FOLLOW US

Οι εξ ανατολών... γείτονες

Στην Κωνσταντινούπολη

Τα Κάλαντα στη λεωφόρο του Πέραν

Για 8η χρονιά φέτος αναβίωσαν πάλι τα ελληνικά κάλαντα στη πολυσύχναστη λεωφόρο Ιστικλάλ, γεγονός που άρεσε πολύ σε τούρκους και τουρίστες-επισκέπτες της Πόλης. Οι καλανταδόροι, μαθητές του Ζωγράφειου Σχολείου κυρίως, με τον καθηγητή τους Γιάννη Δερμιτζόγλου στο ακορντεόν. πλαισιωμένοι κι από άλλους έλληνες ομογενείς και απ την Ελλάδα «τα είπαν πρώτα» στην Γενική μας Πρόξενο στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, συνέχισαν στον Πατριάρχη στο Φανάρι και κατέληξαν στο γηροκομείο του Βαλουκλι, προσφέροντας και δώρα στους ρωμιούς ηλικιωμένους.

Πλήθος πιστών στην Παναγία του Βεφά

Όπως κάθε πρωτομηνιά, προχθές επομένη της Πρωτοχρονιάς, πλήθος πιστών, οι περισσότερες γυναίκες περίμεναν υπομονετικά στην «ουρά» για να πάρουν αγιασμό και να προσκυνήσουν την Παναγιά στο ξωκλήσι αυτό της Πόλης, απέναντι απ την Μονή του Παντοκράτορα. Αποτελούσε πάντοτε παράδοση στην Πόλη ο αγιασμός της πρωτομηνιάς στην Παναγία Βεφά, τα νεώτερα δε χρόνια οι περισσότεροι προσκυνητές είναι μουσουλμάνοι .

Αγιασμός των υδάτων στο Φανάρι με παρουσία Ουκρανών επισήμων

Στην Πόλη βρίσκονται πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και ο Μητροπολίτης Κιέβου Επιφάνειος όπου σήμερα θα τους επιδοθεί επίσημα η περγαμηνή αναγνώρισης της «αυτοκεφάλίας» της εκκλησίας της Ουκρανίας, ενώ αύριο των Φώτων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, μαζί με Ουκρανό προκαθήμενο θα ρίξουν τον Σταυρό για τον αγιασμό των υδάτων στην αποβάθρα στο Φανάρι στον Κεράτιο κόλπο. Όλα τούτα με την Ουκρανία έχουν προκαλέσει την οργή του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλου, ο οποίος καλεί τον Π. Βαρθολομαίο, έστω την τελευταία στιγμή, να σταματήσει την επικοινωνία με τους μητροπολίτες στο Κίεβο και να αρνηθεί να συμμετάσχει «στην πολιτική περιπέτεια γύρω από την νομιμοποίησή τους». Ξεκαθαρίζει μάλιστα ότι εάν συνεχιστεί αυτή η γραμμή ο Π. Βαρθολομαίος θα πάψει να είναι ο προκαθήμενος στον Ορθόδοξο κόσμο, προειδοποιώντας πως ο Θεός θα τον κρίνει για τα «δεινά» που θα προκαλέσει στους Ουκρανούς πιστούς.

 

Mutlu Yillar - Καλή Χρονιά γείτονες

Πρώτα-πρώτα με ειρήνη, φιλία και κατανόηση ανάμεσά μας, αλλά και με υγεία και ευτυχία στο σπιτικό καθενός.

 

 

 Στην Λίστα της UNESCO η γέφυρα του Ιουστινιανού στον Σαγγάριο

Πρόταση για καταχώρηση στην κανονική λίστα της Unesco (τώρα είναι στην προσωρινή ) υπέβαλλε ο Δήμος Σερντιβάν της περιοχής Sakarya (Σαγγάριος), θάλασσα του Μαρμαρά. Πρόκειται για μια Βυζαντινή γέφυρα, βαριάς κατασκευής και ρωμαϊκής τεχνοτροπίας, στην αρχαία Βιθυνία, που όντας πολύ κοντά στην πρωτεύουσα (Πόλη), εξυπηρετούσε στρατιωτικούς σκοπούς και την επικοινωνία με τις ανατολικές επαρχίες της αυτοκρατορίας. Είναι της ίδιας εποχής με την Αγιά Σοφιά και παρόλο που σήμερα με την μετατόπιση της κοίτης του ποταμού Σαγγάριου έχει καλυφθεί απ την βλάστηση, στέκεται ακόμη με μεγαλοπρέπεια. Χτίστηκε επί αυτοκράτορα Ιουστινιανού, την περίοδο 558-560. Έχει μήκος 429 μέτρα και μέγιστο πλάτος 10, με 12 καμάρες χτισμένες από ασβεστόλιθους με λαξεμένους σταυρούς. Η επιφάνεια της είναι στρωμένη με μεγάλες πλάκες, χρησιμοποιούταν ως το 1995.

 

Αύξηση 26% του κατώτατου μισθού το 2019, αλλά οι εργαζόμενοι αντιδρούν

Η τουρκική Κυβέρνηση ανακοίνωσε την διαμόρφωση του κατώτατου μηνιαίου μισθού το 2019 στις 2.020 λίρες (335 ευρώ). Παραμονές Χριστούγεννα, όμως, μέλη συνδικάτων επιμελητήριων και άλλων επαγγελματικών και πολιτικών (κυρίως αριστερών) οργανώσεων συναντήθηκαν στο Bakırköy της Κωνσταντινούπολης και κήρυξαν «κοινό αγώνα ενάντια στη φτώχεια, την ανεργία και την επισφαλή απασχόληση». Χαρακτηριστικά ο Aysun Gezen, αντιπρόσωπος της συνδικαλιστικής ομοσπονδίας συνδικάτων δημοσίων υπαλλήλων (KESK), δήλωσε ότι: «οι μισθοί πρέπει να αυξηθούν, καθώς οι τιμές των ηλεκτρισμού, του νερού, του πετρελαίου και των δημόσιων συγκοινωνιών αυξήθηκαν σχεδόν κατά 50% τους τελευταίους μήνες. Ο ελάχιστος μισθός θα πρέπει να αυξηθεί σε 2.800 Τούρκικες λίρες και να απαλλαγεί από φόρους». «Οι αριθμοί είναι ψευδείς, η φτώχεια είναι πραγματική» και «Δεν θα πληρώσουμε το νομοσχέδιο για την κρίση» (πληθωρισμός-υποτίμηση λίρας) έγραψαν στα πανό τους η Συνομοσπονδία Προοδευτικών Συνδικάτων της Τουρκίας (DİSK), η Ένωση Επιμελητηρίων Τουρκικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων (TMMOB ), τα ιατρικά επιμελητήρια, το Εργατικό Κόμμα (EMEP) κ.α. Στελέχη του CHP (Κεμαλικό κόμμα) και οι βουλευτές του HDP (του λεγόμενου φιλοκουρδικού κόμματος) έλαβαν επίσης μέρος στο πλήθος. Οι διαπραγματεύσεις για τον κατώτατο μισθό του 2019 μεταξύ των συνδικάτων και της κυβέρνησης αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Ιανουάριο του 2019.

 

Απόσυρση χάρτη της Google Earth ζήτησε η Τουρκία

Η Τουρκία ζήτησε από την Google να καταργήσει έναν χάρτη του «Κουρδιστάν», ο οποίος περιλαμβάνει και δικό της έδαφος. Αυτό δήλωσε στις 24 Δεκεμβρίου στη Βουλή ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Cahit Turan απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση. Ειπώθηκε ακόμη ότι οι τουρκικές αρχές γνώριζαν το χάρτη στο Google Earth, ο οποίος περιλαμβάνει επίσης περιοχές του Ιράκ, του Ιράν και της Συρίας. Ρευστή περισσότερο από ποτέ άλλοτε η κατάσταση, μετά και την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων απ’ την Συρία, γεγονός που θίγει τους Κούρδους, συμμάχους των έως τώρα στον αγώνα ενάντια στο ΙΣΙΣ.

 

Στα ύψη οι τιμές ακινήτων στην Σμύρνη

Περισσότερο απ’ τις άλλες μεγαλουπόλεις της Τουρκίας η Σμύρνη παρουσιάζει τις υψηλότερες τιμές στην αγορά καινούργιας κατοικίας την δεκαετία του 2010. Ίσως η διεύρυνση των γραμμών του τραμ συνέτεινε και σ’ αυτό. Η μεγαλύτερη αύξηση εμφανίζεται στο Καρσίγιακά (Κορδελιό) 60%, στο Γκαζί-Εμίρ 48,5% και στον Τσεσμέ 31%. Αντίστοιχα στην Πόλη, κατά 30% αυξημένες είναι οι τιμές αγοράς ακινήτων στο Ζεϊτίνμπουρνού, λόγω και του υποθαλάσσιου τούνελ ΑΥΡΑΣΙΑ που καταλήγει εκεί, ενώ στην Άγκυρα αύξηση 19% παρουσιάζει μόνο η περιοχή του Γενίμαχαλέ. Στις πωλήσεις και ενοικιάσεις μεταχειρισμένων ακινήτων πάλι στην Σμύρνη και ειδικά στον Αλίαγά (21%) καταγράφονται οι μεγαλύτερες αυξήσεις.

 

Αγορά Αδριανούπολης (Edirne): πολλοί οι επισκέπτες αλλά μικρός ο τζίρος

Πλημμύρισε τις ημέρες των εορτών η Αδριανούπολη από αφίσες στα ελληνικά και στα Βουλγάρικα με ευχές για το νέο έτος, για να «ενθαρρύνουμε τους γείτονες μας και να αισθάνονται πιο άνετα όταν έρχονται για ψώνια στην πόλη μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Recep Gürkan. Οι έμποροι της Αδριανούπολης και ειδικά της σκεπαστής αγοράς αναπολούν την κίνηση της περσινής πρωτοχρονιάς, αφού φέτος η αγοραστική δυνατότητα τόσο των ντόπιων όσο και των επισκεπτών Ελλήνων και Βούλγαρων είναι πεσμένη. Μετά την πολύμηνη απουσία ελλήνων καταναλωτών λόγω της εκκρεμότητας με την σύλληψη των ελλήνων αξιωματικών, η υποτίμηση της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ και του βουλγαρικού λέβα, έφερε πάλι ξένους επισκέπτες, αλλά η σταθεροποίηση του νομίσματος, γύρω στα 1 προς 6 με το ευρώ, καθήλωσε το αγοραστικό ενδιαφέρον. Στην Αδριανούπολη όπως και στο γειτονικό μας Αϊβαλί, η αγορά υπολογίζει και εκτιμά πολύ τους ξένους επισκέπτες-καταναλωτές.

 

Από την έντυπη έκδοση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Τρίτη, 08 Ιανουαρίου 2019 15:36
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top