Οι εξ ανατολών...γείτονες 9-3-18

09/03/2018 - 20:09 Ενημερώθηκε 09/03/2018 - 20:37

Κροτοφοβία και σκυλιά που… τρελαίνονται

Κροτοφοβία είναι ο φόβος που καταλαμβάνει έναν σκύλο στο άκουσμα ισχυρού ήχου (κρότος). Ένας σκύλος που αντιδρά με σημεία φόβου μετά την τουφεκιά, κρίνεται ακατάλληλος για κυνήγι. Από την άλλη πάλι, χρόνια τώρα υπάρχει ένας μύθος πως τα σκυλιά ράτσας ντόπερμαν διαθέτουν εκ φύσεως μικρό κρανίο και καθώς μεγαλώνουν και αναπτύσσεται το μυαλό τους, σταδιακά τρελαίνονται! Πώς «κολλάει» ο συνειρμός με τα ελληνοτουρκικά; Ε, να θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει τον Ερντογάν ως το κυρίαρχο ντόπερμαν, που με τα χρόνια και μεθυσμένο από την δύναμή του, αρχίζει και τα χάνει, ενώ ως κροτοφοβικοί θα μπορούσαν να εκληφθούν οι λογής - λογής πολεμοχαρείς συμπατριώτες μας, που από την σιγουριά του καναπέ τους, εκφράζονται αλόγιστα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φθάνοντας μέχρι το σημείο να καλούν σε μποϋκοτάζ κλπ., αδιαφορώντας για τις συνέπειες των λόγων τους. Η ένταση που διέρχονται το τελευταίο διάστημα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι γεγονός. Είχαμε χρόνια να βιώσουμε ανάλογες καταστάσεις καθόσον η διακυβέρνηση Ερντογάν έδειχνε πιο συνεννοήσιμη, πιο διαλλακτική από των προκατόχων του. Κατά τα άλλα, η θεωρία του «κακού γείτονα» ίσχυε και ισχύει! Τώρα όμως με την πίεση που δέχεται από πολλές πλευρές η Τουρκία, καταφεύγει κι αυτή στην πεπατημένη, με λεονταρισμούς δηλαδή προς την Ελλάδα και την Κύπρο. Κανείς δεν αναφέρεται, με την στρατηγική έννοια, σε εμπλοκή, αλλά και κανείς δεν μπορεί μέσα στην νευρικότητα της ατμόσφαιρας, να αποκλείσει και το ατύχημα. Ήσσονος σημασίας συνοριακά περιστατικά, όπως αυτό με την ελληνική περίπολο στον Έβρο, πάντα γίνονταν και διευθετούνταν με τοπική συνεννόηση. Άμα δείξουν όλοι κατανόηση και υπομονή θα επέλθει ηρεμία, ακόμη κι αν η υπόθεση εξελιχτεί σε «παζάρι» και όχι σε απόδοση δικαιοσύνης. Άλλωστε για ποια δικαιοσύνη μπορεί να μιλήσει κανείς στην Τουρκία σήμερα, τη στιγμή που χθες ακόμη ο αρχηγός της Αντιπολίτευσης, Κιλιτσντάρογλου, δήλωνε ότι κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι υπάρχει δικαιοσύνη σε αυτή τη χώρα, επικαλούμενος μάλιστα πρόσφατη δήλωση του Ερντογάν στο Ανώτατο Εφετείο της Τουρκίας. Ειρήνη και συνεργασία χρειαζόμαστε τόσο η Τουρκία με τον γονατισμένο τουρισμό της, όσο κι εμείς που βιώνουμε τα μνημόνια και την οικονομική δυσπραγία. Έρχεται καλοκαίρι, οι πολίτες και στις δύο ακτές του Αιγαίου προσδοκούν να δουλέψουν και να βιοποριστούν από τον τουρισμό, αλλά ο τουρισμός είναι «αέρας», επηρεάζεται από το παραμικρό, πόσο μάλλον από επαπειλούμενους κινδύνους ασφαλείας και πολεμικών ιαχών.

Αναστηλώνεται το Μοναστήρι Βαζελώνος στην Τραπεζούντα

Η πρώτη μονή που ιδρύθηκε (270 μ.Χ.) στον Πόντο είναι του Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος, η οποία θεωρείται μάλιστα ως ένα από τα αρχαιότερα ελληνικά μοναστήρια, προϋπήρξε δε του ονομαστού Μοναστηριού της Παναγίας Σουμελά. Βρίσκεται 40 χλμ. νότια της Τραπεζούντας στην δασώδη ορεινή περιοχή της Ματσούκας ( Macka). Στο διάβα της ιστορίας υπέστη ποικίλες καταστροφές και άλλες τόσες επισκευές. Η τελευταία ανακατασκευή της Μονής έγινε από τον ηγούμενο Λαυρέντιο, το 1719, με στήριξη από τον Τσάρο Μεγάλο Πέτρο, οποίος, όπως και ο Τσάρος Αλέξανδρος είχαν θεσμοθετήσει την ετησία επιχορήγηση της Μονής. Μάλιστα κάποια από τα ιερά κειμήλια της Μονής που διασώθηκαν μετά το 1922, βρίσκονται στην Αγία Πετρούπολη. Σήμερα οι αρχές διαπιστώνοντας ίσως το έλλειμμα στα τουριστικά έσοδα από το μακροχρόνιο κλείσιμο, για να γίνουν επισκευές στο Μοναστήρι του Σουμελά, εκτός που επισπεύδουν το άνοιγμα του στους επισκέπτες, άρχισαν να ενδιαφέρονται και για άλλα χριστιανικά μνημεία της περιοχής, η μακροχρόνια εγκατάλειψη των οποίων τα μετέτρεψε σε ερειπιώνες, λόγω βανδαλισμών αλλά και καταστροφών από κυνηγούς θησαυρών. Τελευταία το τουρκικό Υπουργείο Τουρισμού ενέταξε σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα, το έργο αποκατάστασης της Μονής, που αναμένεται να ξεκινήσει το 2020. Στο μεταξύ γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, καθόσον ως οίκημα το μοναστήρι υπάγεται στο Υπουργείο Πολιτισμού, ως περιοχή όμως στο Υπουργείο Δασών, εξακολουθούν να αφήνουν απροστάτευτο από την φθορά της φύσης και των ανθρώπων, το χριστιανικό αυτό μνημείο του Πόντου.

Ανασκαφές στο νησί «των Αμαζόνων» της Κερασούντας

Η αρχαιολογική έρευνα στο νησάκι απέναντι από την Κερασούντα, το μοναδικό τουρκικό κατοικήσιμο νησί στη Μαύρη Θάλασσα, ξεκίνησε το 2011, ενώ σποραδικά έγιναν κάποιες άλλες εργασίες το ΄12 και το ΄15 και ήδη ήλθαν το φως ευρήματα κυρίως από την βυζαντινή περίοδο (ερείπια τειχών, θεμέλια ναών και παρεκκλησίων, τάφοι κλπ.). Φέτος οι ανασκαφές που θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο, θα γίνουν εκτεταμένα, καθόσον μόνο στο 10% της επιφάνειας έχουν γίνει έρευνες. Ο επικεφαλής των ανασκαφών αρχαιολόγος Güleç δήλωσε ότι από τα μέχρι τώρα ευρήματα τα παλαιότερα ανάγονται στον 4ο αιώνα π.Χ.. Όμως στόχος των αρχαιολόγων είναι τα στοιχεία που θα προκύψουν, να συνδέουν το νησί με τα όσα η μυθολογία αναφέρει, ότι δηλαδή οι Αμαζόνες εγκαταλείποντας την Τροία βρήκαν καταφύγιο στο νησί αυτό του Πόντου, το οποίο συνδέεται επίσης με τον μύθο της αναζήτησης από τον Ηρακλή, του «Χρυσόμαλλου δέρατος»!!! Προσδοκίες …για να ελκύσουν τουρίστες και χρήμα!

  

Πατριάρχης Βαρθολομαίος για την Εκκλησία στην Κωνσταντινούπολη

«Να έρχεστε όσο μπορείτε πιο συχνά στο Πατριαρχείο, στην Κωνσταντινούπολη, που είναι μια όμορφη Πόλη, φιλόξενη Πόλη, ιστορική. Έχουμε ως Γένος και ως Ορθόδοξη Εκκλησία βαθιές, βαθύτατες ρίζες εδώ και κανείς δεν μπορεί να μας ξεριζώσει».

Με τα παραπάνω λόγια, μεταξύ άλλων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υποδέχτηκε τον όμιλο προσκυνητών από το Δήμο Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής, υπό το δήμαρχο Μανώλη Καρρά, που επισκέφθηκε την Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Φανάρι, την Τρίτη (5 Μαρτίου), στο διάλειμμα των εργασιών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.

Στην ομιλία του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επεσήμανε ότι όσοι αιώνες και αν περάσουν, όσες πολιτικές ανακατατάξεις και αν γίνουν σε αυτά τα μέρη, «εμείς θα φυλάγουμε τις Θερμοπύλες».

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Γιορτάστηκε σε όλη την Τουρκία η Ημέρα της Γυναίκας με πρώτο και καλύτερο τον πρόεδρο Ερντογάν, που κάλεσε την διεθνή κοινότητα να είναι «ειλικρινής» στο θέμα της γυναίκας και διακήρυξε ότι ενέργειες βίας κατά γυναικών και παιδιών είναι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας! Λίγες μέρες πριν, η Αστυνομία της Άγκυρας διέλυσε βίαια και με χρήση δακρυγόνων, διαδήλωση γυναικών που διαμαρτύρονταν για την βία σε βάρος τους και συνέλαβε 15 από αυτές! Βίαια διαλύθηκε και διαδήλωση γυναικών στο Μπακίρκιόϊ της Πόλης υπέρ της ειρήνης και κατά της εισβολής στο Αφρίν. Ο Μητροπολιτικός Δήμος Σμύρνης διοργάνωσε γιορτές (συζητήσεις, θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις, κ.ά.) σε όλη την επικράτειά του, ωστόσο οι περισσότερες εκδηλώσεις και εκθέσεις έγιναν στο Περίπτερο 3 της Διεθνούς Έκθεσης (Φουάρ), όπου παρουσιάστηκαν χειροτεχνίες, εργόχειρα κ.ά., από γυναίκες της Σμύρνης. Συγκέντρωση - διαδήλωση έγινε χθες το απόγεμα και στο γειτονικό μας Αϊβαλί, όπου οι γυναίκες συγκεντρώθηκαν στην παραλία μπροστά από το άγαλμα του Κεμάλ. Σήμερα δε το βράδυ σε κέντρο του Μοσχονησιού, οι γυναίκες του Αϊβαλιού θα διασκεδάσουν με τις μουσικές και τα τραγούδια του συγκροτήματος «Καφέ Αμάν» από την Πόλη σε μια μοναδική συναυλία με τραγουδιστές τον Στέλιο Μπεμπέρη (Stelyo Berber) και την σύζυγο του Πελίν.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey