FOLLOW US

Διαδρομές

  • Οδοιπορικό στη Λέσβο Μπαγίρι Κουρατσώνα 2
Στο Σκαλοχώρι

 

 

Από τον μικρό Μεσαιωνικό Οικισμό*, μια ομαλή πλαγιά προς τα ΒΔ, οδηγεί στην «κορυφή», με την περισκοπική θέα (κορυφή τριγώνου)! Εδώ λοιπόν, που και η κεραμική έχει αλλάξει, υπάρχει το θεμέλιο ορθογώνιου «μεγαροειδούς» κτίσματος, 6Χ3 μ, προσανατολισμού Α-Δ. Εσωτερικά χωρίζεται με εγκάρσιο τοίχο σε δύο χώρους ( 4μ Δ-2μΑ) και η τοιχοποιία του, έμπλεκτη (0,60μ πάχος), φέρει Λεσβία δομή (1-2 δόμοι). Δίπλα του, κάτω από μια βελανιδιά βρίσκεται τάφος από μεγάλους λίθους, του τύπου του Dolmen! Επίσης σε μικρή απόσταση από το κτίσμα, (Α και Δ), υπάρχουν κατασκευές από λίθους, ίσως τάφοι! Τρεις, κυκλικά από το κτήριο!

Ίσως το συγκρότημα να είχε ιερό «προορισμό» του Οικισμού, που βρίσκεται 200 μ. χαμηλότερα, ΝΔ του (δυτική γωνία τριγώνου)! Εδώ λοιπόν, κάτω από βελανιδιές που ντύνουν το δυτικό ύψωμα, αναπτύσσεται σε μεγάλη σχετικά έκταση ένας οικισμός με θεμέλια κτισμάτων, τοίχους και δρόμους, λαξευμένες παραστάδες των ανοιγμάτων και άφθονη κεραμική από λεπτά μικρά και μεγάλα αγγεία, πιθάρια, αμφορείς, κεραμίδια και τούβλα! Λεπτός ερυθρός πηλός και κτενωτά όστρακα της Ρωμαϊκής περιόδου.

Εντύπωση προκαλούν δύο εγκαταστάσεις! Η μία αποτελείται από θεμέλιο ορθογωνίου κτίσματος, με είσοδο στα νότια. Δίπλα στην είσοδο, στη δυτική πλευρά, υπάρχει «πέτρινο τραπέζι» σκεπασμένο από ογκόλιθο που στηρίζεται σε δύο ορθογώνιες λίθους, που φέρουν αντιμέτωπες εσωτερικά δύο ημισφαιρικές κοιλότητες, διαμέτρου 20 εκ. Προφανώς πρόκειται για εργαστήριο! Σε μικρή απόσταση, στα δυτικά υπάρχουν παρόμοιες κοιλότητες σε δύο ζεύγη αντιμέτωπων λίθων (οι δύο in situ όρθιοι). Αρκετά μεγάλοι (ύψος του ενός 1,40 μ Χ 0,85 πλάτος και 0,30 πάχος), έφεραν την κοιλότητα 40 εκ από το άνω, κυκλοτερές άκρο. Οι αντιμέτωπες κοιλότητες σίγουρα συγκρατούσαν κάποιο ξύλινο εγκάρσιο άξονα!

Επειδή αναγνωρίστηκαν, διάσπαρτες στον οικισμό, τρεις βάσεις υποστήριξης ληνών, πιστεύουμε ότι πρόκειται εδώ για Εργαστήρια κατεργασίας στέμφυλων, κοινώς «αρχαίων τριπουριών», το οποίο άλλωστε δοκιμάσαμε την ίδια μέρα από το ρακοκάζανο, στο Σκαλοχώρι! Ίσως να συγκρατούσαν τον κορμό του μοχλού έκθλιψης του μούστου! Ίσως βέβαια, γιατί χρειάζεται παραπάνω έρευνα στον ιδιαίτερο αυτό τόπο! Δίπλα από την πρώτη εγκατάσταση περνά τοίχος με κατεύθυνση Β-Ν για αρκετά μέτρα. Στο διπλανό κτήμα (δυτικά) με τις βελανιδιές, συνεχίζονται τα κτίσματα, ενώ στην κορυφή του διπλανού λόφου, υπάρχουν δύο αλώνια! Μετρήσαμε 6 περίπου! Πρόκειται για μια άγνωστη αρχαία θέση, σε ένα υψίπεδο, κάτω από τις κορυφές του Κουρατσώνα.

 

Η έρευνα έγινε μαζί με τον Μάκη Παυλέλη!

 

* Η περιγραφή του Μεσαιωνικού οικισμού, με τον Ταξιάρχη, στο «Εμπρός». Βέβαια τοποθεσία με αυτό το όνομα (Πρόσιμο) υπάρχει χαμηλά στον ποταμό Βούλγαρη, στα Άπαστρα, όπου υπάρχουν ερείπια οικισμού (Γιάννης Καλλοντζής «Εμπρός»)

 

Το «μεγαροειδές» κτήριο στην κορυφή…

 

…με την Λεσβία δομή…

 

…το Dolmen,στην βελανιδιά…

 

…και άλλα δύο κτίσματα δίπλα…

 

…200 μέτρα από τον Ρωμαϊκό οικισμό στον οποίο ανήκε…

 

…με την τραπεζοειδή εγκατάσταση…

 

…και την άλλη των μεγαλίθων με τις ημισφαιρικές κοιλότητες…

 

…ίσως «τσιπουριά» με τις βάσεις των ληνών…

 

…διάσπαρτες γύρω…

 

…και την άγραφη ρωμαϊκή κεραμική παντού!

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Στην Αρχαία Άντισσα Το Τσαμούρ λιμάνι »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top