Τα Δηκτικά 26-6-18

26/06/2018 - 11:58 Ενημερώθηκε 26/06/2018 - 12:13

 Ζητούμενο οι λύσεις και όχι οι συζητήσεις!

Στην ημερίδα για την ακτοπλοΐα, που διοργάνωσε ο Τομέας Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της ΝΔ στο Επιμελητήριο Πειραιά, μίλησε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και στην τοποθέτησή της περιέγραψε τόσο την κατάσταση που σήμερα επικρατεί στο ακτοπλοϊκό, όσο και την επείγουσα αναγκαιότητα το ζήτημα αυτό να αντιμετωπιστεί με σοβαρά επεξεργασμένες λύσεις, ώστε αυτές να έχουν σταθερότητα και διάρκεια. «Η δική μας οπτική γωνία ως αυτοδιοίκηση είναι αυτή του νησιώτη. Του νησιώτη που θεωρεί το ακτοπλοϊκό προϊόν κοινωνικό αγαθό. Απαραίτητο όρο επιβίωσης, οικονομικής και επαγγελματικής δραστηριότητας, αλλά και βασική και θεμελιώδη προϋπόθεση για αυτό που ονομάζουμε προοπτική και ανάπτυξη. Η προσβασιμότητα αλλάζει καθοριστικά την ποιότητα μιας περιοχής, ενός τόπου. Δυναμώνει την οικονομική διάσταση, δίνει κίνητρα στους κατοίκους, ενισχύει συνολικά την ελκυστικότητά του, τη συνολική του εικόνα. Επηρεάζει, συνεπώς, καθοριστικά την οικονομική και κοινωνική φυσιογνωμία του. Πως το βλέπουν οι άνθρωποι που ζουν εκεί, πως το βλέπουν οι άλλοι που δεν ζουν εκεί», είπε μεταξύ άλλων στην ημερίδα και πρότεινε: τον επανασχεδιασμό του δικτύου των περιφερειακών, την αύξηση της δαπάνης για τις θαλάσσιες μεταφορές, τη συγκράτηση των τιμών και τη δυνατότητα ελέγχου καταστάσεων που λόγω μονοπωλίου και τον έγκαιρο προγραμματισμό και την ανακοίνωση των συνδέσεων ειδικά για τα μικρά νησιά. Κλείνοντας την ομιλία της δε, κράτησε «αυτοδιοικητική» στάση, στέλνοντας παράλληλα και πολιτικό μήνυμα στους «ομόσταυλούς» της στη ΝΔ: «Τίποτα δεν έχει αξία, φίλες και φίλοι, στην πολιτική λειτουργία και στο πολιτικό μέτωπο, όταν αυτό δεν καταλήγει σε αποτέλεσμα και σε λύσεις. Σε μια εποχή που οι άνθρωποι βιώνουν την πολύμορφη κρίση δεν έχουμε περιθώριο εμείς, εμείς που φέρουμε την ευθύνη της εντολής του, για αέναες συζητήσεις». Και δυστυχώς πολλές φορές οι συζητήσεις μένουν στις διαπιστώσεις και στις προθέσεις, με τις λύσεις να περιμένουν και τους πολίτες να απογοητεύονται από τα λόγια χωρίς αντίκρισμα.

Α.Ω.

 

Αιτήσεις για δωρεάν σίτιση

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων δωρεάν σίτισης και στέγασης για το ακαδημαϊκό έτος 2018/19 στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για δωρεάν στέγαση είναι μέχρι και την Τρίτη 31 Ιουλίου 2018. Όλες οι αιτήσεις γίνονται αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής στη σελίδα: https://merimna.aegean.gr/sitisistegasi2018

Για την κατάθεση της αίτησης απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει υποβληθεί η Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2017 (εισοδήματα από 01/01/2017 έως 31/12/2017) και να έχει εκδοθεί η σχετική πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου.

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά θα υποβληθούν σκαναρισμένα μέσω της παραπάνω εφαρμογής. Κανένα δικαιολογητικό δεν χρειάζεται να κατατεθεί σε έντυπη μορφή στα Γραφεία Φοιτητικής Μέριμνας.

 

Και εγκαίνια φοιτητικών κατοικιών

Στο μεταξύ εγκαινιάζονται, με καθυστέρηση ενάμιση σχεδόν χρόνου, την Παρασκευή οι Φοιτητικές Κατοικίες της Μυτιλήνης που λειτουργούν ήδη από τον Δεκέμβριο του 2016. Το συγκρότημα αποτελείται από τέσσερα κτίρια, κάθε ένα από τα οποία περιλαμβάνει υπόγειο, ισόγειο, Α΄ και Β΄ όροφο, στεγάζοντας 122 άτομα σε αντίστοιχου αριθμού μονόκλινα δωμάτια και 8 ακόμα στα προβλεπόμενα διαμερίσματα, ανεβάζοντας στο σύνολο τους 130 φοιτητές. Η τελετή Εγκαινίων των Φοιτητικών Κατοικιών Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, θα γίνει την Παρασκευή στις 6 το απόγευμα, στην περιοχή Καλλιθέα (έναντι ΕΠΑΛ). Σημειώνεται ότι η πρόσκληση είναι ανοιχτή για όλους τους πολίτες που επιθυμούν να δουν από κοντά ένα πρότυπο συγκρότημα φοιτητικών κατοικιών ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου.

Αν. Παζ.

 

Η ποδηλασία δείχνει το δρόμο…

Η διοργάνωση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ποδηλασίας στην κατηγορία Elite, σε άνδρες και γυναίκες, ήταν απόλυτα επιτυχημένη, προσδίδοντας αίγλη στην ποδηλατική κοινότητα του νησιού μας, με παρουσίες κορυφαίων αθλητών και αθλητριών στην Ελλάδα το τριήμερο και κορυφαίες επιδόσεις. Μπορεί οι δρόμοι να έκλεισαν, για την όσο το δυνατόν ομαλότερη διεξαγωγή των αγώνων, όμως από μόνη της η διοργάνωση ήταν ένα βήμα μπροστά σε ότι αφορά τις αθλητικές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στο Βόρειο Αιγαίο. Έδωσε μάλιστα το έναυσμα για ακόμα περισσότερες, προσεχώς, όχι μόνο στην ποδηλασία αλλά και σε άλλα αθλήματα. Ειδικά εφόσον ανακαινιστούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις σε Μυτιλήνη και Καλλονή, ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει η Λέσβος μια ακόμα αντίστοιχα μεγάλη διοργάνωση στο στίβο, τότε είναι δεδομένο πως η νεολαία του τόπου θα έρθει ένα βήμα ακόμα πιο κοντά στον αθλητισμό. Κάτι που είναι εξάλλου και το ζητούμενο στις κρίσιμες παιδικές ηλικίες...

Β.Παπ.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, ο Guardian τύπωσε μία λίστα με τα ονόματα των προσφύγων που έχουν χάσει τη ζωή τους προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη. Και χρειάστηκε πολλές σελίδες.

Η λίστα περιλαμβάνει συνολικά 34.361 ονόματα ανδρών, γυναικών και παιδιών, των οποίων ο θάνατος έχει καταγραφεί από το 1993 μέχρι το Μάιο του 2018. Ο αριθμός θα ήταν πολύ μεγαλύτερος αν συνυπολόγιζε κανείς τους θανάτους που δεν έχουν καταγραφεί και τους ανθρώπους που δεν έχουν αναγνωριστεί.

Η πλειονότητα έχει χάσει τη ζωή της από πνιγμό στη θάλασσα, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προς τις χώρες της ΕΕ. Η λίστα προέκυψε από την πρωτοβουλία 550 αντιρατσιστικών οργανώσεων από 48 χώρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1993 καταγράφηκαν 61 θάνατοι και το 2017 καταγράφηκαν συνολικά 3.915.

 

Αγωνία στο «κόκκινο»

Η αγωνία των υποψηφίων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια Εκπαίδευση έχει χτυπήσει «κόκκινο» αφού περιμένουν τους βαθμούς των γραπτών τους.

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Παιδείας τις τελευταίες μέρες του Ιουνίου έως το αργότερο μέχρι το τέλος της πρώτης εβδομάδας του Ιουλίου αναμένονται οι βαθμολογίες για τις Πανελλαδικές εξετάσεις 2018. Υπενθυμίζουμε ότι κατά την περσινή χρονιά οι βαθμολογίες είχαν δημοσιευτεί στις 30 Ιουνίου και οι βάσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευσης στις 24 Αυγούστου.

Οι τελευταίες πάντως πληροφορίες «δίνουν» τις ημερομηνίες μεταξύ Πέμπτης 28 Ιουνίου και Δευτέρας 2 Ιουλίου για την ανακοίνωση της βαθμολογίας. Αν μη τι άλλο το υπουργείο Παιδείας πρέπει να μην «παίζει» με τα αποτελέσματα, γιατί μπορεί να είναι η διαφορά της ανακοίνωσης για λίγες ώρες, όμως οι υποψήφιοι πρέπει να γνωρίζουν πότε έστω θα τελειώσει αυτή η αναμονή!

Αν. Παζ.

 

Ανώδυνη… πλειοψηφία

Η απουσία των Στρατή Κυρατζή και Αντώνη Κουμαρά, αλλά και της Νίκης Τσιριγώτη κατά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ανέβαλλε την… αγωνία ως προς τη δυνατότητα λήψεως αποφάσεων της δημοτικής αρχής. Καθώς η πλειοψηφία επετεύχθη ανώδυνα. Σε ότι αφορά τους «αντάρτες» του Βορρά, που υπό την απειλή της ΑΔΑ που φέρεται να αμφισβητεί τη νομιμότητα των «καρατομήσεών» τους, νιώθουν πιο δυνατοί, την Παρασκευή επέλεξαν να παραστούν στη συνεδρίαση και να ψηφίσουν μόνο σε ένα θέμα. Και μάλιστα με «λευκό»…

Μ.ΟΡΦ

Περιπολία στην αγορά της Ερμού είχαν το Σάββατο δύο αστυνομικοί με τα ποδήλατά τους. Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος θεσμός, εντάσσεται στο πλέγμα των δράσεων εμφανούς αστυνόμευσης, στοχεύοντας και συμβάλλοντας στην ταχύτερη και πιο άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών και τουριστών, καθώς και στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των τοπικών κοινωνιών. Οι αστυνομικοί ποδηλάτες, που δραστηριοποιούνται από τις 21 Μαϊου στη Μυτιλήνη και στη Χίο, υπάγονται διοικητικά και επιχειρησιακά στα κατά τόπους αρμόδια Αστυνομικά Τμήματα και βασικές αρμοδιότητες τους είναι: η εξυπηρέτηση επισκεπτών και τουριστών, παρέχοντας τις κατάλληλες οδηγίες και τις απαραίτητες πληροφορίες, τόσο τουριστικού, όσο και ευρύτερου ενδιαφέροντος, η συνεργασία και συνδρομή σε άλλες Υπηρεσίες της Αστυνομίας ή άλλους Φορείς, ώστε να διευθετούνται προβλήματα, κυρίως τουριστικού ενδιαφέροντος και να διευκολύνονται οι επισκέπτες των περιοχών αυτών και η ανάλογη επιχειρησιακή ετοιμότητα και η αποτελεσματική ανταπόκριση στη διαχείριση ήπιων περιστατικών αστυνομικής φύσεως.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey