FOLLOW US

Οι εξ ανατολών... γείτονες

Οι εξ ανατολών...γείτονες

Πυκνώνουν οι πτήσεις στο αεροδρόμιο του Αδραμυτίου - Μπορεί να βγει ωφελημένη και η Λέσβος

Μετά από πολλά χρόνια, η «Turkish Airlines» δρομολογεί πτήσεις από το αεροδρόμιο του Αδραμυτίου απευθείας στην Κωνσταντινούπολη και μάλιστα στο μεγάλο διεθνές αεροδρόμιο «Ατατούρκ» στην ευρωπαϊκή πλευρά της Πόλης. Έως τώρα τα αεροπορικά δρομολόγια εξυπηρετούνταν στο αεροδρόμιο Σαμπιχά στην ασιατική πλευρά και αυτό δυσκόλευε πολλούς επιβάτες. Έτσι από σήμερα και κάθε Παρασκευή και Κυριακή, καθ’ όλη τη θερινή περίοδο, θα υπάρχει δρομολόγιο στις 15.00 από την Πόλη στο Αδραμύτι, και επιστροφή από εκεί στις 18.25. Παράλληλα από τις 21 Απριλίου προγραμματίζονται απευθείας πτήσεις Αδραμύτι - Άγκυρα με την «Anadolu Jet». Υπάρχει η εκτίμηση ότι τα νέα δρομολόγια θα αυξήσουν την τουριστική κίνηση από τα μεγάλα αστικά κέντρα προς τον Αδραμυτινό Κόλπο, που είναι και το ζητούμενο. Ίσως επωφεληθεί και η Λέσβος.

 

Ανησυχία και ελπίδες για τη φετινή τουριστική κίνηση

Την περασμένη βδομάδα, οι τουριστικοί παράγοντες του Μπόντρουμ (Αλικαρνασσός) υποδέχτηκαν με γαρύφαλλα στα χέρια, στο αεροδρόμιο «Milas», τους πρώτους φετινούς τουρίστες που έφτασαν με πτήση τσάρτερ της «Easy Jet» από το Λονδίνο. Όπως ανακοινώθηκε, θα εκτελούνται από την «Easy Jet», δύο δρομολόγια εβδομαδιαίως κατά το διάστημα Απριλίου - Οκτωβρίου με προοπτική αύξησης εφόσον ανεβεί η επιβατική ζήτηση. Κάπως πιο αισιόδοξες για φέτος εμφανίζονται και οι πρόσφατες δημοσιοποιημένες εκτιμήσεις του τουριστικού κολοσσού «Thomas Cook», εταιρεία διακίνησης 20 εκατ. τουριστών κατ’ έτος, οι οποίες μιλούν για άλμα στις κρατήσεις προς Ελλάδα (+30%) αλλά και για σημάδια ανάκαμψης στα ταξίδια προς Τουρκία και Αίγυπτο, σε σχέση με πέρσι. Ο άλλος μεγάλος τουριστικός κολοσσός «TUI» με βάση την σταθερή ζήτηση του χειμώνα, και παρά τη μείωση ζήτησης για τα θέρετρα της Τουρκίας και της Β. Αφρικής, εκτιμά αύξηση 10% σε σχέση με πέρσι, που ήταν βέβαια κακή χρονιά. Όμως στην Κωνσταντινούπολη, που με τις αλλεπάλληλες εκδηλωθείσες τρομοκρατικές ενέργειες, δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα, δεν υπάρχουν ενδείξεις βελτίωσης. Μάλιστα ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Τουρκίας (TÜROB) ζήτησε να ληφθούν επειγόντως μέτρα, αλλιώς κινδυνεύει με κατάρρευση ο τουρισμός στην Πόλη.

 

Αϊβαλί - Μοσχονήσια: Καθυστερεί ακόμη η γέφυρα

Κατά την τελευταία επίσκεψή του στο Αϊβαλί, ο μητροπολιτικός δήμαρχος του Μπαλίκεσιρ, που είναι ο φορέας εκτέλεσης του έργου, δήλωσε ότι σε μία εβδομάδα θα πέσει η άσφαλτος και σταδιακά η εναέρια γέφυρα θα δοθεί στην κυκλοφορία. Μέχρι τότε θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται η υπάρχουσα οδογέφυρα, η οποία όταν μεταφερθεί η κυκλοφορία, θα σπάσει για να επιτρέψει την ελεύθερη κυκλοφορία του θαλασσινού νερού. Όλοι ελπίζουν πως έτσι θα μειωθεί η ρύπανση του περίκλειστου κόλπου του Αϊβαλιού. Ανακοινώθηκε επίσης πως στις τέσσερις καμάρες της βάσης της νέας γέφυρας, θα λειτουργήσουν καφετέριες για την αναψυχή των περιπατητών. Δεν ανακοινώθηκε ακόμη αν θα απαιτούνται πλέον διόδια για τη διακίνηση στη γέφυρα, οχημάτων και πεζών. Πάντως το όλο έργο θα έπρεπε να έχει παραδοθεί από τον περασμένο Νοέμβριο. Η καθυστέρηση, λένε, οφείλεται στη θεμελίωση λόγω του σαθρού εδάφους, που δεν είχε προβλέψει η μελέτη.

 

Άρχισε η ψηφοφορία για το Δημοψήφισμα

Σε 57 χώρες και 120 εκλογικά τμήματα στο εξωτερικό καθώς και στις πύλες εισόδου - εξόδου (λιμάνια - αεροδρόμια) της Τουρκίας, ξεκίνησε από την περασμένη Δευτέρα, η ψηφοφορία για το Δημοψήφισμα. Ειδικό εκλογικό κέντρο για τους κατευθυνόμενους στο εξωτερικό, άνοιξε και στο Τελωνείο του Αϊβαλιού, ενώ στο διεθνές αεροδρόμιο «Ατατούρκ» στην Πόλη, έχουν στηθεί δώδεκα κάλπες. Το σύνολο του εκλογικού σώματος στην Τουρκία υπερβαίνει τους 55 εκατ. ψηφοφόρους, ενώ 3 εκατ. Τούρκοι αναμένεται να ψηφίσουν στο εξωτερικό. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών είναι στην Ε.Ε. (Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία κλπ.) όπου σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τάσσονται οι περισσότεροι υπέρ του «Ναι». Οι πολιτικοί αναλυτές εξηγούν ότι οι Τούρκοι της Ευρώπης (μεγάλο μέρος των οποίων παρά τη μακρόχρονη παραμονή τους εκεί, δεν αφομοιώθηκαν και ζουν σαν σε γκέτο), αισθάνονται εθνικά υπερήφανοι από τους λεονταρισμούς του Ερντογάν και επικροτούν τη ρήξη με τους Ευρωπαίους. Ίσως σ’ αυτό αποσκοπούσε και ο Ερντογάν με την ένταση που καλλιέργησε ειδικά με τους Ολλανδούς και Γερμανούς το τελευταίο διάστημα. Τελευταία λένε πως επιχειρεί προσέγγιση και προς τους Κούρδους για ν’ αναπληρώσει το έλλειμμα από τους ψηφοφόρους του ΜΗΡ (εθνικιστές), όπου η μεν ηγεσία του κόμματος συντάσσεται με το «Evet=Ναι» αλλά τα μέλη και οι οπαδοί φαίνεται ότι προτιμούν το «Hayir=Όχι»! Με όλα τούτα που συμβαίνουν στη χώρα, αυθαίρετες συλλήψεις και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, καταστολή - έλεγχος στον Τύπο, που επίσημα καταγγέλλονται από διεθνείς οργανισμούς, με επιβολή εδώ και μήνες κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα και στρατιωτικού νόμου στις Ν.Α. επαρχίες, με πολεμικές επιχειρήσεις σε Συρία και Ιράκ, με εμφανή την καλλιέργεια αβεβαιότητας και φόβου στους πολίτες, εύλογα διερωτάται κανείς κατά πόσο εξασφαλίζεται η ελεύθερη έκφραση και βούληση των Τούρκων πολιτών και η απρόσκοπτη συμμετοχή τους στο Δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου.

 

Εγκαινιάστηκε σύγχρονο πολιτιστικό κέντρο στο Αλίαγα

Ο δήμαρχος Αζίζ Κοτζάογλου, επικεφαλής του μητροπολιτικού Δήμου Σμύρνης, εγκαινίασε την περασμένη Κυριακή, το νεότευκτο σύγχρονο κέντρο πολιτισμού και πολλαπλών χρήσεων στο γειτονικό μας Αλίαγα. Περιλαμβάνει: αίθουσα συνεδρίων, εστιατόριο - καφέ, αίθουσες διδασκαλίας, βιβλιοθήκη, σαλόνι πολλαπλών χρήσεων και μικρό αμφιθέατρο. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο μητροπολιτικός δήμαρχος , ο οποίος εκλέγεται με το κεμαλικό κόμμα CHP της αντιπολίτευσης, στην ανεξιθρησκία, τονίζοντας τις δυνατότητες που παρέχει το νέο κέντρο πολιτισμού στην άσκηση των λατρευτικών καθηκόντων των Αλεβιτών Μουσουλμάνων. Οι Αλεβίτες, που λένε ότι αποτελούν το 15% του πληθυσμού της χώρας, ως γνωστόν δεν προσέρχονται στα τζαμιά για να προσευχηθούν αλλά στις μεγάλες γιορτές τους συγκεντρώνονται σε κλειστούς χώρους ή στο ύπαιθρο. Προφανώς τα εγκαίνια και η αναφορά στους Αλεβίτες, δεν είναι τυχαία συγκυρία αλλά εντάσσεται στην προεκλογική περίοδο, αφού ο Κοτζάογλου αποτελεί κορυφαίο στέλεχος του CHP, ως ο μόνος δήμαρχος μεγαλούπολης που ελέγχεται από την αντιπολίτευση. Ασφαλώς στην ίδια λογική ήταν και τα εγκαίνια μέσα στη βδομάδα, των νέων εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού της Σμύρνης, με τη λειτουργία των οποίων καλύπτονται οι ανάγκες του 97% του πληθυσμού, ποσοστό που ανταποκρίνεται απολύτως στα ευρωπαϊκά στάνταρτ, αφού ο μέσος όρος του αντίστοιχου ποσοστού για την Τουρκία είναι 57% και για την Ε.Ε. 80%.

 

Επεκτείνεται ως την Πέργαμο ο προαστιακός Σμύρνης

Δημοπρατήθηκε μέσα στη βδομάδα η κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής Αλίαγα - Πέργαμος μήκους 50 χλμ. και όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ (μην λησμονούμε πως η Τουρκία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο) σε 3- 4 χρόνια το έργο θα παραδοθεί, θα στοιχίσει 800 εκατ. λίρες και θα έχει την προοπτική επέκτασης του άλλα 15 χλμ., από την Πέργαμο ως το Κινίκ. Με τη νέα σιδηροδρομική γραμμή, ο προαστιακός σιδηρόδρομος Σμύρνη (IZBAN) που σήμερα έχει μήκος 110 χλμ., από το Αλίαγα ως το Τόρμπαλι, θα επεκταθεί βόρεια για να εξυπηρετήσει Πέργαμο και Κινίκ. Παράλληλα προβλέπεται και επέκτασή του προς νότο από το Τόρμπαλι στο Σέλτσουκ (Έφεσος).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top