Οδοιπορικό στη Λέσβο 8 Ιερά - Γέρρα - Γέρα 3

Προϊστορικά Σπήλαια

26/04/2018 - 16:09

Εκεί επάνω από το Ταλιάνι, την «ψαροπαγίδα» στα Κατσίνια, στην βορινή πλαγιά του ασβεστολιθικού Όρους, υπάρχει ένα σπήλαιο, αρχικά μια τεχνητή θολωτή στοά με μια «τρύπα» στο βάθος! Κάθετος ο βράχος απ’ έξω, στα 20 μ. και «μπαλκόνι» στην είσοδο, βλέπει το απέραντο θέαμα της εισόδου του κόλπου! Αντάρτες, κατσίκες που χάθηκαν από την τρύπα στα έγκατα του βουνού! Εκεί λοιπόν, στο χώμα της στοάς εντοπίστηκε κεραμική και πέτρινα εργαλεία της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού!* Κανείς δεν ξέρει τι υπάρχει πιο μέσα, μετά την «τρύπα»! Ίσως δύο βράχοι όρθιοι, επάνω σε ένα άλλο επίπεδο, σαν ντολμέν, στο κτήμα μας εκεί, να ανήκε σ’ αυτούς τους ανθρώπους.

Στην πλαγιά του όρους

το προϊστορικό σπήλαιο 

έχει υπέροχη θέα

Στο υπέροχο Τάρτι

κατοικούσαν από παλιά

με την σημαντική «ακρόπολη»

ίσως Μυκηναϊκή 

 ίσως από τα λατομεία του Μαρμάρου. 

Όμως στους υπέροχους, όρμους, δυτικά του βουνού, και συγκεκριμένα στο πασίγνωστο Τάρτι, με τους οικισμούς των λιθοξόων του γκρι - μπλε μαρμάρου, δύο θέσεις του βουνού που κλείνει δυτικά το πέταλο, με την «κοπέλα» στην άκρη του, φιλοξενούν όστρακα κεραμικής χειροποίητης και πέτρινα πυριτολιθικά εργαλεία, της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού! Το κυκλικό αλώνι, επάνω από τον δρόμο, η πλαγιά και η βραχώδης κορυφή (Β), ανήκε σ’ αυτόν τον οικισμό, δίπλα στην θάλασσα, πολύ πριν τις εξορύξεις του πολύτιμου μαρμάρου! Επίσης στα δυτικά του ανοίγεται και ο άλλος όρμος, τα Φαρά.**

Όμως ΒΑ του όρμου, επάνω από το παρακλάδι που οδηγεί στον ανατολικό όρμο του Τσαφ, ένα λιόφυτο ύψωμα (Α), με επίπεδη κορυφή και απόκρημνες τις τρεις πλαγιές, οχυρώνεται με ασβεστολιθικό «τείχος στον αυχένα, από ημιλαξευμένες, μακρόστενες πέτρες (ΒΑ πλευρά) και εμφανίζει κεραμική μεγάλων και μικρών αγγείων, χαρακτηριστικές λοξές λαβές, κομμάτια πιθαριών και δύο μυλόλιθους - τριπτήρες». Η κεραμική, μετά την εμπειρία του Κοκότση και των Χαλατσών, θα μπορούσε να ενταχθεί στην Υστερη Εποχή του Χαλκού (Μυκηναϊκή), παρόλο που στα ανατολικά του προβάλλει η πέτρινη κορυφή, με το επάνω, μεγάλο λατομείο του Ταρτιού. Κατ’ αρχάς χαρακτηρίστηκε «ακρόπολη»*** σε σχέση με τους οικισμούς των λατόμων, αλλά μάλλον εντάσσεται στην σημαντική προϊστορία της ευρύτερης περιοχής! Η σημερινή μου βεβαιότητα, η αυριανή μου αμφιβολία!

 

*,**,*** Μάκης Αξιώτης: Εμπρός 9/2/99, 5/9/96, 12/9/96 και Βασίλης Κουμαρέλας: Εμπρός 6/9/96 (για το αλώνι).

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey