Σταμάτησε η μνημόνευση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Ρωσία

21/09/2018 - 13:02

Βαθαίνει η κρίση μεταξύ Οικουμενικού Πατριαρχείου και Ρωσικής Εκκλησίας, λόγω του Ουκρανικού ζητήματος. Η αντίδραση του Πατριαρχείου της Μόσχας έρχεται ως αντίποινα, μετά την αναγνώριση της ουκρανικής εκκλησίας που αποσχίστηκε από την ρωσική, από τον πατριάρχη Βαρθολομαίο. Ανάλογη ενέργεια είχε συμβεί και το 1996, όταν η Μόσχα έπαυσε το μνημόσυνο του Οικουμενικού Πατριάρχου λόγω του Εσθονικού ζητήματος. Πρόκειται, δηλ., για την δεύτερη φορά που η Εκκλησία της Ρωσίας καταφεύγει σ’ αυτό το μέτρο. Και στις δύο περιπτώσεις πρωταγωνιστής ο σημερινός Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος. «Ύπουλο και δολερό» χαρακτηρίζουν κάποιοι στην Ρωσική εκκλησία το σχέδιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που θα αναγκάσει την Μόσχα (την μεγαλύτερη ορθόδοξη εκκλησία στον κόσμο) να διακόψει και την επικοινωνία με το Φανάρι. Οπότε πια ο προκαθήμενος του οικουμενικού θρόνου που θεωρείται «πρώτος μεταξύ ίσων» των ορθόδοξων ιεραρχών δεν θα έχει απολύτως κανένα δικαίωμα πλέον κατά τους Ρώσους «να διεκδικεί την ηγεσία στον ορθόδοξο κόσμο»!

Η διαπολιτισμική έκθεση «TURKCELL - Η Τέχνη στην Επικοινωνία»

Είναι μια κορυφαία καλλιτεχνική συνύπαρξη 50 σημαντικών Ελλήνων και Τούρκων εικαστικών δημιουργών. Διακεκριμένα ονόματα της ζωγραφικής, της γλυπτικής και της φωτογραφίας θα αποδώσουν μέσα από το προσωπικό τους ύφος, την έννοια της Επικοινωνίας και θα προσφέρουν απλόχερα στο εικαστικό κοινό το μήνυμα του «Επικοινωνείν». Η έκθεση άνοιξε προχθές 18 Σεπτ. στην αίθουσα «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων στο Θησείο και θα διαρκέσει ως τις 26 του μηνός. Ακολούθως και προτού η έκθεση γυρίσει πίσω στην Ίμβρο (12 Ιαν., 19) θα παρουσιασθεί από 30 Σεπτ. ως 10 Οκτ. στην Θεσσαλονίκη, από 5 έως 9 Νοεμ. στην Σμύρνη και από 10 Νοεμ. - 3 Δεκ. στην Κωνσταντινούπολη. Το καλλιτεχνικό αυτό γεγονός αφιερώνεται ως αντίδωρο στην τουρκική εταιρία επικοινωνίας TURKCELL, χάρη στη γενναιόδωρη χορηγία της οποίας το Ελληνικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ίμβρου απέκτησε πρότυπες αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις τον Μάιο του 2017.

Ξεκίνησαν εργασίες αναστήλωσης της Αγίας Τριάδας στο Αϊβαλί.

Η εκκλησία της Αγίας Τριάδας ήταν μία απ’ τις 11 ενοριακές εκκλησίες του Αϊβαλιού στον καιρό των Ελλήνων. Κτίστηκε το 1846, μετά το 1922 μετατράπηκε αρχικά σε τζαμί, αργότερα εξυπηρέτησε άλλες χρήσεις, τελευταία δε υπήρξε αποθήκη καπνού (τουτούν ντεπό στα τουρκικά) και με αυτό τον όρο την γνωρίζουν οι σημερινοί αϊβαλιώτες. Αγοράστηκε απ’ το κράτος και παραχωρήθηκε στον Δήμο Αϊβαλί εδώ και μερικά χρόνια. Στο μεταξύ υπέστη μεγάλες φθορές καθόσον είχε καταρρεύσει η στέγη της και σήμερα ελάχιστα πια θυμίζει την Αγία Τριάδα των Ελλήνων. Την περασμένη βδομάδα όπως ενημέρωσε ο Δήμαρχος καθαρίστηκε η εκκλησία και μεταφέρθηκαν με τρακτέρ 20 φορτώματα από σκουπίδια και μπάζα, ενώ αποθηκεύτηκαν σε ασφαλή χώρο γερά ξύλα απ’ την τοιχοποιία του ναού. Γύρω - γύρω περιφράχτηκε ο χώρος ώστε να μην γίνονται πλέον κλοπές διαφόρων υλικών. Κατά τον Δήμαρχο Γκεντσέρ θα εφαρμοστεί η μελέτη αναστήλωσης που είναι έτοιμη απ’ το 2014 και το έργο θα διαρκέσει περίπου ένα έτος.

 

Μουσεία - αρχαιολογικοί τόποι Τουρκίας με μεγαλύτερη επισκεψιμότητα το 2017

 

- Τα περισσότερα αφορούν στην ιστορία της Μ. Ασίας πολύ πριν έλθουν οι Τούρκοι.

 

Στο φουλ οι αεροψεκασμοί για τον δάκο απέναντι

Με την ευθύνη του Μητροπολιτικού Δήμου Μπαλίκεσίρ, στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται η απέναντί μας περιοχή, ξεκίνησαν απ’ τον Αύγουστο οι αεροψεκασμοί για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς. Σε πρώτη φάση, μεταξύ 8 -27 Αυγ., που άρχισαν οι αεροψεκασμοί στους ελαιώνες σε Αϊβαλί, Μπουρχάνια και Αδραμύτι και σε έκταση 747 χιλ. εκταρίων χρησιμοποιήθηκαν 75 χιλ. λίτρα φάρμακο εκ των οποίων τα 60 χιλ. ήταν παγίδες και τα 15 χιλ. χημικά - ισχυρά εντομοκτόνα (Alpha-cypermethrin), που είναι όμως τοξικά για τα ασπόνδυλα υδρόβια, τα ψάρια και τις μέλισσες. Στις 4 - 5 Σεπτ. έγινε επανάληψη των ψεκασμών και θα ακολουθήσουν άλλες τρεις φάσεις μέχρι την ελαιοσυγκομιδή. Για να δούμε έστω και με σημαντικό οικολογικό τίμημα θα σώσουν φέτος την παραγωγή τους οι γείτονες;

Επέστρεψαν οι Έλληνες στο παζάρια του Αϊβαλί και της Αδριανούπολης

Απ’ τον περασμένο Αύγουστο κάθε Πέμπτη στο Αϊβαλί και κάθε Παρασκευή στην Αδριανούπολη, τις ημέρες παζαριού καταγράφονται αθρόες αφίξεις ελλήνων επισκεπτών. Αιτία βέβαια η υποτίμηση της τουρκικής λίρας έναντι του Ευρώ και οι δελεαστικές τιμές για ψώνια. Οι έλληνες αγοράζουν κυρίως είδη ρουχισμού, κουρτίνες, κουζινικά, υφάσματα και οικοδομικά υλικά (πλακάκια κ.α.). Ιδιαίτερα χαρούμενοι για την επιστροφή των ελλήνων καταναλωτών είναι οι επιχειρηματίες της Αδριανούπολης, όπου για 5,5 περίπου μήνες, όσο δηλαδή διήρκεσε η κράτηση των δύο ελλήνων αξιωματικών, η κίνηση είχε εξαιρετικά περιοριστεί. Στο παζάρι της Αδριανούπολης έρχονται και πολλοί Βούλγαροι καθόσον η ισοτιμία Λέβα με τουρκική λίρα έχει φθάσει στο 1 προς 4, γεγονός που αυξάνει την αγοραστική τους δυνατότητα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey