FOLLOW US

Διαδρομές

Στη Γέρα

Μετά στην περιήγηση μας στην απέναντι Μικρασιατική χώρα, από την Τένεδο, έως και την Πέργαμο, επιστρέψαμε στην Νησαία Ήπειρο, την Λέσβο, μια ακόμα από τις αμέτρητες φορές που το έχουμε επιχειρήσει στο παρελθόν.

Ερευνήσαμε την ενδοχώρα των Μυστεγνών και θα στραφούμε στην περιοχή της Γέρας, στον απέραντο ελαιώνα της, τον σπαρμένο με τα σημάδια της ανθρώπινης δραστηριότητας, που αρχίζει από την παραλία του πανέμορφου κόλπου και ανηφορίζει στο τείχος των ασβεστολιθικών της βουνών, που την χωρίζουν από τους μεράδες της Αγιάσου. Το δικόρυφο Πετροβούνι ( 756 μ και ο Στρόβιλος 672 μ) και το Περιστέρι με το οροπέδιο του Καρυώνα. Η νότια πλευρά, που βλέπει στο πέλαγος, γεμάτη από υπέροχους όρμους και απόκρημνα, «θαλασσινά βράχια» συνεχίζεται με τις περιοχές του Πλωμαρίου. Και στο μέσον «τα πέντε ν’ανάβουνε χωριά ο Παπάδος, ο Πλακάδος, ο Παλαιόκηπος, ο Σκόπελος και ο Μεσαγρός, εξουσία και κλήρος» της γενιάς του Ελύτη. Που τώρα ο γενέθλιος τόπος της μάνας του ποιητή έδωσε το όνομα του σε δύο κέντρα του πολιτισμού! Στις παλιές μηχανές του Ψύρρα και του Βρανά Νικολάου! Το επίνειο, το αρχαίο Πέρασμα, το Βιομηχανικό Πέραμα, το Προσφυγικό χωριό! Με το τζαμί, που δεν υπάρχει φωτογραφία του!

Το 1987 έγραψα για τον Παγγεραγωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο της Αθήνας το πρώτο μου βιβλίο «Στα Χνάρια τα Παλιά». Ήταν η πρώτη περιγραφή, το πρώτο οδοιπορικό στην Γέρα και γύρω από τον Κόλπο της. Από τότε βρεθήκανε πολλά καινούργια πράγματα! Δημοσιεύτηκαν αρκετά στο Οδοιπορικό της Εφ. Εμπρός και ορισμένα προστέθηκαν στο δίτομο «Περπατώντας τη Λέσβο», το 1992. Αρκετές θέσεις της προϊστορίας της περιοχής, από την 3η έως την 1η χιλιετία π.Χ. προστέθηκαν στο υλικό. Το 1994 άρχισε η ανασκαφή στις Χαλακιές (οικόπεδο Βουσβούνη και το 2005 λίγο πιο επάνω, οικόπεδο Κουρτεσιώτη), στην πασίγνωστη για τις αναφορές παραλιακή θέση με τα εξοχικά, όπου η Εφορεία Αρχαιοτήτων πρόσθεσε σημαντικότατες σελίδες στην προϊστορία της περιοχής, αλλά και ολόκληρου του νησιού! Πρόβαλλε ανάγλυφη η Μυκηναϊκή Λέσβος στο προσκήνιο! Το 2016, ο Κων. Ε. Καμπουρίδης δίνει τα νέα στοιχεία για την Λέσβο του 16ου αι. με το βιβλίο του για το Οθωμανικό Κατάστιχο απογραφής του 1548! Προστίθενται πολύτιμα στοιχεία στην σκοτεινή μεταβυζαντινή περίοδο του νησιού! Μια πρόγευση υπήρχε και από το βιβλίο των Καρύδη - Kiel λίγα χρόνια πριν. Ερωτήματα όπως το που βρισκόταν η Επισκοπή Γέρρας, του 14ου αι. αρχίζουν να δέχονται απαντήσεις! Η ανεύρεση προϊστορικής κεραμικής στο μικρό Μεσαιωνικό Κάστρο, στο Μέτι των νότιων παραλίων, δίνει το δικαίωμα της υπόθεσης αξιολόγησης μιας παλιάς αναγραφής, χαμένης μακριά από την ιστορική πραγματικότητα! Το γραφικό, ανιστορικό, γενέθλιο του Μπαρμπαρόσα χρειάζεται ιστορική τοποθέτηση! Είμαι λοιπόν υποχρεωμένος να προσθέσω τα σημερινά στοιχεία επάνω από τον όγκο της παλιάς πληροφορίας, τονίζοντας το αξίωμά μου ότι «η σημερινή μου βεβαιότητα είναι η αυριανή μου αμφιβολία».

 

Η θάλασσα

 

οι ψαρόβαρκες 

οι εποχές 

ιστορίες τζαμιών

νερόμυλοι

ένας ανεμόμυλος

και αρχοντικά

και τροβαδούροι, η Γέρα που θα δούμε

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Αστέγαστα Ιερά Προϊστορικά Σπήλαια »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top