FOLLOW US

Οι εξ ανατολών... γείτονες

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο απαγορεύει κινητά, laptops και tablets

Με απόφαση της Ιεράς Συνόδου συστήνεται η αποφυγή ή αν δεν είναι εφικτό ο περιορισμός της χρήσης αυτής της τεχνολογίας στις εκκλησίες και καλούνται οι ιεροψάλτες να επιστρέψουν στα πατροπαράδοτα βιβλία. Ο ψηφιακός «Ισοκράτης» είναι μία εφαρμογή που δίνει τη δυνατότητα μουσικής συνοδείας της κύριας μελωδίας στη Βυζαντινή μουσική με ανθρώπινη φωνή, έτσι ώστε να καλύπτονται τα κενά κατά τη διάρκεια της λειτουργίας. Τέτοιες εφαρμογές φαίνεται είναι πολύ διαδεδομένες το τελευταίο διάστημα, γι’ αυτό και στην εγκύκλιο του Πατριαρχείου, μολονότι αναγνωρίζεται η έλλειψη ανθρωπίνου δυναμικού στις εκκλησίες, συστήνεται η λελογισμένη χρήση ώστε να μην «σκανδαλίζονται οι πιστοί». Δίνεται και παράδειγμα, ότι δηλαδή καλό θα ήταν, όταν γίνεται η χρήση ψηφιακής ηλεκτρονικής εφαρμογής, να μην κρατάει ο ιερέας το τάμπλετ ή το κινητό στο χέρι, αλλά να το ακουμπάει κάπως συγκαλυμμένα στο αναλόγιο!

 

Εποχιακή συνταγή: Höşmerim

Καθώς πλησιάζει η Κυριακή της Τυρινής, η φίλη μας Πελαγία από την Σμύρνη μας έστειλε μια «γαλακτερή» συνταγή το Höşmerim, ένα τουρκικό επιδόρπιο που ονομάζεται και peynir helva (μυζηθρο-χαλβάς). Λένε ότι προέρχεται απ’ την Περσία και σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ένας στρατιώτης, όταν τέλειωσε ο πόλεμος, επέστρεψε ύστερα από χρόνια στο σπίτι του και η σύζυγος του με τα βρισκόμενα υλικά του έφτιαξε αυτό το γλυκό για να τον υποδεχτεί. Καθώς εκείνος το απολάμβανε, η γυναίκα του τον ρωτούσε : «Hoş mu erim?» που σημαίνει: «Είναι ωραίο, ω, άνθρωπέ μου;» Συνήθως το προσφέρουν μετά το γεύμα ως επιδόρπιο και ταιριάζει με παγωτό, μέλι και ξηρούς καρπούς.

Υλικά: 1 κούπα ανθότυρο (ή μυζήθρα), baking powder, 1 κρόκο αυγού, 1/2 κούπα ψιλό σιμιγδάλι, 1/2 κούπα αλεύρι, 1 κούπα ζάχαρη και 5 gr κουρκουμά (κιτρινόριζα). Εκτέλεση: Σε χαμηλή φωτιά, ζεσταίνουμε το ανθότυρο με τον κρόκο και το baking μέχρι να δέσουν και το χρώμα να γίνει σαν του μελιού. Μετά προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να φουσκώσει το σιμιγδάλι και να λιώσει η ζάχαρη. Για διακόσμηση χρησιμοποιούμε αμύγδαλα, φουντούκια ή κουκουνάρια.

 

«Μπακλά Χοράνι», απόκριες στα Ταταύλα της Πόλης

Τουλάχιστον απ’ τον 19ο αιώνα οι Ρωμιοί της Πόλης γιόρταζαν, με κέντρο την συνοικία στα Ταταύλα, την Αποκριά και την Καθαρή Δευτέρα. Τις γιορτές τις έλεγαν Μπακλάχορνι απ’ τις λέξεις «μπακλά» που στα Τούρκικα σημαίνει κουκιά, εξαιτίας της νηστείας έτρωγαν βρεχτοκούκια ή φάβα και τη λέξη «χορός» λόγω των κυκλικών χορών της γιορτής. Σταμάτησαν οι γιορτές όταν (με πρόσχημα τους μασκαράδες για λόγους ασφαλείας…) απαγορεύτηκαν από τις τουρκικές αρχές το 1941. Ωστόσο, από το 2009 ξεκίνησε με πρωτοβουλία ελάχιστων ελλήνων και τούρκων του Κουρτουλούς (έτσι λέγονται σήμερα τα Ταταύλα) η αναβίωσή τους, που εκτιμήθηκε όχι μόνο από τους ομογενείς μας αλλά κι από τους τούρκους γλεντζέδες. Για φέτος έχουν προγραμματισθεί αρκετές εκδηλώσεις σε ταβέρνες κοντά στην εκκλησία του Αγ. Δημητρίου στα Ταταύλα, αλλά και χοροί και συνεστιάσεις σε κέντρα και ξενοδοχεία. Ξεχωρίζει η εμφάνιση του μουσικού σχήματος «Καφέ Αμάν» του Στέλιου Μπερμπέρη (γνωστού και στη Μυτιλήνη) στα μπαλ-μασκέ που διοργανώνει απ’ τις 9 Μαρτίου το ξενοδοχείο «Armada» στο Σουλτάν Αχμέτ της Πόλης.

 Δημοτικές Εκλογές στις 31 Μαρτίου

Στην ευθεία πια προς τις κάλπες των δημοτικών εκλογών οι γείτονες, με τον Πρόεδρο Ερντογάν να περιδιαβαίνει απ’ άκρου σ’ άκρο τη χώρα, για να υποστηρίξει τους προσκείμενους σ’ αυτόν υποψηφίους δημάρχους. Δύο ουσιαστικά πολιτικοί συνασπισμοί-συμμαχίες διεκδικούν τις δημαρχίες, το «Cumhur» που συγκροτούν τα κόμματα ΑΚΡ και ΜΗΡ (Ισλαμικό και Εθνικιστικό) και το «Milliet» με το CHP και IYI (κεμαλικό και την διάσπαση του εθνικιστικού). Αυτή η συμμαχία στην αντιπολίτευση, που αναμένεται να ενισχυθεί στις κάλπες μετά την απόφαση του φιλο-κουρδικού HDP να μην κατεβάσει υποψηφίους σε πολλές πόλεις, είναι που εξοργίζει τον Ερντογάν. Έφτασε μάλιστα αυτή την βδομάδα σε ακραίους ισχυρισμούς, προκειμένου να καταγγείλει την συμμαχία της αντιπολίτευσης κατηγορώντας την ότι συνεργάζεται με το παράνομο ΡΚΚ και τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ. Είπε, λοιπόν, σε πρόσφατη ομιλία του: «Τα εκλογικά συνθήματα συντάσσονται στην Πενσυλβάνια», όπου διαμένει ο Γκιουλέν, και «Όσο για τις λίστες των υποψηφίων, ότι καταρτίζονται στην οροσειρά του Καντίλ», το ορμητήριο, δηλαδή, του PKK στο βόρειο Ιράκ! Στο μεταξύ εδώ κοντά μας συνέβησαν μέσα στην βδομάδα εκλογικά απρόοπτα. Στο Δικελί το δικαστήριο δεν ανακήρυξε υποψήφιο τον Buğra Akın του «Cumhur» (ΑΚΡ+ΜΗΡ μαζί) λόγω κωλύματος, απόφαση που τον θέτει εκτός εκλογικής μάχης. Άρα ωφελείται ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης (που έτσι κι αλλιώς είναι ισχυρή στο Δικελί) γιατί θα πρέπει το αργότερο μέχρι σήμερα το βράδυ το ισλαμικό κόμμα να βρει άλλον κατάλληλο υποψήφιο! Στην Αλικαρνασσό (Μπόντρουμ) το δικαστήριο, πάλι λόγω κωλύματος ποινικού μητρώου, δεν ανακήρυξε υποψηφίους τους προερχόμενους απ’ το CHP και απ’ το DP, απόφαση που ευνοεί τον φιλοκυβερνητικό υποψήφιο, αφού δεν είναι τόσο εύκολο την τελευταία στιγμή να βρεθούν ικανοί και αξιόπιστοι αντικαταστάτες τους. Ο έως τώρα δήμαρχος της Αλικαρνασσού, Mehmet Kocadon, επειδή αυτή την φορά δεν έλαβε το χρίσμα απ’ το κόμμα του (CHP) κατεβαίνει υποψήφιος δήμαρχος («αντάρτης») σε μεγαλύτερη πόλη την Μούγλα, που είναι η πρωτεύουσα του Νομού.

 

Διαμαρτυρίες στο Αϊβαλί για Πυρηνελαιουργείο και καπνό

Κατά τις ημέρες που έχει πολύ κρύο και άπνοια στο Αϊβαλί, το βράδυ η ατμόσφαιρα είναι πραγματικά πνιγηρή απ’ τον καπνό και τη μυρωδιά του άνθρακα (πετρο-κάρβουνο) που καίνε οι σόμπες αλλά και οι καυστήρες των καλοριφέρ. Κοντά σ’ αυτά έρχεται να προστεθεί και το ντουμάνι με την μυρωδιά της λαδίλας απ το πυρηνελαιουργείο της περιοχής. Αυτό δραστηριοποίησε πολλούς δημότες, που με τον συντονισμό της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Ayvalik Tabiat Platformu» βγήκαν στους δρόμους συλλέγοντας υπογραφές για να διαμαρτυρηθούν στις αρχές για την όλη κατάσταση. Να σημειωθεί ότι το δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου έχει φθάσει μέχρι την Μπουρχάνια και το Αϊβαλί έμεινε για άλλη μια χρονιά έξω απ την δυνατότητα καθαρών καυσίμων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top