Πάσχα των ορθοδόξων στην Τουρκία

03/05/2019 - 16:58

Στη Σμύρνη: Όπως σήμερα Μ. Παρασκευή και αύριο το βράδυ η λειτουργία της Ανάστασης θα τελεστεί στον Άγιο Βουκόλο, ενώ μεθαύριο στις 12 το μεσημέρι η Δευτερανάσταση στην Αγία Φωτεινή. Στην Αγία Φωτεινή θα γίνει και η λειτουργία του Αγίου Γεωργίου τη Δευτέρα του Πάσχα, όπως και την Λαμπροπαρασκευή της Ζωοδόχου Πηγής.

Στην Πόλη: Ο Πατριάρχης μαζί με τους συνοδικούς αρχιερείς αύριο το βράδυ στην παννυχίδα της Ανάστασης θα λειτουργήσει στον Άγιο Γεώργιο στο Φανάρι και κατά την παράδοση τόσο αύριο όσο και μεθαύριο Κυριακή του Πάσχα θα μοιράσει στους πιστούς τα κόκκινα αυγά. Στον άλλον Αϊ Γιώργη (Εντιρνε Καπί) της Πόλης, όπου υπεύθυνος είναι ο συμπατριώτης μας επίσκοπος Ερυθρών Κύριλλος μεθαύριο θα ψήσουν αρνιά και τη Λαμπροδευτέρα θα τελεστεί λειτουργία και λιτανεία στη μνήμη του Αγίου. Το απόγευμα θα γίνει ο πανηγυρικός εσπερινός με την παρουσία του Πατριάρχη και θα ακολουθήσουν πολιτιστικές εκδηλώσεις με συμμετοχή και πολλών Ελλήνων από Λέσβο, Ορεστιάδα και Θεσσαλονίκη.

Στην Πρίγκηπο στο Μοναστήρι του Αϊ-Γιώργη του Κουδουνά

Στις 23 Απριλίου ανήμερα του Αγίου -στην Τουρκία είναι σχολική αργία λόγω της γιορτής των νέων- το νησί της Πριγκήπου πλημμυρίζει από κόσμο για το τάμα τους στον Άγιο Γιώργη, που είναι δημοφιλής και στους Μουσουλμάνους. Κατά την παράδοση το μοναστήρι χτίστηκε το 963 μ.Χ. όταν, σύμφωνα με το θρύλο, ένας ο βοσκός είδε στον ύπνο του τον Αϊ-Γιώργη και ακολουθώντας τις οδηγίες του βρήκε την εικόνα στην κορφή του λόφου στολισμένη με κουδούνια. Όπως λένε τα θαύματα του Αγίου είναι πολλά. Αφού ο Άγιος δεν ξεχωρίζει τους πιστούς κι έτσι εξηγείται η μεγάλη προσέλευση αλλοθρήσκων στο Μοναστήρι από όλη σχεδόν την Τουρκία. Δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι προσκυνητές, γυναίκες, άντρες και παιδιά ανεβαίνουν προς το μοναστήρι κρατώντας στα χέρια τους καρουλάκια. Ξετυλίγουν την κλωστή μέχρι να φτάσουν στην είσοδο της εκκλησίας. Δεν επιτρέπεται να μιλάνε όσο ανεβαίνουν. Κατά το έθιμο, μπορούν να μιλήσουν μόνο στην επιστροφή, όταν θα έχουν αφήσει την ευχή τους στον Άγιο. Μόνο έτσι πιστεύουν ότι θα τους ακούσει ο Άγιος και θα πραγματοποιήσει την ευχή τους. Ο καθένας γράφει ό,τι θέλει σε ένα χαρτάκι και το αφήνει στον Άγιο. Άλλοι ζητάνε αυτοκίνητα, άλλοι να έχουν υγεία και άλλοι να μπει το παιδί τους στον πανεπιστήμιο! Το δεύτερο πανηγύρι του Μοναστηριού γίνεται στις 24 Σεπτεμβρίου, εορτή της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας και της Άγιας Θέκλας, οπότε και πάλι συρρέει μεγάλο πλήθος προσκυνητών.

9ήμερος ο φετινός εορτασμός του Μπαϊράμ

Την άλλη βδομάδα ξεκινά για τους μουσουλμάνους η περίοδος νηστείας του ιερού μήνα Ραμαζάν, που διαρκεί σχεδόν έναν μήνα. Ακολουθεί ο εορτασμός του Σεκέρ Μπαϊράμ (για τους Τούρκους) ή Eid al-Fitr για όλους τους μουσουλμάνους. Με προχθεσινό κυβερνητικό διάταγμα οι δημόσιοι υπάλληλοι θα βρίσκονται σε διοικητική άδεια από 3 έως 7 Ιουνίου, πράγμα που, με τα σαββατοκύριακα που μεσολαβούν, επεκτείνει τις διακοπές σε εννέα ημέρες. Πολλοί υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα αναμένεται επίσης να ακολουθήσουν παρατεταμένες διακοπές. Έτσι εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις για ενίσχυση του τουρισμού καθώς αναμένεται 2 εκατομμύρια περίπου πολίτες να μετακινηθούν με τζίρο που θα ξεπερνά τα 3 δις λίρες. Κουσάντασι, Μποντρούμ, Δίδυμα, Μαρμαρίς, Φέτιγιε, Αττάλεια και Αλάνια θα είναι οι κύριοι προορισμοί για τους παραθεριστές του Μπαϊραμιού, οι οποίοι με την έγκαιρη ανακοίνωση των αργιών θα έχουν τον χρόνο να προγραμματίσουν καλύτερα τις διακοπές τους. Πάντως η είδηση του 9ήμερου εορτασμού του Μπαϊράμ, αύξησε θεαματικά τις πωλήσεις σε είδη κάμπινγκ σ όλη την Τουρκία, καθόσον η φετινή αυξημένη ζήτηση δωματίων απ’ το εξωτερικό, λόγω της φθηνής λίρας, ανεβάζει τις τιμές κι έτσι πολλοί οικογενειάρχες προσανατολίζονται στην λύση της κατασκήνωσης! Την περίοδο των 9ήμερων αυτών διακοπών αρκετοί Τούρκοι (παρά την οικονομική στενότητα που υπάρχει, λόγω νομισματικής ισοτιμίας και πληθωρισμού) αναμένεται να επισκεφθούν την Ελλάδα και ιδιαίτερα τα κοντινά τους νησιά όπως και η Λέσβος - ας προετοιμαστούν έγκαιρα οι επιχειρηματίες μας.

Νέα απ’ το Αϊβαλί

Συνεχίζεται με επιτυχία το 4ήμερο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αϊβαλί, που λήγει αύριο. Δυστυχώς, επειδή συνέπεσε η διοργάνωση με το δικό μας Πάσχα, δεν κατέστη εφικτή η συμμετοχή θεατρικού σχήματος απ’ την Λέσβο.

Στις 4-5 Μαΐου στο Κουτσούκκιόϊ (πάλαι ποτέ Γεννιτσαροχώριον), έξω απ’ τα Αϊβαλί, γίνονται για 4η χρονιά οι γιορτές «Teferic Senlikler» που διοργανώνει ο Δήμος με τον σύλλογο των καταγόμενων απ’ την Βοσνία κατοίκων, όπως είναι και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Μεσούτ Εργκίν. Γαστρονομία, χοροί και μουσικές απ’ τα Βαλκάνια, όπου κυριαρχεί το ακορντεόν.

Στις 19 Μαΐου θα γίνει τουρνουά σκάκι για παιδιά και εφήβους, που θα μπορούν να πάρουν μέρος και ξένοι, Τυχόν ενδιαφερόμενοι απευθύνονται για περισσότερες πληροφορίες: τηλ: 0505 671 69 και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Επίσης, συνεχίζονται και για τον μήνα Μάιο να γίνονται οι δημοπρασίες για κάθε είδους αντίκες κάθε Κυριακή στα παλιατζίδικα στο κέντρο της πόλης, πίσω απ το σούπερ μάρκετ «Tansas».

Στα Μοσχονήσια ο τοπικός περιβαλλοντικός σύλλογος ζητά να ληφθούν μέτρα για την προστασία των πετρωμάτων βασάλτη που βρίσκονται στην κορυφή του λόφου στα βόρεια του νησιού, εκεί όπου τον καιρό των ελλήνων ήταν το ξωκλήσι του Αϊ-Γιάννη της Κούλας και τώρα έλκει το ενδιαφέρον των τουριστών. Πρόκειται για ηφαιστειογενή πετρώματα με σχηματισμό στηλών-κολώνων, πενταγωνικού και εξαγωνικού σχήματος που οι καιρικές συνθήκες (βροχή, αέρας, διαστολή-συστολή λόγω θερμοκρασίας κ.ά.) δημιούργησαν στο διάβα των αιώνων.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey