Οδοιπορικό Απέναντι 61  Αϊβαλί - Τένεδος - Πέργαμος 61

Στο Ασκληπιείο της Περγάμου

24/01/2018 - 11:30

 

«Aesculapius erat deus medicine et eloquentiae». O Γαληνός, ο γιατρός του 2ου μ.Χ. αιώνα γεννήθηκε εδώ, σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Ασκληπιείου (στον ανατόμο Σάτυρο), μετά όμως έφυγε, γύρισε τον γνωστό κόσμο (Σμύρνη, Αλεξάνδρεια, Κόρινθο, Παλαιστίνη, Φοινίκη) και γύρισε 28 χρονών να υπηρετήσει σαν γιατρός στους μονομάχους του Ρωμαϊκού Αμφιθέατρου. Από εκεί και πέρα διέπρεψε σαν «επιστήμονας γιατρός» στην Ρώμη, όπου πέθανε το 199 μ.Χ, αφού ο Μάρκος Αυρήλιος έστησε το άγαλμά του δίπλα στο δικό του, με την αναγραφή «Ενδοξότατος Γαληνός Αυτοκράτωρ Ιατρών»!

Στο Ασκληπιείο λοιπόν, παρά την Ιατρική σχολή, το ιερατείο είχε τον τελευταίο λόγο στη θεραπεία των ασθενών που συνέρρεαν από παντού, με βοτανοθεραπεία, λουτρά, πόση ιερού νερού, άσκηση, διάβασμα, θέατρο και άφθονη υποβολή με εγκοίμηση στα άδυτα του θεραπευτηρίου. Δεν είχε θέση η Ιατρική του Γαληνού που έβλαπτε τα κέρδη του Ασκληπιείου και έτσι επιστρατεύτηκε ο σοφιστής Αέλιος Αριστείδης, που επί 13 χρόνια ενδημούσε θεραπευόμενος εκεί, να στηρίξει τη θεία θεραπεία, τα συμφέροντα του ιδρύματος. Η ιερή οδός, η Via Vecta,ξεκινούσε από την Ακρόπολη και μετά από 1 χιλ. κατέληγε στο Πρόπυλο του Ιερού Τεμένους. Ήταν πλακόστρωτη και στα αυτοκρατορικά χρόνια είχε στοές στα πλάγια, με Ιωνική κιονοστοιχία που οδηγούσε στα καταστήματα, που σίγουρα πουλούσαν και αφιερώματα προς τον Θεό! Ένα μόνιμο πανηγύρι! Τώρα σώζεται στη βορινή πλευρά της οδού μια κρήνη και στην νότια ένα κυκλικό Ηρώο, ίσως προς τιμήν της Αύγης και του Τήλεφου, κατασκευασμένο επί Αυγούστου (27-14 μ.Χ.).

Είναι καταπληκτικός και συγκινητικός ο αριθμός των ελληνικών επιγραφών, παντού στα αρχιτεκτονικά μέλη του Τεμένους! Από κάτι τιμητικά βάθρα που θυμίζουν το Ιερό της Θερμίας Αρτέμιδος μαθαίνουμε ότι και εδώ τελούνταν αγώνες, αφού αναφέρονται οι αγωνοθέτες, που σίγουρα χάριζαν ζώα και χρυσίο στο ιερατείο!

«Η ΒΟΥΛΉ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ/ΕΤΙΜΗΣΕΝ/ΣΕ ΚΛΑΥΔΙΟΝ ΣΙΛΙΑΝΟΝ/ΑΙΣΙΜΟΝ ΚΛΑΥΔΙΟΥ /ΑΙΣΙΜΟΥ ΥΙΟΝ/ΑΓΩΝΟΘΕΤΗΣ ΑΝΤΑΥΤΟΥ/ΣΩΤΗΡΟΣ ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ/ΚΑΛΩΣ ΕΚ ΤΩΝ ΙΛΙΩΝ» μία από τις πολλές που είδα! Και ακόμα μια: «ΑΓΑΘΗΙ ΤΥΧΗΙ/ΚΛ-ΠΕΙΣ ΣΩΝΕΙΝ ΟΣ Δ- ΦΙ/ ΛΟΣ Ο ΑΓΩΝΟΘΕΤΗΣ ΤΟΥ/ΣΩΤΗΡΟΣ ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ/ΕΤΙΜΗΣΕΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΝ/ΙΕΡΟΝ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΑΣΚΛΗ/ΠΙΟΥ ΠΥΘΙΚΟΝ ΑΥΛΗΤΗΝ/ΝΙΚΗΣΑΝΤΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ/

ΣΕΒΑΣΤΑ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΑ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΝΕΩΚΟΡΟΥ ΥΙΟ». Ο γιος λοιπόν του Αλεξάνδρου Νεωκόρου, ο Αλέξανδρος, τιμάται γιατί κέρδιζε στα Πύθια, όπου έπαιζε αυλό, στα μεγάλα Ασκληπιεία, και τόσα άλλα (!) που θα δούμε στη συνέχεια!

 

Στον θεό Ασκληπιό της Περγάμου…

 

…σπούδασε Ιατρική ο Γαληνός…

 

…στο μεγάλο Ασκληπιείο της πόλης…

 

…στο οποίο οδηγούσε η Via Vesta…

 

…πλακόστρωτη, με κιονοστοιχία και μαγαζιά…

 

…μια κρήνη…

 

…και ένα Ηρώο.

 

Παντού βάθρα…

 

…ελληνικών επιγραφών…

 

…και το τσιμέντο κάποιας αναστήλωσης.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey