FOLLOW US

Οι εξ ανατολών... γείτονες

Στον ναό του Αγίου Χαράλαμπου στον Τσεσμέ, πάλαι ποτέ Μητρόπολη Κρήνης, θα λειτουργήσει ανήμερα στην μνήμη του στις 10 Φεβρουαρίου ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Σύμφωνα με πληροφορίες απ το Φανάρι, το Οικουμενικό Πατριαρχείο ζήτησε και πήρε άδεια για τη θρησκευτική χρήση του ναού, που σήμερα χρησιμοποιείται από τον Δήμο Τσεσμέ ως χώρος πολλαπλών χρήσεων. Ο Πατριάρχης θα συλλειτουργήσει μαζί με τον μητροπολίτη Σμύρνης, Βαρθολομαίο, και τον μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης, Ιουστίνο. Είναι η δεύτερη φορά, μετά το 2016, οπότε ο ναός λειτούργησε για πρώτη φορά μετά τη επισκευή του από το Τουρκικό δημόσιο, όπου ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέπτεται τον Τσεσμέ. Όπως συνέβη και πέρσι που λειτουργήθηκε ο Άγιος Χαράλαμπος απ τον μητροπολίτη Σμύρνης κ. Βαρθολομαίο, αναμένεται και φέτος να μεταβούν εκεί πολλοί επισκέπτες από την γειτονική Χίο.

 

Προς τις Δημοτικές Εκλογές στις 31-3-19

Με την ανακοίνωση το περασμένο σαββατοκύριακο 145 υποψήφιων δημάρχων υποστηριζόμενων από το Κεμαλικό κόμμα της Αντιπολίτευσης CHP, που ελέγχει έως τώρα την αυτοδιοίκηση στις απέναντί μας περιοχές της Τουρκίας, σχεδόν ολοκληρώθηκε το εκλογικό τοπίο. Θα έλεγε κανείς ότι πρυτάνευσε στις κρίσεις του CHP η ανανέωση προσώπων (ακόμη και θεωρούμενων επιτυχημένων) που τίθενται επικεφαλής των ψηφοδελτίων. Γνωστοί και στην Λέσβο έως τώρα Δήμαρχοι, όπως του Αδραμυτίου, Δικελί, Φώκιας, Τσεσμέ, Κονάκ, Καρσίγιακά κ.α. αντικαταστάθηκαν από νέα πρόσωπα. Των σαρωτικών αλλαγών «επέζησαν» οι γείτονες Δήμαρχοι του Αϊβαλί Ραχμί Γκεντσέρ και του Κουτσούκουγιού Cengiz Balkan, που θα είναι και πάλι υποψήφιοι στις πόλεις τους. Στην Πέργαμο υποψήφιος θα είναι ο γιατρός: İdris Yavuzyılmaz. Στο Δικελί ο επιχειρηματίας Adil Kırgöz. Στο Αλί Αγά ο επιχειρηματίας (εξορύξεις) Özcan Durmaz. Στην Φώκια ο 39χρονος έμπορος Fatih Gürbüz. Για την Σμύρνη επελέγη ο 60χρονός Τούντς Σουγιέρ (Tunç Soyer) έως τώρα Δήμαρχος στο Σεφερί Χισάρ, μια μικρή πόλη (η αρχαία ελληνική Τέως) νότια της Σμύρνης, απέναντι απ την Σάμο. Θεωρείται ανοιχτόμυαλος και Ευρωπαϊστής με μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό. Προ τριετίας ήταν ο συντονιστής της Τουρκικής, αντίστοιχης με την δική μας Συνύπαρξη, οργάνωσης για την ειρήνη και φιλία στο Αιγαίο. Παράλληλα είναι και ο αντιπρόεδρος του παγκόσμιου δικτύου πόλεων Slow Food, σχετικά με την ποιότητα ζωής και προστασία του περιβάλλοντος. Όμως ορισμένα στελέχη του κόμματος ΙΥΙ, που συνεργάζεται με το CHP, έφεραν αντιρρήσεις και …… θυμήθηκαν ότι ο μπαμπάς του ήτανε λέει στρατοδίκης επί χούντας! Τους αποστόμωσε βέβαια η πρόεδρος του ΙΥΙ Ακσενέρ, αλλά οι εκλογές θα ’ναι δύσκολες δεδομένου ότι απέναντί του έχει τον Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί, πρώην υπουργό απ’ τα πιο προβεβλημένα και ικανά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ του Ερντογάν. Η εκλογή του Δημάρχου Σμύρνης έχει τεράστια σημασία για την αντιπολίτευση δεδομένου ότι αποτελεί παραδοσιακά τον μόνο μεγάλο δήμο που ελέγχει στην χώρα, ο δε τον Ερντογάν έχει στόχο να «τελειώσει» με την «γκιαούρ Ιζμίρ» …που επιμένει να του αντιστέκεται! Ενδιαφέρον επίσης έχει πως σ’ αυτές τις δημοτικές εκλογές το φιλο-κουρδικό κόμμα HDP δεν θα κατεβάσει υποψηφίους σε Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη και Άδανα, γεγονός που λογικά ευνοεί την αντιπολίτευση και όχι το ισλαμικό κυβερνών κόμμα.

 

Ενδιαφέροντα στοιχεία διαβίωσης στην Τουρκία

Στατιστικά στοιχεία για την διαβίωση έδωσε αυτές τις μέρες η Συνομοσπονδία Τούρκων Εργατικών Συνδικάτων (Türk-İş). Το όριο της φτώχειας που πέρσι τον Γενάρη ήταν 5.262 λίρες τώρα το υπολογίζουν στις 6.543 (1.232 δολάρια) μηνιαίως, αυξημένο κατά 3,5%. Το κατώτατο όριο της φτώχειας απεικονίζει το ποσό των δαπανών που απαιτούνται για μια τετραμελή οικογένεια για επαρκή διατροφή, περιλαμβάνει δε ανάλογες δαπάνες για ένδυση, στέγαση (ενοίκιο, ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και καύσιμα), μεταφορά, εκπαίδευση, υγεία και συναφή έξοδα. Το όριο της πείνας καθορίζεται φέτος στις 2.009 λίρες έναντι 1941 πέρσι, δείχνει δε το ελάχιστο χρηματικό ποσό που χρειάζεται για να σώσει μια τετραμελή οικογένεια από την πείνα. Αρχές Γενάρη του 2019, ο μηνιαίος κατώτατος μισθός στην Τουρκία αυξήθηκε κατά 26,05% στις 2.020 λίρες. Η αύξηση του τιμαρίθμου όμως, λένε τα συνδικάτα εξανεμίζει τις όποιες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Ειδικότερα στην πρωτεύουσα την Άγκυρα, υπολογίζεται να αυξήθηκε το κόστος των τροφίμων για μια τετραμελή οικογένεια, κατά 3,48% τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2018, ενώ η αύξηση κατά τους τελευταίους 12 μήνες ήταν 24,34%. Πάντως αυτές τις ημέρες ενόψει των υψηλών τιμών, οι περισσότερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ αποφάσισαν να σταματήσουν να πωλούν ορισμένα λαχανικά (μελιτζάνες, πιπεριές κ.α.) για να αποφύγουν την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, που τους κατηγορεί για υπερβολικές αυξήσεις σε σχέση με τις τιμές, που πολλά αγαθά πωλούνται στους δρόμους

 

Συνταγή: Bulgur το πλιγούρι των γειτόνων

Το φτιάχνουν σαν πιλάφι, σαλάτα, σούπα, το μαγειρεύουν με λαχανικά και φτιάχνουν κεφτέδες. Το πλιγούρι συχνά το μπερδεύουμε με το κουσκούς, που είναι ζυμαρικό, ιδιαίτερα δημοφιλές στην κουζίνα της Μ. Ανατολής. Το πλιγούρι στην ουσία είναι σπασμένο σιτάρι, το οποίο πρώτα το βράζουν, μετά τον αποξηραίνουν, το ξεφλουδίζουν και τον αλέθουν. Τα μεγαλύτερα κομμάτια πλιγουριού προορίζονται για το πιλάφι και το ψιλο-αλεσμένο πλιγούρι για τους κεφτέδες, τα γεμιστά και τις σαλάτες. Για πετυχημένο πλιγούρι-πιλάφι ακολουθήσατε την συνταγή.

Υλικά

1 κούπα πλιγούρι χοντρό, 1 φλιτζανάκι του καφέ λάδι, 1 κρεμμύδι, 2-3 μακρόστενες πιπεριές, 1/2 κουταλιά πελτέ πιπεριάς, 2 ντομάτες, 2 κούπες ζεστό νερό, αλάτι, πιπέρι, κόκκινο πιπέρι, δυόσμο, κουταλιές βούτυρο.

Εκτέλεση

Βάζουμε λάδι στην κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές που έχουμε ψιλοκόψει, προσθέτουμε τον πελτέ πιπεριάς και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά. Έπειτα προσθέτουμε τις ντομάτες που έχουμε ξεφλουδίσει και κόψει σε κυβάκια και τα ψήνουμε όλα μαζί για άλλα 2-3 λεπτά. Έχουμε ήδη πλύνει καλά το πλιγούρι μας και το έχουμε στραγγίσει. Το βάζουμε στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε, προσθέτουμε και το ζεστό νερό, το αλάτι και τα μπαχαρικά, ανακατεύουμε άλλη μία και χαμηλώνουμε τη φωτιά, ώσπου να απορροφήσει το ζουμί του. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει περιχύνουμε προσεκτικά το πλιγούρι. Σκεπάζουμε με το καπάκι της κατσαρόλας και σερβίρουμε μετά από 10 λεπτά.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Παρασκευή, 08 Φεβρουαρίου 2019 15:47
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top