Τα Δηκτικά 15-6-18

15/06/2018 - 14:35

Άλλο μονοπώλιο, άλλο χαμηλά ναύλα (1)

Η στρατηγική απόφαση των Μινωϊκών Γραμμών, που δραστηριοποιούνται επί χρόνια στο Ηράκλειο της Κρήτης, να μπουν στη γραμμή Πειραιάς - Χανιά, έρχεται λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, περί «μονοπωλιακών καταστάσεων στα Χανιά». Η αντίδραση όμως του Αντιπροέδρου της ΑΝΕΚ, κ. Σπυρίδωνα Πρωτοπαπαδάκη, στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, είναι απολύτως ενδεικτική του πώς εκλαμβάνουν οι μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες τον όρο «μονοπώλιο». Ο εκπρόσωπος της ΑΝΕΚ στο ΣΑΣ επεσήμανε λοιπόν, φανερά δυσαρεστημένος, πως «ο υπουργός δεν δικαιούται να προκαταβάλει αποφάσεις του ΣΑΣ και εφόσον εκτιμά ότι υπάρχει μονοπώλιο στα Χανιά, θα έπρεπε να το είχε ήδη καταγγείλει». Επιχείρημά του αποτέλεσε το γεγονός πως «η τιμολογιακή πολιτική της Κοινοπραξίας ΑΝΕΚ-Attica στα Χανιά είναι πολύ χαμηλότερη από άλλες γραμμές, συγκρινόμενη ως προς την αναλογία ευρώ ανά μίλι». Και κατέληξε λέγοντας πως «εάν υπάρχει μονοπώλιο στα Χανιά, τότε υπάρχει μονοπώλιο και σε όλες τις πορθμειακές γραμμές που εξυπηρετούνται από μία κοινοπραξία».

 

Άλλο μονοπώλιο, άλλο χαμηλά ναύλα (2)

Το αν υπάρχει μονοπώλιο, δεν εξαρτάται από τις τιμές των ναύλων που έχουν επιλέξει να εφαρμόσουν οι εκάστοτε ακτοπλοϊκές εταιρείες, οι οποίες ελέγχουν τη γραμμή. Μονοπώλιο σημαίνει να παρέχονται υπηρεσίες από μία μόνο εταιρεία. Ποια τιμολογιακή πολιτική θα επιλεγεί είναι άλλο ζήτημα, που ως ένα βαθμό επιτηρείται και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Στο Βόρειο Αιγαίο για παράδειγμα, το γεγονός πως στο πλαίσιο της συμφωνίας για την εξαγορά της Hellenic Seaways από την Attica έχει μπει όρος να μην αλλάξουν οι τιμές για την επόμενη πενταετία στα ναύλα, δεν διαγράφει το υφιστάμενο πλέον μονοπωλιακό καθεστώς που έχει δημιουργηθεί στη γραμμή Πειραιάς - Χίος - Μυτιλήνη. Και ασφαλώς, όπως η Minoan επιχειρεί να εισέλθει με θράσος σε μια γραμμή όπου παραδοσιακά θεωρείται «ξένη», λόγω και του έντονου τοπικιστικού στοιχείου που επικρατεί στην Κρήτη, πολύ θα ήθελαν και οι νησιώτες του Βορείου Αιγαίου να έβλεπαν κάποια στιγμή ένα «μεγαθήριο» της ακτοπλοΐας να απλώνει τα δίχτυα του σε Χίο και Μυτιλήνη, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις προς όφελος του επιβατικού κοινού, όπως άλλωστε συνέβαινε εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον.

Β.Παπ.

 

Εθελοντικός καθαρισμός στην παραλία Νυφίδας

Ο Οικολογικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Νυφίδας προσκαλεί όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν στον εθελοντικό καθαρισμό της παραλίας Νυφίδας, που έχει προγραμματίσει να πραγματοποιήσει την Κυριακή 8 Ιουλίου.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή έως και τις 25 Ιουνίου, τηλεφωνικά στο 6977076587 ή και με την αποστολή ηλεκτρονικό ταχυδρομείου στη διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Η ώρα συνάντησης των εθελοντών έχει καθοριστεί στις 10 το πρωί, στη γαλάζια σημαία που βρίσκεται στο κέντρο της παραλίας, μπροστά από το ξενοδοχείο «Nifida Beach».

Α.Ω.

 

Ούτε τα προσχήματα...

Είναι κοινή πεποίθηση πλέον ότι το προσφυγικό ήρθε για να μείνει και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα και στο νησί μας, που μας αφορά άμεσα. Είναι ένα θέμα που φαίνεται θα απασχολεί κράτη και κοινωνίες για τα πολλά επόμενα χρόνια , αφού η μετανάστευση αναδεικνύεται σε ένα μείζον πρόβλημα για την ήπειρο μας , η οποία αποτελεί προορισμό των κάθε λογής οικονομικά αδυνάτων ή των προσφύγων από τις εμπόλεμες περιοχές του πλανήτη. Οταν εμφανίστηκαν οι προσφυγικές ροές των χιλιάδων ανθρώπων στο νησί μας πριν από τρία χρόνια η αντιμετώπιση της νέας αυτής πραγματικότητας εκ των πραγμάτων έγινε με όποιο τρόπο επιβαλλόταν τότε , χωρίς να κρατούνται ούτε τα προσχήματα. Και κανείς δεν σκεπτόταν να φέρει αντιρρήσεις γιατί δεν τηρούνταν κάποιες διαδικασίες,για να αποφευχθεί η παρανομία ή το πλιάτσικο! Η διαδικασία με τη μορφή του «κατ΄επείγοντος» για να φάνε , να πιούνε , να στεγαστούν , ή για όποια άλλη υπηρεσία παροχής σε τόσους ανθρώπους ήταν η μόνη εφικτή υπό τις τότε συνθήκες. Τώρα όμως, που τα πράγματα έχουν μπει σε μια άλλη διάσταση και τάξη μπορεί να συνεχίζεται το ίδιο ...βιολί;

 

Ούτε τα προσχήματα...(2)

Δεν επιβάλλεται να μπει σε μια κανονική και καθ΄όλα νόμιμη διαδικασία και όχι κατ΄ευφημισμό η παροχή φαγητού στους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στις δομές του νησιού; Δεν επιβάλλεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος να γίνονται κανονικοί διαγωνισμοί, με προθεσμίες και ρήτρες και εγγυήσεις και με τις ανάλογες προθεσμίες, ώστε να «ανθήσει» ο ανταγωνισμός και να μη δίδονται στους ίδιους και τους ίδιους με μηδενικές εκπτώσεις και με διαδικασίες ...αστραπή, που αφήνουν σκιές και εκθέτουν καταστάσεις; Οταν τόσα λέγονται για το ...φαγοπότι γύρω από το προσφυγικό  και όχι μόνο για το φαγητό δεν επιβάλλεται να είναι όλοι περισσότερο προσεκτικοί και να μην εκτίθενται κραυγαλέα; Το θέμα που σήμερα αναδεικνύει σε ρεπορτάζ το «Ε» δεν μπορεί να περάσει στο ...ντούκου! Οι εμπλεκόμενοι με την υπόθεση ωφείλουν να δώσουν εξηγήσεις όχι για τις εντυπώσεις, αλλά για την ουσία των καταγγελομένων. Και πρωτίστως η στρατιωτική διοίκηση του νησιού που είναι η άμεσα εμπλεκόμενη με τους διαγωνισμούς σίτισης των προσφύγων. Εν αναμονή των όποιων εξηγήσεων θα επανέλθουμε!

Μα.Μ. 

 

«Σε άλλο σύμπαν ο ΣΥΡΙΖΑ…»

Πεπεισμένα πως σε έναν μεγάλο βαθμό, η κυβέρνηση… εκδικείται τη Λέσβο, λόγω της μεγάλης κινητοποίησης του Μαΐου, αποδοκιμασίας ουσιαστικά του πρωθυπουργού, κατά την έλευσή του για τις εργασίες του Αναπτυξιακού Συνεδρίου, είναι πια τα μέλη του Συντονιστικού Φορέων της Λέσβου. Η έως και άρνηση κυβερνητικών στελεχών για να συναντηθούν έστω και λίγα λεπτά για το θέμα του μειωμένου ΦΠΑ με την αντιπροσωπεία των τοπικών φορέων της Λέσβου, εκλαμβάνεται ως ρεβανσισμός. «Ούτε για δύο λεπτά δε μας δέχονται», έλεγαν χαρακτηριστικά τα μέλη του Συντονιστικού που βρέθηκαν και χθες στην Αθήνα και στα γραφεία της βουλής. Ενώ για τις ανεπίσημες επαφές τους με συνεργάτες Υπουργών και βουλευτές της κυβέρνησης, ο Βαγγέλης Μυρσινιάς διαπίστωσε και διγλωσσία. «Καταλαβαίνουμε πως για αυτούς το θέμα έχει κλείσει οριστικά. Αλλά παρ΄ όλα αυτά, μας λένε και αντικρουόμενα πράγματα. Άλλοτε ότι το Μεταφορικό Ισοδύναμο αντισταθμίζει τη ζημιά και άλλοτε πως το Μεταφορικό Ισοδύναμο δεν έχει καμία σχέση με την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή. Κυρίως όμως μας λένε για άλλα άσχετα θέματα», πρόσθεσε ο κ. Μυρσινιάς για να καταλήξει με έναν σχολιασμό του που χαρακτηρίζει ιδανικά την όλη κατάσταση. «Αυτοί είναι σε συμπαντικό γαλαξία Milky Way και εμείς σε… Ανδρομέδα. Δεν υπάρχει πουθενά σημείο συνάντησης»!

Α.Ω.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey