FOLLOW US

Οι εξ ανατολών... γείτονες

Οι εξ ανατολών...γείτονες

Η «ευχάριστη έκπληξη» της Ίμβρου, όχι όμως και της Τενέδου!

 

Με 38 μαθητές όλων των βαθμίδων (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο) ξεκίνησε φέτος η σχολική χρονιά στα ομογενειακά εκπαιδευτήρια της Ίμβρου. Ο Εκπαιδευτικός και Πολιτιστικός Σύνδεσμος Ίμβρου, με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, σε ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για «ευχάριστη έκπληξη» αν αναλογιστεί κανείς ότι μέχρι πρότινος η ομογενειακή εκπαίδευση ήταν αφανισμένη, ως αποτέλεσμα των γνωστών κρατικών πολιτικών. Το «θαύμα» αυτό επιτελέστηκε χάρη στις επίπονες προσπάθειες του καταγόμενου από το νησί, Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και τους απανταχού στον κόσμο Ιμβριακούς Συλλόγους, κυρίως αυτού της Αθήνας. Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται λόγος και για την Τένεδο, το άλλο πονεμένο νησί, που πλέον φέρει το θλιβερό τίτλο του «πρώτου αφελληνισμένου ελληνικού νησιού του Αιγαίου». Σε μια εποχή που η Τένεδος ανθίζει τουριστικά και έχει εξελιχθεί σε «Μύκονο της Τουρκίας», η ελληνική κοινότητα όχι μόνο αριθμητικά αλλά και σαν κοινωνική οντότητα, είναι ανύπαρκτη. Όπως στην αναγέννηση της Ίμβρου έπαιξε καθοριστικό ρόλο η παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα, έτσι και στον ολοκληρωτικό αφελληνισμό της Τενέδου σημαντικό ρόλο έπαιξε η απουσία του λαϊκού παράγοντα, καταλήγει η ανακοίνωση και κλείνει με το συμπέρασμα:

Τα δύο παραδείγματα της Ίμβρου και της Τενέδου, μας δείχνουν ότι ακόμη και στις πιο αντίξοες συνθήκες, ο παράγοντας «άνθρωπος» - «ομάδα» - «κοινότητα» μπορεί να παίξει ρόλο που θα καθορίσει την ροή της Ιστορίας.

Για τα ομογενειακά σχολεία της Ίμβρου: Αναζητούνται εκπαιδευτικοί, καθηγητές διαφόρων ειδικοτήτων και ένας δάσκαλος. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να είναι ομογενείς, να διαθέτουν την τουρκική ιθαγένεια και να έχουν αναγνωρισμένους τίτλους σπουδών στην Τουρκία. Πληροφορίες τηλ: 00090.286 8873579 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση rumimev@yahoo.gr.

Επίσης: Η Ρωμαίικη Κοινότητα Αγίων Αποστόλων στο Φερίκιοϊ της Πόλης, αναζητεί έμπειρο ιεροψάλτη, στον οποίον θα διατεθεί και αξιοπρεπής κατοικία. Πληροφορίες στο τηλ: 0090.5309555336, ή στο kostas@+mail.com.

 

Μολυσμένα τα νερά του Εργίνη, παραπόταμου του Έβρου

Ο μεγαλύτερος παραπόταμος του Έβρου είναι ο Εργίνης (Ergene), που πηγάζει από τα βουνά Yıldız της Α. Θράκης και συμβάλλει με τον ποταμό Έβρο στην περιοχή περίπου απέναντι από το Σουφλί. Το ποτάμι δέχεται φυτοφάρμακα και λιπάσματα κυρίως αζώτου, καλίου και φωσφόρου, που χρησιμοποιούνται με αφθονία στη γεωργία καθώς επίσης και πάσης φύσεως απόβλητα, αστικά η βιομηχανικά, αποτελούμενα από υλικά που δεν μπορούν να διασπασθούν και να απορροφηθούν εύκολα από το περιβάλλον. Παρά τις προσπάθειες καθαρισμού, ο ποταμός Ergene μήκους 285 χιλιομέτρων, δεν μπορεί να σωθεί από τη ρύπανση. Με την αύξηση των επιπέδων δηλητηριάσεων, το Υπουργείο Δασών και Υδάτων της Τουρκίας ξεκίνησε νέα έργα για τη διάσωση του ποταμού, ενώ κατηγόρησε τους όμορους δήμους ότι δεν ενδιαφέρθηκαν να ελέγξουν την ρύπανση. Πέντε μόλις χλμ. από τις πηγές του, το νερό του ποταμού ολοένα και γίνεται πιο σκούρο, όταν δε φθάσει στην περίφημη γέφυρα Uzunköprü (μακριά γέφυρα) λίγο πριν την συμβολή του με τον Έβρο, γίνεται κόκκινο και γεμάτο αφρούς. Σύμφωνα με έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Trakya, το κάδμιο, ως ένας από τους πιο επικίνδυνους καρκινογόνους παράγοντες, παρατηρείται σε επίπεδα υψηλότερα από τα κανονικά στην περιοχή.
Δυστυχώς, οι αγρότες εξακολουθούν να αρδεύουν τις καλλιέργειές τους, ενώ ένας βοσκός κατήγγειλε πρόσφατα πως τα πρόβατά του που ήπιαν νερό από το ποτάμι, πέθαναν μέσα σε λίγες ώρες!

 

 

Άφθονο το σκουμπρί, λιγοστή φέτος η παλαμίδα

Στις 30 λίρες (7,50 ευρώ) το κιλό πωλείται το σκουμπρί (uskumru) στην ψαραγορά του Τσανάκαλε και όπως εκτιμούν, η τιμή θα πέσει κι άλλο λόγω της αφθονίας του είδους στη θάλασσα του Μαρμαρά. Τα ζεστά νερά και η πλούσια τροφή των ψαριών οδηγούν κάπως πρόωρα φέτος τα κοπάδια των ψαριών από την Μαύρη Θάλασσα στην Προποντίδα (Μαρμαράς) και μετά στο Αιγαίο. Σε αντίθεση, οι παλαμίδες (palamut) δεν έχουν την αφθονία που είχαν πέρσι. Οι περισσότερες παραμένουν ακόμη εγκλωβισμένες στην Προποντίδα και πωλούνται το κομμάτι 10 λίρες οι μικρές και 15 οι μεγάλες. Αισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις για τα γουφάρια (lufer) που σε μεγάλους αριθμούς απαντώνται τώρα στην Μαύρη Θάλασσα και περιμένουν να κρυώσουν κι άλλο τα νερά για να ακολουθήσουν την πορεία τους προς τις νοτιότερες θάλασσες, να φάμε κι εμείς στο Αιγαίο!

 

Έτοιμα τα τούνελ στον αυτοκινητόδρομο Σμύρνης - Τσανάκαλε

Σχεδόν ολοκληρώθηκε η κατασκευή των δύο τούνελ μήκους 2 και 4 χλμ. μεταξύ Κουτσούκουγιού και Αϊβάτζικ, με την χρήση των οποίων μειώνεται κατά 24 χλμ. η διαδρομή στον εθνικό δρόμο Σμύρνης - Τσανάκαλε. Όσοι έχουν ταξιδέψει προς Τροία και Τσανάκαλε, ασφαλώς θα θυμούνται τις ατέλειωτες στροφές, μετά το Κουτσούκουγιού καθώς ο δρόμος ανηφορίζει από τον Αδραμυτινό Κόλπο προς στο οροπέδιο της Τρωάδας. Τα τούνελ που κατασκευάστηκαν είναι διπλής κατεύθυνσης και προγραμματίζεται να δοθούν στην κυκλοφορία στο τέλος του έτους. Θα διευκολύνουν την προσέλκυση τουριστών από την Πόλη και την Θράκη στα θέρετρα του Βόρειου Αιγαίου και σε συνδυασμό με την σχεδιαζόμενη γέφυρα στα Δαρδανέλια, θα συμβάλλουν, λένε, στην οικονομική ανάπτυξη της όλης περιοχής.

 

Γάμος της χρονιάς στο Αϊβαλί

Το περασμένο Σάββατο τελέστηκε στο ξενοδοχείο «Ortunc» στο Μοσχονήσι, ο γάμος της Σελίν Κεντ, κόρης του Τουρκοαμερικανού Μουχτάρ Κέντ, διευθυντή του παγκόσμιου οργανισμού της «Coca Cola» με τον επίσης Τουρκοαμερικάνο επιχειρηματία Μπερκέ Ναϊμάν. Η Σελίν Κεντ ζει και εργάζεται ως σχεδιάστρια κοσμημάτων στην Νέα Υόρκη, με διάσημους πελάτες σταρ του Χόλυγουντ, όπως η Αντζελίνα Τζολί, η Έμα Γουάτσον κ.ά.. Τον γάμο τέλεσε ο δήμαρχος Αϊβαλί, Ραχμί Γκεντσέρ, που δεν παρέλειψε στις ευχές του προς τους νεόνυμφους, να αναφερθεί στην ελιά και στο λάδι, τα κύρια παραγόμενα προϊόντα της περιοχής με συμβολισμούς για την αφθονία, την μακροβιότητα και τον ειρηνικό βίο. Ο γαμπρός περίμενε την νύφη στην σκάλα του ξενοδοχείου, η οποία κατέφθασε με πολυτελή θαλαμηγό, όπως και οι περισσότεροι από τους καλεσμένους, ανάμεσα στους οποίους ήταν Αμερικάνοι πολιτικοί και επιχειρηματίες και οι ζάπλουτοι Τούρκοι των οικογενειών Κοτς, Σαμπανζί, Μπόϊνερ, Κόμιλι κ.ά.. Η επιλογή του τόπου έγινε από τον πατέρα της νύφης, του οποίου η οικογένεια είναι από το Αϊβαλί, με καταγωγή όπως λένε από την Λέσβο. Ο 65χρονος Μουχτάρ Κεντ έχει βοηθήσει πολλές φορές την ιδιαίτερη πατρίδα του. Το έργο αναστήλωσης στο Αγίασμα (Παναγία Φανερωμένη) εκτελείται με δωρεά του, ώστε το μνημείο αυτό των Ρωμιών να διασωθεί και λειτουργήσει ως χώρος πολιτισμού. Μάλιστα υπάρχει και υπόμνηση στην δωρεά του, η χρήση του να διατίθεται κατά προτεραιότητα, οσάκις ζητηθεί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, με τον οποίο συνδέονται φιλικά και τον έχει συνοδέψει αρκετές φορές σε ταξίδια του στο εξωτερικό.

 

53ος Ποδηλατικός Γύρος Τουρκίας

Με καθυστέρηση φέτος (Οκτώβριο αντί Μάιο) θα γίνει ο Διεθνής - Προεδρικός (γιατί διεξάγεται υπό την προσωπική αιγίδα του Ερντογάν) Ποδηλατικός Γύρος της Τουρκίας Peloton. Ο γύρος ξεκινά από την Αττάλεια και τερματίζει στην Κωνσταντινούπολη. Θα έχει συνολική διαδρομή 1.023 χλμ. και περιλαμβάνει τις ακόλουθες 6 διαδρομές (εταπ): Alanya - Kemer 170 Km, Kumluca - Fethiye 197 Km, Fethiye - Marmaris 197 Km, Marmaris - Selçuk 206 Km, Selçuk - İzmir 166 Km, İstanbul - İstanbul 157 Km. Τον περασμένο χρόνο, ο Πορτογάλος ποδηλάτης της ομάδας «Caja Rural», Jose Gonçalves, κέρδισε το Turquoise Cycling Tour.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2017 12:59
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top