Τα «παιδιά» της Λωζάννης σήμερα στη Μυτιλήνη

18/05/2018 - 16:34 Ενημερώθηκε 18/05/2018 - 18:55

Τα «παιδιά» της Λωζάννης σήμερα στη Μυτιλήνη

80 περίπου «παιδιά, εγγόνια, δισέγγονα αλλά και τρισέγγονα» Τούρκων της ανταλλαγής πληθυσμών του 1924 (Συνθήκη της Λωζάννης) ήλθαν σήμερα το πρωί στην πόλη μας, καλεσμένοι απ’ την «Συνύπαρξη», που γιορτάζει φέτος το ιωβηλαίο των 20 ετών της ίδρυσή της. Ήδη απ’ την εποχή των σεισμών του 1999 που η «διπλωματία των πολιτών» άρχισε να ξεκλειδώνει τις βαριές πόρτες της καχυποψίας και της μισαλλοδοξίας και να δημιουργεί σιγά-σιγά συνθήκες για φιλία και συνεργασία μεταξύ των πολιτών στις δύο ακτές του Αιγαίου, η «Συνύπαρξη» και το Lozan Vakfi Mubadilleri (Ίδρυμα ανταλλαγέντων με την συνθήκη της Λωζάννης), συνεργάζονται στενά. Αυτή είναι η 4η φορά που επίσημα και μαζικά τα παιδιά της Λωζάννης βρίσκονται στην Λέσβο. Η πρώτη με την συναυλία της Χορωδίας τους στο προαύλιο του Λουτρού στη Μυτιλήνη, η δεύτερη με την διοργάνωση στην Μαρίνα της έκθεσης «Πόλη νοσταλγία μου», αφιερωμένη στον ελληνισμό της Πόλης και η τρίτη με διοργάνωση συναυλίας στο συνεδριακό κέντρο του Μολύβου και έκθεση ζωγραφικής στο επιμελητήριο Μυτιλήνης.

Το βράδυ λοιπόν στις 8 μμ στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης η Χορωδία και το μουσικό τμήμα του Lozan Vakfi Mubadilleri, θα δώσουν παράσταση με ελεύθερη είσοδο και καλούν κάθε καλόπιστο και ειρηνόφιλο άνθρωπο να παραβρεθεί.

 

Ίδρυμα ανταλλαγέντων Λωζάννης

Το Ίδρυμα Ανταλλαγέντων Λωζάννης (Lozan Mübadilleri Vakfı) ιδρύθηκε στη Πόλη το 2000 με σκοπό να συμβάλλει στη φιλική ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε αυθόρμητα μεταξύ των δυο λαών μετά το σεισμό του Αυγ. 1999, στη θάλασσα του Μαρμαρά και το σεισμό της Αθήνας που ακολούθησε τον επόμενο μήνα. Είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση που συνεχίζει το έργο της με την υλική και ηθική ενίσχυση και συμμετοχή των μελών του, δίχως καμία οικονομική βοήθεια από το κράτος και το κεφάλαιο. Το Lozan Vakfi που εδρεύει στην Πόλη έχει φίλους και μέλη σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας, απολαμβάνει δε, γενικότερης αναγνώρισης και υπόληψης, λόγω του πολιτιστικού και κοινωνικού έργου που επιτελεί. Διατηρεί σχολείο εκμάθησης ελληνικής γλώσσας, στην Πόλη, έχει επιμεληθεί και εκδώσει (στην τουρκική και ελληνική γλώσσα) πολλά βιβλία και λευκώματα σχετικά με τις πατρίδες απ’ την Ελλάδα, αλλά και για τον ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης.

 

Χορωδία ιδρύματος ανταλλαγέντων Λωζάννης

Η Χορωδία του Ιδρύματος δίνει συναυλίες σε εκδηλώσεις, σε τόπους με έντονο το προσφυγικό στοιχείο τόσο στη Τουρκία, όσο και στην Ελλάδα. Το ρεπερτόριο της χορωδίας απαρτίζεται από κοινά τραγούδια που τραγουδήθηκαν εδώ και πολλά χρόνια στις δυο γλώσσες στις δυο όχθες του Αιγαίου, προσφύγων συνθετών, τραγούδια που έφεραν οι πρόσφυγες από τις πατρίδες τους, Πέρα από τις αμέτρητες συναυλίες που έδωσε σε φεστιβάλ πόλεων με έντονο το προσφυγικό στοιχείο στην Τουρκία, έδωσε συναυλίες σε πολλές Ελληνικές πόλεις Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μυτιλήνη, Δράμα Έδεσσα Καβάλα, Κρήτη, Θάσο Ρόδο, Χίο κ.α.). Η Χορωδία συνεχώς ανανεώνεται και εμπλουτίζεται στην μελέτη παρουσίασης της μουσικής παράδοσης των ιδιαιτέρων πατρίδων των προγόνων τους. Σύμβουλος της χορωδίας και μέλος φυσικά του Ιδρύματος είναι το μέλος του ιδρύματός μας ο Μουαμμέρ Κετεντζίογλου, απόγονος δεύτερης γενιάς ανταλλαγέντων από την Θεσσαλονίκη, ο περίφημος, σ’ όλη την Τουρκία, τυφλός ακορντεονίστας μουσικός και ερευνητής της παραδοσιακής μουσικής. Τα μέλη της χορωδίας είναι ερασιτέχνες, άτομα διαφόρων επαγγελμάτων και ασχολιών, ανταλλαγέντες δεύτερης και τρίτης γενιάς ως επί το πλείστον.

 

Το μουσείο στην Τσατάλτζα

Μία απ’ τις δραστηριότητες του Ιδρύματος είναι η λειτουργία του Μουσείου Ανταλλαγής στην Τσατάλτζα, 60 χιλιόμετρα δυτικά της Κωνσταντινούπολης. Άνοιξε για το κοινό τον Δεκέμβριο του 2010, μετά την ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης από το Δήμο Çatalca και την Υπηρεσία Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Κωνσταντινούπολης 2010. Σκοπός του μουσείου είναι να διατηρήσει τη μνήμη των κοινωνικών και πολιτιστικών συνεπειών του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Παρά το γεγονός ότι απέχει αρκετά πολύ από το κέντρο της Κωνσταντινούπολης, προσελκύει πολλούς τουρίστες από όλο τον κόσμο.

 

Δικαίωμα στην νοσταλγία: Ανταλλαγέντες ή πρόσφυγες;

Όπως και να ‘χει, ο όρος εκφράζει την υποχρεωτική, βίαιη μετακίνηση - εκρίζωση. Μετά τους πολέμους στις αρχές του 20ου αιώνα και την ειρήνευση με την συνθήκη της Λωζάνης, στην Τουρκία, σε ό, τι έχει σχέση με τις κοινωνικές οργανώσεις, τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά. Στην Ελλάδα δημιουργήθηκαν άπειρα προσφυγικά σωματεία και σύλλογοι με αναφορά στην ιδιαίτερη (χαμένη) πατρίδα και σκοπό τις διεκδικήσεις απ’ το κράτος αλλά και την νοσταλγία. Οι Μουσουλμάνοι που μετακινήθηκαν με τη συνθήκη της Λωζάννης, ήταν και λιγότεροι αριθμητικά αλλά κυρίως ένα μόνο από τα πολλά μεταναστευτικά ρεύματα των «μουχατζίρ», των προσφύγων δηλαδή, που ήδη από τον 18ο αιώνα οι πόλεμοι τους ανάγκασαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στα Βαλκάνια και τον Καύκασο και να καταφύγουν στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Επιπρόσθετα, η πολιτική γραμμή εθνικής ομογενοποίησης της Κεμαλικής επανάστασης αντιμετώπισε ως κατά βάση θετικό γεγονός την ανταλλαγή, ως το «αναγκαίο κακό» της ανεξαρτησίας, και δεν άφησε πολλά περιθώρια στη νοσταλγία, που περιορίστηκε στην ιδιωτική ζωή των προσφύγων και μόνο σπάνια απασχόλησε τον Τύπο και τους ακαδημαϊκούς κύκλους. Αυτό άρχισε να αλλάζει ραγδαία τα τελευταία χρόνια, και σ’ αυτό συνέτεινε ουσιαστικά η ίδρυση του Lozan Vakfi.

 

Η Μουφιντέ Πεκίν, ο Σεφέρ, ο Ουμίτ.

Όπως παντού, «την ιστορία γράφουν οι παρέες»! Ο Σεφέρ είναι ο γραμματέας, η ψυχή, η δημιουργία. Ο Ουμίτ είναι ο πρόεδρος, αδιαμφισβήτητος, αναγνωρισμένος απ’ όλους. Η Μουφιντέ πολύ γνωστή στην Λέσβο από παλιά, ήταν ο συνδετικός κρίκος με κάθε τι ελληνικό. Έμαθε τα ελληνικά απ’ τα παραμύθια της Χανιώτισσας γιαγιάς της και τα τελειοποίησε αργότερα σπουδάζοντάς τα. Μετέφρασε πολλούς Έλληνες σύγχρονους συγγραφείς και ήταν απ’ τις θεμελιώτριες του Lozan Vakfi. Δυστυχώς, οικογενειακές ατυχίες και η περιπέτεια της υγείας της την κρατούν καθηλωμένη και δεν της επέτρεψαν να είναι κοντά μας αυτήν την φορά. Οι θύμησές μας και η αγάπη όλων μας είναι σήμερα μαζί της.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey