Τα Δηκτικά 1-6-18

01/06/2018 - 14:53 Ενημερώθηκε 01/06/2018 - 15:46

Επιτόπου επίσκεψη , αλλά...

Η Περιφερειάρχης Χρ. Καλογήρου, συνοδευόμενη από τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Τεχνικών Έργων  Θ. Βαλσαμίδη, επισκέφθηκε την επομένη των επεισοδίων την περιοχή της Μόριας όπου βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες για τον καθαρισμό των χειμάρρων της περιοχής, καθώς και εργασίες για τον καθαρισμό της βλάστησης και των απορριμμάτων στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο. Ηταν μια επίσκεψη που είχε τη σημασία της λόγω και των προχθεσινών επεισοδίων στο κέντρο της Μόριας που πήραν τεράστια δημοσιότητα και έφεραν για ακόμη μια φορά το νησί στο προσκήνιο και στην αρνητική δημοσιότητα.

Η Περιφερειάρχης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Μόριας  Νικ. Τρακέλλη και τον ενημέρωσε για την πορεία των εργασιών καθαρισμού των χειμάρρων της περιοχής, όπου τα προβλήματα είναι συσσωρευμένα λόγω των λυμάτων που προέρχονται από το Κέντρο Υποδοχής & Ταυτοποίησης μεταναστών και προσφύγων, καθώς και για το έργο «καταπολέμησης κουνουπιών» στο πλαίσιο του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη ο δεύτερος ψεκασμός στην περιοχή. Ενώ αναφέρθηκε και στην πρόσφατη απόφαση για επιβολή κυρώσεων για την ανυπαρξία αποχετευτικού δικτύου που η κατασκευή του τώρα υποτίθεται ότι δρομολογείται, παρά τους σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Δυστυχώς όλα τα αναγκαία μέτρα και οι παρεμβάσεις στο πιο πολυδιαφημισμένο hot spot της Ευρώπης γίνονται κατόπιν επορτής, ενώ πάρα πολλές βελτιωτικές παρεμβάσεις έπρεπε να έχουν γίνει έγκαιρα για να αποφευχθούν τα χειρότερα! Πάντως η δέσμευση Βίτσα για αποσυμφόρηση της Μόριας μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο με στόχο να φιλοξενεί 3.500 άτομα μοιάζει «όνειρο θερινής νυκτός» και καλά θα κάνει η ηγεσία του υπουργείου να αναθεωρήσει την τακτική του αν θέλει στοιχειωδώς να είναι συνεπής στις δεσμεύσεις του. Διαφορετικά θα πρόκειται για χοντρό δούλεμα που το νησί δεν το αντέχει άλλο.

Α.Ω.

 

Από… Δευτέρα ο ανασχηματισμός

Ελέω εξελίξεων του προσφυγικού και ειδικότερα του θέματος που εγείρουν ξανά οι δομές που εμφανίζονται ακόμα και στον αστικό ιστό της πόλης, τα… σπουδαία από το μέτωπο του «ανασχηματισμού» του Σπύρου Γαληνού, μετατίθενται για την ερχόμενη Δευτέρα. Κοινώς η χθεσινή τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου δεν επρόκειτο να έχει θέμα τις «παραιτήσεις των αντιδημάρχων και των προέδρων των οργανισμών». Δεν αποκλείεται λοιπόν, το εσωτερικό θέμα της δημοτικής αρχής να διευθετηθεί αφού συγκληθεί έκτακτο δημοτικό συμβούλιο που θα γίνει πολύ πιθανά τη Δευτέρα. Ωστόσο το ότι το θέμα των παραιτήσεων δεν είναι και τόσο… τυπικό που να απαιτεί απλά μία απόφαση δημάρχου για να έρθει στη χθεσινή «φορτωμένη» συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, μάλλον επιβεβαιώνει πως πράγματι ο ανασχηματισμός θα αφορά περισσότερο τα ΝΠΔΔ και τους οργανισμούς του δήμου. Όπως έχει εκτιμήσει εξαρχής δηλαδή το «Ε».

Μ.ΟΡΦ

 

Γιώργο Ψάνη, τι θες να πεις;

Έναν σκύλο να… κατουρά τον πεσμένο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, σε φωτομοντάζ της χαρακτηριστικής εικόνας του γνωστού ξυλοδαρμού του Γιαννη Μπουτάρη, επέλεξε να αναρτήσει ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου της Λέσβου, Γιώργος Ψάνης στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook. Που συνοδεύονταν μάλιστα από το προσωπικό του σχόλιο ότι «τα σκυλιά έχουν υψηλό δείκτη νοημοσύνης». Επειδή όμως τελευταία, ελέω ποικίλης αγανάκτησης για τα πάντα, εμφανίζονται πολλοί να είναι «εύθικτοι» στους χαρακτηρισμούς των λεγομένων και των ενεργειών τους, εμείς δεν θα χαρακτηρίσουμε τον κ. Ψάνη που γενικά εκτιμούμε. Περιμένουμε όμως να χαρακτηρίσει την ανάρτηση αυτή ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός. Έτσι κι αλλιώς, υποτίθεται ότι το ζήτημα των τελευταίων ημερών στην παράταξη της πλειοψηφίας είναι το τι… γράφεται και δεν γράφεται εκ μέρους των μελών της στο facebook. Τούτο έχει γραφτεί εδώ και πέντε μέρες και δεν καταδίκασε (ούτε καταφανώς ενοχλήθηκε) κανείς!

Μ.ΟΡΦ

 

Στο ... βρασμό σηκώνεις το καπάκι!  ρ5

Οι εξελίξεις στο προσφυγικό στη Λέσβο, μετά και τα προχθεσινά επεισόδια που έφεραν για άλλη μια φορά το νησί στην επικαιρότητα, επιβεβαιώνουν με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ότι η άμεση αποσυμφόρηση δεν μπορεί να περιμένει τις μακρόσυρτες διαδικασίες του ασύλου. Με τέτοιο υπερπληθυσμό προσφύγων και μεταναστών στο νησί η κατάσταση δεν ξεκαθαρίζει ούτε σε έναν χρόνο και ας σταματήσουν πλήρως οι ροές από απέναντι. Η δέσμευση - εξαγγελία Βίτσα ότι τον Σεπτέμβριο θα έχουν μείνει στη Μόρια 3.500 άτομα, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται, αφού πλέον δεν το πιστεύει ούτε και ο ίδιος ο υπουργός. Η κατάσταση είναι σε αδιέξοδο, όπως εύστοχα σημείωνε το «Ε», αν δεν αναζητηθούν άμεσες εναλλακτικές λύσεις για την αποσυμφόρηση. Όταν η κατάσταση «βράζει», όπως και με το τσουκάλι η λύση για την εκτόνωση είναι να... απελευθερωθεί η ενέργεια λόγω βρασμού, να σηκωθεί δηλαδή το καπάκι! Άλλη λύση δεν υπάρχει πάντως, όχι οι προσωρινές που ανοίγουν νέα μέτωπα και ενέχουν τον κίνδυνο να εξελιχθούν σε μονιμότερες. Άλλωστε το «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού», πάντα υπάρχει και απειλεί σε καταστάσεις έντασης και αδιεξόδου. Δικαιολογημένες λοιπόν οι αντιδράσεις φορέων, παραγόντων και της τοπικής κοινωνίας, που δεν μπορεί πλέον να ανεχθεί την συνεχιζόμενη υποβάθμιση του νησιού μας και τους αρμοδίους να σηκώνουν ψηλά τα χέρια και να πορεύονται σαν να μη τρέχει τίποτα! Η Λέσβος δεν μπορεί να συνεχίσει να φιλοξενεί τόσους εγκλωβισμένους και να βιώνει κάθε λίγο την αρνητική δημοσιότητα από τα αναμενόμενα θερμά επεισόδιά τους. Αν αυτό δεν αλλάξει, το νησί καταδικάζεται σε μια συνεχή υποβάθμιση για την οποία οι υπεύθυνοι έχουν όνομα και θα κριθούν γι’ αυτήν!

Μα.Μ.

 

Για το «κακό» ΠΙΚΠΑ (1)

Με αφορμή τον εκνευρισμό, και σε πολλές περιπτώσεις δικαιολογημένο εκνευρισμό για την επέκταση του καταυλισμού του ΠΙΚΠΑ, απαιτούνται κάποιες επισημάνσεις: Πρώτον προφανώς το ΠΙΚΠΑ δεν μπορεί να στεγάσει 400 άτομα σε μόνιμη βάση, δεν υπάρχει η κατάλληλη υποδομή. Δεύτερον και να υπήρχε η κατάλληλη υποδομή, δεν υπάρχει ο κατάλληλος χώρος στην περιοχή. Τρίτον και να υπήρχε η κατάλληλη έκταση, οι κάτοικοι της Λέσβου δεν θέλουν ακόμα μία δομή φιλοξενίας, που θα καταλήξει να γίνει δεύτερη… Μόρια. Τέταρτον και για τις παρασκηνιακές κινήσεις: Το ΠΙΚΠΑ που διαχειρίζεται η ΜΚΟ «Αλληλεγγύη Λέσβου» βρίσκεται υπό την εποπτεία υπουργείων. Εκεί λοιπόν θα πρέπει να απευθύνονται όσοι διαφωνούν με τα τεκταινόμενα και όχι να στοχοποιούν πρόσωπα. Γιατί προφανώς δεν αποφάσισαν οι αιτούντες άσυλο να μεταβούν εκεί εν μία νυχτί, ούτε και σε άγνοια της Πολιτείας. Πέμπτον ας μην ξεχνάμε ότι το ΠΙΚΠΑ ξεκίνησε να λειτουργεί ως χώρος φιλοξενίας το 2012, όταν ακόμα το ΚΥΤ Μόριας δεν λειτουργούσε, και η πολιτεία ήταν ανέτοιμη για όλο αυτό που συνέβη τα επόμενα χρόνια. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι από εκεί γίνονταν καταγραφή. Αυτό σημαίνει ότι θέλουμε να γίνει νέο Κέντρο της Μόριας; Όχι. Αλλά δεν μπορούν 10 εθελοντές και 20 εργαζόμενοι να ευθύνονται γι’ αυτά που η Πολιτεία αποφασίζει.

 

Και τους λαλίστατους (2)

Από την άλλη, κι επιμένουμε ότι μένουμε στην ουσία- Πόσες φορές άραγε θα πρέπει να το επαναλάβουμε για να αποφύγουμε τη διαστρέβλωση των λεγομένων μας- το ΠΙΚΠΑ, πράγματι δεν μπορεί να είναι μόνιμη δομή φιλοξενίας 500 ανθρώπων. Αυτό όμως θα πρέπει να το διεκδικήσουν όσοι πράγματι θίγονται ή μάλλον εκείνοι να εκτίθενται. Εκείνοι που έχουν αισχροκερδίσει από το προσφυγικό, καλύτερα να μην είναι τόσο λαλίστατοι και... βασιλικότεροι,  κι αυτό θα πρέπει να το διαφυλάξουν οι υπόλοιποι. Γιατί και η ανοχή στην υποκρισία πρέπει να έχει όρια.

Αν.Παζ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey