FOLLOW US

Οι εξ ανατολών... γείτονες

Οι εξ ανατολών... γείτονες

Θα γίνει κάτι με την βίζα των Τούρκων;

Συνεχίζονται και σήμερα στην Άγκυρα οι επαφές τεχνικού χαρακτήρα του κλιμακίου της Ε.Ε. με Τούρκους αξιωματούχους σε ό,τι αφορά στο καθεστώς απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης βίζας. Το κλιμάκιο με επικεφαλής τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της Ε.Ε. για την Μεταναστευτική Πολιτική και Εσωτερικές Υποθέσεις, Σάιμον Μόρντιου, βρίσκεται εκεί κατόπιν αίτησης της Τουρκίας απ’ τον περασμένο Φεβρουάριο. Οι αξιωματούχοι της ΕΕ εκτιμούν ότι υφίστανται ακόμη τα επτά εκκρεμή κριτήρια από 72 συνολικά, συμπεριλαμβανομένης της «αναθεώρησης της νομοθεσίας και των πρακτικών για την τρομοκρατία σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα», που είναι και το πιο δύσκολο σημείο αναφοράς για την Τουρκία, ενώ θα είναι πιο εύκολο να λυθούν κάποια θέματα για τα οποία δεν υπάρχει συμφωνία και πως ένα από αυτά είναι η χρήση βιομετρικών διαβατηρίων. Οι Τούρκοι θεωρούν ότι ωρίμασαν οι προϋποθέσεις και περιμένουν να μην μετατεθεί και σ’ αυτήν την συνάντηση το θέμα, αλλά να ανακοινωθεί ημερομηνία μετά τις εκλογές της 24ης Ιουνίου. Το ζήτημα μας ενδιαφέρει άμεσα, καθόσον εκτιμάται ότι αν προχωρήσει θα αυξηθεί θεαματικά ο αριθμός των Τούρκων επισκεπτών στα νησιά μας.

 

Θρήνος στο Αϊβαλί απ’ τον πνιγμό 4 νέων ψαράδων

Απ’ την αρχή της εβδομάδας η κοινωνία του Αϊβαλιού συγκλονίστηκε απ’ τον θάνατο 4 νέων ανθρώπων που βγήκαν να ψαρέψουν έξω απ’ τον κόλπο, ανοιχτά απ’ την Αλτίνοβα. Είπαν πως πήγαν για να συλλέξουν ολοθούρια (αγγούρια της θάλασσας), των οποίων η αλίευση (όπως κι εδώ έχει απαγορευτεί). Στις 27 Μαΐου την Κυριακή, έπεσαν σε καταιγίδα, το νοικιασμένο σκάφος ανατράπηκε και έγινε γνωστό το ατύχημα. Ένας μόνο γλύτωσε, που κολυμπώντας προς την ακτή τον βρήκε και τον διέσωσε σκάφος της ακτοφυλακής. Από εκείνη την στιγμή και ίσαμε χθες κινητοποιήθηκαν θαλάσσιες και εναέριες δυνάμεις αναζήτησης των αγνοούμενων. Σταδιακά, μετά την ανεύρεση ενός εκάστου, έγιναν μέσα στην εβδομάδα οι κηδείες των αδικοχαμένων νέων σε πάνδημο πένθος.

 

Εθελοντική εργασία στα ομογενειακά ιδρύματα της Πόλης

Το Δ.Σ. της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινοπουλιτών (Οι.Ομ.Κω.) προσκαλεί όσες και όσους ενδιαφέρονται να προσφέρουν δωρεάν εθελοντική εργασία σε Κοινότητες και Ιδρύματα της Πόλης, να δηλώσουν ενδιαφέρον υποβάλλοντας σχετική αίτηση. Οι όροι που θα ισχύσουν και την φετινή θερινή περίοδο είναι: Εξασφάλιση δωρεάν στέγασης και σίτισης των εθελοντών. Διευκόλυνση στα έξοδα μετάβασης, που κυρίως βαρύνουν τους ενδιαφερόμενους. Κάλυψη εξόδων ασφάλισης κατά το ταξίδι και την διαμονή τους. Διάρκεια παραμονής κατ’ ελάχιστον 3 εβδομάδες. Ενδεικτικά, ανακοινώνεται ότι οι εθελοντικές εργασίες για τις οποίες υπάρχει ανάγκη την περίοδο αυτή για την Κωνσταντινούπολη είναι: Καταγραφή του ιστορικού κοιμητηρίου της Κοινότητας Χαλκηδόνας, γενικότερη αρωγή και περιποίηση στους Ιερούς Ναούς, εργασίες διαφόρων κλάδων Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων για σύνταξη μελετών συντήρησης και αποτύπωσης κτιρίων κτλ, τακτοποίηση - ψηφιοποίηση αρχείων και καταλογογράφηση βιβλιοθηκών. Οι άμεσες ανάγκες είναι για την Κοινότητα της Χάλκης (συνέχιση από πέρσι) και της Ι.Θ. Σχολής της Χάλκης. Συμβολή στην προετοιμασία εκθέσεων, ενισχυτική διδασκαλία σε μαθητές με ψυχαγωγικές δραστηριότητες, συντροφικότητα και συμπαράσταση σε μέλη της τρίτης ηλικίας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν την αίτηση τους, μέχρι τις 12/6/2018 στέλνοντας e - mail στη διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. <mailto:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.> με σύντομο βιογραφικό τους και το αντικείμενο της εθελοντικής εργασίας την οποία επιθυμούν να προσφέρουν.

 

Δημοπρατείται το Club Med της Φώκιας

Η Club Mediterranee είναι μια ιδιωτική γαλλική εταιρεία που ειδικεύεται στις πολυτελείς διακοπές όλων των κατηγοριών. Η εταιρεία ανήκει στον όμιλο Fosun και λειτουργεί «χωριά διακοπών» σε διάφορες τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο. Στην Φώκια ξεκίνησαν το 1967 και δούλεψαν ως το 1995, οπότε εγκαταλείφθηκε και βάσει συμβολαίου οι εγκαταστάσεις περιήλθαν στο τουρκικό δημόσιο. Όπως ανακοινώθηκε, το τουριστικό χωριό της Φώκιας βγαίνει σε δημοπρασία στις 20 Ιουλ. για εκμίσθωση διάρκειας 49 χρόνων. Υπάρχει εύλογο ενδιαφέρον του Δήμου και των κατοίκων της Φώκιας για την επαναλειτουργία του και την προσέλκυση τουριστών.

 

Σακίρα και Τζόαν Μπαέζ για συναυλίες στην Πόλη τον Ιούλιο

Η τραγουδίστρια Σακίρα, στις 11 Ιουλ. θα βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για να δώσει συναυλία στο πολιτιστικό Κέντρο Besiktas, που εντάσσεται στο πλαίσιο της έκτης παγκόσμιας τουρνέ «El Dorado», όπως και ο τίτλος του τελευταίου της άλμπουμ. Ένας άλλος θρύλος της παγκόσμιας country music, η Joan Baez, ταυτισμένη με κινήματα διαμαρτυρίας στις ΗΠΑ, ιδίως στις δεκαετίες του ‘60 και ‘70 θα βρεθεί κι αυτή τον Ιούλιο στην Πόλη. Η μία και μόνη συναυλία της στην Τουρκία θα δοθεί στο Harbiye Open Air στις 22 Ιουλ. στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας του άλμπουμ «Whistle wn the Wind». Να δούμε αν μέχρι τέλους θα ισχύσει ο προγραμματισμός που ανακοινώθηκε, γιατί και πέρσι επρόκειτο η Τζόαν Μπαέζ να δώσει συναυλία στην Σμύρνη που την ακύρωσε, αλλά και η Σακίρα αφαίρεσε απ’ το φετινό της τουρνέ το Ισραήλ, όπου στις 9 Ιουλ θα έδινε συναυλία στο Τελ Αβίβ.

 

Ακτοπλοϊκή σύνδεση Πέτρας - Κουτσουκουγιού

Με ένα χρόνο καθυστέρηση, όπως όλα δείχνουν ξεκινά η πολλά υποσχόμενη νέα αυτή ακτοπλοϊκή σύνδεση της Λέσβου με την Τουρκία. Την περασμένη Κυριακή τουριστικοί παράγοντες από Μόλυβο και Πέτρα, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Πέτρας Αντώνης Κελαϊδίτης, καθώς και οι εκπρόσωποι του Φορέα Τουρισμού Μολύβου - The Other Aegean, Ιγνάτης Χατζηχρήστος, Εύη Μανταίου και ο πράκτορας Βαγγέλης Γκιγκλέρης μετέβησαν στο Κουτσουκουγιού για επαφές με ομολόγους τους και για να παραστούν στα εγκαίνια του εκεί τελωνείου. Την Δευτέρα μαζί με Τούρκους ιθύνοντες μπήκαν στο καραβάκι και ήλθαν στην Πέτρα, στο πρώτο δοκιμαστικό δρομολόγιό του. Η διάρκεια του δρομολογίου ήταν 1 ώρα και 35 λεπτά, όσο περίπου Μυτιλήνη Αϊβαλί, που σημαίνει ότι μπορεί να λειτουργήσει και στις δύο κατευθύνσεις η αυθημερόν μετάβαση και επιστροφή. Η νέα γραμμή φέρνει κοντινότερα το νησί μας στην τεράστια τουριστική αγορά της Κωνσταντινούπολης και δίνει τη δυνατότητα στους Ευρωπαίους επισκέπτες της Λέσβου να επισκέπτονται εύκολα φημισμένους αρχαιολογικούς χώρους της Μ. Ασίας, όπως της Τροίας και της Άσσου. Το ζήτημα είναι, πως αυτή την περίοδο, τόσο στην Τουρκία, λόγω Ραμαζανιού και προεκλογικής περιόδου, όσο και σε μας λόγω μειωμένης τουριστικής κίνησης δεν υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι. Να δούμε τι θα φέρει και ο Ιούνιος με το κλείσιμο των σχολείων και το τετραήμερο των εορτών του Σεκέρ Μπαϊράμ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Παρασκευή, 01 Ιουνίου 2018 14:44
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top