκόμενους «πρωταγωνιστές», πέρα από τους παλαιούς και νέοι. Δυστυχώς το σκάνδαλο της Συνεταιριστικής έπληξε την τοπική οικονομία, δημιούργησε τεράστια αναστάτωση στην αγορά και δημιούργησε, όχι άδικα, κλίμα δυσπιστίας στην τοπική κοινωνία για συλλογικά εγχειρήματα σαν αυτό της Συνεταιριστικής, έχοντας προηγηθεί και το ...ναυάγιο της Ναυτιλιακής!

Το νέο ωστόσο δεδομένο που προκύπτει από την εξέλιξη της υπόθεσης της Συνεταιριστικής είναι η ιστορία με το βούλευμα που κοινοποιήθηκε σε 58 πρόσωπα που εμπλέκονται με τον έναν ή άλλο τρόπο με την υπόθεση και το οποίο την χρονική αυτή στιγμή που βγήκε στον αέρα και δημοσιοποιήθηκε επηρεάζει μια άλλη διαδικασία που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, αυτή των αυτοδιοικητικών εκλογών. Σύμφωνα με το νόμο, οι εν ενεργεία αιρετοί, που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των 58 του βουλεύματος, θα πρέπει άμεσα να βγουν σε αργία, να παύσουν δηλαδή να συμμετέχουν στα θεσμικά όργανα που κατέχουν, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση και βγει αθωωτική απόφαση γι’ αυτούς. Γιατί το γεγονός ότι συμπεριλαμβάνονται ως κατηγορούμενοι στο βούλευμα, δεν σημαίνει για πολλούς από αυτούς ότι είναι και ένοχοι. Όμως όλοι τσουβαλιάστηκαν, χωρίς καμιά διάκριση, αφήνοντας το θέμα να λυθεί από τη δικαιοσύνη, όταν αυτή τελικά δεήσει να αποφανθεί για τον καθένα από τους κατηγορουμένους ποιός είναι ένοχος και ποιός αθώος. Έτσι όμως μαζί με τα «ξερά» καίγονται και τα «χλωρά» και αυτό ενδεχομένως να είναι άδικο. Όμως έτσι προβλέπεται και ομολογουμένως κάποιοι θα την «πληρώσουν», έστω και προσωρινά.

Το δυστύχημα όμως δεν είναι μόνο το γεγονός ότι τώρα κάποιοι θα εκπέσουν των αξιωμάτων τους, αναμένοντας την εκδίκαση αυτής της αμαρτωλής ιστορίας. Ενδεχομένως να μην είχε τόση «αξία», αν η χρονική συγκυρία δεν ήταν αυτή που διανύουμε, λίγους μήνες πριν τη λήξη της θητείας των αυτοδιοικητικών αρχών και την ανάληψη των νέων, που θα προκύψουν μετά τις εκλογές. Γιατί μπορεί αυτοί που ως αιρετοί, θα βγουν σε αργία τώρα, να μετρώνται στα δάκτυλα του ενός χεριού και το διάστημα μέχρι τη λήξη της θητείας τους να είναι μερικοί μήνες, αλλά αυτοί θα συνεχίσουν να έχουν το ίδιο πρόβλημα και μετά τις εκλογές, αν είναι ξανά υποψήφιοι και επανεκλεγούν, εφόσον η υπόθεση εκκρεμεί και το βούλευμα παραμένει ως έχει! Και πέρα από αυτούς, τους ήδη αιρετούς, υπάρχουν πολλοί περισσότεροι που ήδη έχουν ανακοινώσει, ή που σκέπτονται να είναι υποψήφιοι με διάφορους συνδυασμούς και οι οποίοι αν εκλεγούν δεν θα μπορούν να συμμετέχουν αφού θα τεθούν αμέσως σε αργία αναμένοντας να εκδικαστεί η υπόθεση και να αθωωθούν.

Η εξέλιξη αυτή με το βούλευμα δημιουργεί, μετά από όσα αναφέρουμε παραπάνω, νέα δεδομένα που αναστατώνουν το προεκλογικό σκηνικό δυο μήνες πριν ανοίξουν οι κάλπες και μερικές εβδομάδες πριν κατατεθούν οι υποψηφιότητες. Εκ των πραγμάτων θα υπάρξουν δεύτερες σκέψεις και εναλλακτικές λύσεις, απ’ όσους έχουν θέμα με την αναπάντεχη αυτή εξέλιξη, που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω, ...ανατρέποντας ακόμη και τη βούληση του εκλογικού σώματος αν η ισχύς του βουλεύματος μακροημερεύσει, καθώς και η απόφαση της δικαιοσύνης για τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση της Συνεταιριστικής.

Φαίνεται ότι οι φετινές αυτοδιοικητικές εκλογές στη Λέσβο θα συνεχίσουν να εξελίσσονται μετ’ εμποδίων! Μετά την ιστορία με την υπόθεση της διάσπασης του δήμου που κράτησε σε αναμονή τις εξελίξεις και μπλόκαρε για μεγάλο διάστημα το προεκλογικό σκηνικό, ήρθε και η ιστορία με το βούλευμα για να το ...τερματίσει! Γιατί ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι όσοι συμπεριλαμβάνονται στους 58 «κατηγορούμενους» του βουλεύματος για τη Συνεταιριστική μπορούν να είναι υποψήφιοι στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, χωρίς να υπάρχει κώλυμα, είναι βέβαιο ότι -από τη στιγμή που θα εκλεγούν με τη ψήφο των συνδημοτών τους και δεν θα μπορούν να αναλάβουν καθήκοντα ως αιρετά μέλη της αυτοδιοικητικής αρχής, αφού τίθενται σε αργία- αυτό σε τελική ανάλυση δεν μπορεί να μην επηρεάσει και τη βούληση των ψηφοφόρων. Είναι δεδομένο ότι ένας τέτοιος υποψήφιος είναι ευάλωτος και ενδεχομένως θα «πληρώσει» το τίμημα αυτής της εκκρεμότητας με το αποτέλεσμα της κάλπης και αυτό δεν είναι δίκαιο!

Χωρίς αμφιβολία η υπόθεση αυτή δημιουργεί «πληγές» στην εκλογική διαδικασία, που δεν αναμενόταν και ενδεχομένως και ...απόνερα που αυτήν την ώρα δεν είναι ακόμη ορατό τι εξελίξεις μπορούν να φέρουν σε ένα αυτοδιοικητικό τοπίο, που έτσι κι αλλιώς λόγω της διάσπασης και των νέων δεδομένων στο νησί δεν έχει την πολυτέλεια των συνεχών «εκπλήξεων» από τις εξελίξεις και της όποιας αστάθειας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey