FOLLOW US

Οι εξ ανατολών... γείτονες

Ακτοπλοϊκή σύνδεση Πέτρας με Κουτσούκουγιου

Μέσα στον μήνα Μάιο προγραμματίσθηκε η έναρξη μιας νέας ακτοπλοϊκής εποχιακής σύνδεσης μεταξύ της Πέτρας και του Κουτσούκουγιου στην απέναντι τουρκική ακτή. Ήδη στο λιμάνι το Κουτσούκουγιου έχουν στηθεί προκάτ κτιριακές εγκαταστάσεις που θα εξυπηρετήσουν τις υπηρεσίες τελωνείου και ελέγχου διαβατηρίων. Αναμένεται μόνον η τελική υπογραφή (η οποία καθυστέρησε λόγω του δημοψηφίσματος) για να στελεχωθούν με προσωπικό οι προβλεπόμενες υπηρεσίες. Τα δρομολόγια θα εκτελεί πλοίο της «Dent Tour», παρόμοιο με αυτό της «Turyol» στη γραμμή Μυτιλήνης - Αϊβαλί. Η διάρκεια του ταξιδιού θα είναι 1 ώρα και 45 λεπτά.

Προγραμματίζονται έξι αλερετούρ δρομολόγια εβδομαδιαίως και η τιμή του εισιτηρίου από Τουρκία θα είναι 25 ευρώ. Η τιμή του εισιτηρίου από Πέτρα δεν ανακοινώθηκε ακόμη, ενώ την γενική πρακτόρευση γίνονται συζητήσεις ν’ αναλάβει το πρακτορείο «Lesvorama» του Μολύβου. Στην όλη πρωτοβουλία συμπράττουν το Επιμελητήριο Τσανάκκαλε (ÇTSO), η ναυτιλιακή εταιρεία «Gestas», που εκτελεί τα δρομολόγια σε Δαρδανέλια, Ίμβρο και Τένεδο και ο Δήμος Κουτσούκουγιου.

Με την νέα αυτή σύνδεση οι Τούρκοι προσδοκούν να προσελκύσουν Έλληνες και Ευρωπαίους τουρίστες σε Τροία, Άσσο, αρχαιολογικούς χώρους της Τρωάδας, όρος Ίδη (Καζ-νταγ) στο Άϊβατζικ κ.ά., υποσχόμενοι μάλιστα την δωρεάν μετακίνηση τους εκεί με λεωφορεία απ’ το λιμάνι του Κουτσούκουγιου. Βεβαίως αν σταθεί η γραμμή, οφέλη θα προκύψουν και για την περιοχή Πέτρας - Μολύβου και την Λέσβο γενικότερα, αφού γίνεται ευκολότερη η πρόσβαση στο νησί από επισκέπτες προερχόμενους απ’ την Κωνσταντινούπολη, ενώ η δυνατότητα για αυθημερόν ταξίδια παρέχει την ευκαιρία αναψυχής (ψώνια - φαγητό) και σε χιλιάδες παραθεριστές της απέναντι ακτής.

Αυτές τις ημέρες αναμένεται στο νησί αντιπροσωπεία απ’ το Κουτσούκουγιου για περαιτέρω συνεννοήσεις με τις αρχές και παράγοντες του τουρισμού του νησιού μας. Αν όλα προχωρήσουν όπως ανακοινώθηκαν, φέτος το καλοκαίρι η Πέτρα θα συνδέεται με την Τουρκία με 10 δρομολόγια την εβδομάδα. Τα 6 προς Κουτσούκουγιου και τα 4 προς Αϊβαλί, που θα εκτελούνται με το καταμαράν την εταιρείας «Jalem».

 

Αϊ-Γιώργης στην Πρίγκηπο

Με πλήθος κόσμου, οι περισσότεροι Τούρκοι, γιόρτασε και φέτος το Μοναστήρι του Αϊ Γιώργη, «του Κουδουνά», στο νησί Πρίγκηπος της Προποντίδας. Ο Άγιος Γεώργιος, ο χριστιανός άγιος απ’ την Καππαδοκία, είναι πολύ δημοφιλής στους μουσουλμάνους. Χιλιάδες άνθρωποι τιμούν την μνήμη του ανάβοντας κεριά και αφήνοντας τα σημειώματά τους με τις ευχές τους στην εκκλησία, για υγεία, τύχη και κάθε άλλη επιθυμία.

Μία παράδοση που τηρείται ως τις μέρες μας, προβλέπει μόλις που πατούν οι επισκέπτες στο νησί, να δένουν μια κλωστή στο λιμάνι και μετά ξετυλίγοντας το κουβάρι περπατούν, αρκετοί μάλιστα γονυπετείς, ωσότου φτάσουν στον λόφο, που είναι η εκκλησία. Αν επαρκέσει η κλωστή και δεν σπάσει, είναι σημάδι ότι γίνονται ευπρόσδεκτοι απ’ τον Άγιο και άρα αυξάνουν οι πιθανότητες να ικανοποιηθεί η επιθυμία τους!!!

 

102η επέτειος της μάχης της Καλλίπολης

Περίπου 500 Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί βρίσκονται αυτές τις ημέρες στο Τσανάκκαλε για να αποδώσουν τιμή στους προγόνους τους, του εκστρατευτικού σώματος ANZAC, οι οποίοι έχασαν την ζωή τους το 1915, κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και τάφηκαν στα συμμαχικά κοιμητήρια εκεί αλλά και στην Λήμνο. Οι απόγονοι των πεσόντων του ANZAC παρέμειναν και κοιμήθηκαν στην ακτή το ξημέρωμα της 25ης Απριλίου, οπότε ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις μνήμης με την προβολή σχετικού ιστορικού ντοκιμαντέρ, ανάκρουση εθνικών ύμνων και προσευχές αλλά και την ανάγνωση της επιστολής που έγραψε το 1934 ο Κεμάλ Ατατούρκ προς τις μητέρες των στρατιωτών της ANZAC, που έχασαν την ζωή τους. Στον φετινό εορτασμό παρέστησαν ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών, Julie Bishop, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Νέας Ζηλανδίας, Amy Adams, οι πρεσβευτές στην Τουρκία της Μ. Βρετανίας, Αυστραλίας και Ν. Ζηλανδίας και άλλοι ξένοι επίσημοι. Απ’ την τουρκική πλευρά ο παριστάμενος υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Nabi Avci, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στα διδάγματα απ’ τη Μάχη της Καλλίπολης επεσήμανε: «Δεν ήταν μόνο ένας αγώνας για τη ζωή, αλλά και ένας αγώνας της νεολαίας που έχασαν τη ζωή τους για την τιμή και την αρετή». Ενώ ο Βρετανός πρέσβης είπε: «Εδώ, 102 χρόνια πριν, πολέμησε ο ένας εναντίον του άλλου σε αιματηρή σύγκρουση. Σήμερα συναντιόμαστε εδώ ως φίλοι, με αμοιβαίο σεβασμό και θαυμασμό. Και ίσως αυτό είναι το πιο αισιόδοξο δίδαγμα που μπορούμε να αντλήσουμε από τη μνήμη μας με ανοιχτή καρδιά και ανοιχτό μυαλό».

 

23η Απριλίου, η Μέρα της Νεότητας στην Τουρκία

Με λαμπρότητα και εκδηλώσεις, όπως παρελάσεις, μουσικές και χορευτικές παραστάσεις, πέταγμα χαρταετών κλπ., την περασμένη Κυριακή σε όλη την χώρα, γιορτάστηκε η Μέρα της Νεότητας, που απ’ το 1927 καθιερώθηκε απ’ τον Κεμάλ. Στο Αϊβαλί, ο δήμαρχος διένειμε στα παιδιά 800 ποδήλατα, που εξασφάλισε απ’ το Υπουργείο Υγείας. Μιλώντας στους συγκεντρωμένους για τα «καλά» της άσκησης, την φυσιολατρία και την καθαρή ενέργεια, που προσφέρει το ποδήλατο, υποσχέθηκε να δημιουργήσει στην πόλη 25 σημεία για παρκινγκ των ποδηλάτων. Βέβαια με την ευκαιρία, πολλές οργανώσεις κοινοποίησαν στοιχεία με τα οποία σήμερα, ο αριθμός των εργαζομένων παιδιών (15 -17 ετών) στην Τουρκία έχει φθάσει τα 2 εκατομμύρια, χωρίς να περιλαμβάνονται τα κάτω των 15 ετών που απασχολούνται σε αγροτικές δουλειές. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Bahçeşehir, το 2016, ο αριθμός των εργαζομένων παιδιών που έχασαν τη ζωή τους, ενώ εργάζονταν, είναι 56. Σε μία άλλη έρευνα πάλι του ΟΟΣΑ, στην οποία συμμετείχαν 540 χιλ. νέοι από 72 χώρες, η Τουρκία έχει τους πιο «δυστυχισμένους» φοιτητές - μαθητές, ενώ οι πιο «ευτυχισμένοι» εντοπίζονται στην Ολλανδία!

 

Εποχιακή συνταγή με τσάγαλα

Μέχρι τώρα ξέραμε πως τα τσάγαλα στην Τουρκία γίνονταν γλυκό του κουταλιού (Ριτσέλι). Στο Γκαζιαντέπ όμως, αυτή την εποχή τα μαγειρεύουν με κρέας και λένε πως πρόκειται για πολύ νόστιμο πιάτο. Όσοι το τολμήσουν να ακολουθήσουν την παρακάτω συνταγή: Αποβραδίς μουλιάστε μισή κούπα ρεβίθια. Σε μια κατσαρόλα βράστε ½ κιλό αρνί κομμένο σε κύβους με το νερό μόλις που να σκεπάζει το κρέας. Αφού το ξαφρίσετε, προσθέστε τα μουλιασμένα ρεβίθια, ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι και 1,5 κουτ. του γλυκού αλάτι. Σκεπάστε και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά μέχρι το κρέας και τα ρεβίθια να μαλακώσουν (περίπου μία ώρα). Πλύνετε και καθαρίστε 1 κιλό τσάγαλα (πράσινα αμύγδαλα), απ’ τα οποία τα μεγαλύτερα τα κόβετε στη μέση και προσθέστε τα στην κατσαρόλα να βράσουν, περίπου άλλη μισή ώρα, ωσότου μαλακώσουν. Παράλληλα σε μια άλλη κατσαρόλα χτυπάτε 1 αυγό με 3 φλιτζάνια στραγγιστό γιαούρτι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Βάλτε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς προς μία κατεύθυνση, προσθέτοντας σταδιακά μερικές κουταλιές απ’ το ζουμί της μεγάλης κατσαρόλας, όπως κάνουμε δηλαδή εμείς με το αυγολέμονο, στη συνέχεια προσθέστε το μείγμα στο φαγητό ανακατεύοντας το. Συνεχίστε να μαγειρεύετε μέχρι να έρθει πάλι σε βρασμό οπότε το αποσύρετε αμέσως απ’ την φωτιά. Το σερβίρετε ραντίζοντάς το με μπόλικο λιωμένο βούτυρο, μαύρο πιπέρι και σπόρους κάρδαμου. Τώρα αν δεν προλάβετε νωπά τα τσάγαλα κι έχουν ξυλιάσει, η συνταγή γίνεται αντικαθιστώντας τα αμύγδαλα με πράσινα μήλα, τα οποία κόβετε σε κύβους με την φλούδα τους φροντίζοντας να μην τα παραβράσετε ώστε να μείνουν τρυφερά!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top