FOLLOW US

Οι εξ ανατολών... γείτονες

Οι εξ ανατολών... γείτονες

Σε νέα χαμηλά η τουρκική λίρα

Ένας μήνας απόμεινε πριν τις εκλογές στην Τουρκία (24/6/18), τα πάντα (υποσχέσεις, παροχές, φίμωμα τύπου, συλλήψεις κλπ) είναι «Under control», το «αγκάθι» όμως με το νόμισμα, που απ’ την αρχή του χρόνου έχασε το 20% της αξίας του παραμένει, γι’ αυτό και ο Ερντογάν έσπευσε να δηλώσει ότι οφείλεται σε παγκόσμιους παράγοντες και δεν είναι σύμφωνη με την οικονομική πραγματικότητα της Τουρκίας. Μπορεί να είναι κι έτσι, αφού και ο οίκος αξιολόγησης Fitch χαρακτηρίζει την Τουρκική οικονομία ως μία από τις τρεις πιο ευάλωτες αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς μαζί με την Αργεντινή και την Ουκρανία. Η εμμονή όμως του Ερντογάν (ενόψει εκλογών) να διατηρεί χαμηλά τα επιτόκια δανεισμού, για να εξασφαλίζεται η ανάπτυξη, είναι που πιέζει το νόμισμα. Το Bloomberg επισημαίνει ότι η χώρα κινείται προς τα όρια μιας πλήρους νομισματικής κρίσης, καθώς η πτώση της λίρας, οδεύει προς τον χειρότερο μήνα της από το 2008. Τελικά προχθές, Τετάρτη βράδυ, η Κεντρική Τράπεζα αναγκάστηκε να αυξήσει κατά 3 μονάδες τα επιτόκια χορηγήσεων από 13.5 σε 16,5% για να ισορροπήσει κάπως η κατάσταση των ισοτιμιών, αφού είχε φτάσει σχεδόν 5 λίρες το δολάριο και 5,8 το ευρώ! Είναι αμφίβολο όμως αν αυτή η αύξηση των επιτοκίων θα σταθεροποιήσει τη λίρα τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Για τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρη

Μεγάλης δημοσιότητας έτυχαν αυτές τις ημέρες στην Τουρκία οι ειδήσεις σχετικά με το επεισόδιο σε βάρος του Δήμαρχου Θεσσαλονίκης στις 19 Μαΐου. Η επίσημη ΤΡΤ χαρακτήρισε «ρατσιστική» την επίθεση στον δήμαρχο που είναι ιδιαίτερα συμπαθής στους γείτονες για τη μεγάλη σημασία που αποδίδει στην ελληνοτουρκική σχέση, για την οποία έχει δεχθεί κριτική από ορισμένους φανατικούς. Με τηλεγράφημά του στον Γιάννη Μπουτάρη, ο Δήμαρχος Σμύρνης Αζίζ Κοτζάογλου του μεταφέρει την αγάπη και το ενδιαφέρον του λαού της Σμύρνης, την πίστη του ότι οι προσπάθειές τους για φιλία και αδελφοσύνη ανάμεσα στους δύο λαούς θα ξεπεράσουν το μίσος και την εχθρότητα. Του εύχεται περαστικά, επισημαίνοντας ότι «το να προάγεις την ειρήνη είναι υπόθεση των θαρραλέων ανθρώπων».

Ο αεικίνητος Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Παρά την υπερκόπωση που υπέστη προ 15νθημέρου και την εισαγωγή του στο αμερικανικό νοσοκομείο της Πόλης, προληπτικά και για έλεγχο, την περασμένη βδομάδα ήταν στην γενέτειρα του την Ίμβρο. Επισκέφθηκε το χωριό του, τους Αγίους Θεοδώρους, όπου παρέστη στα θυρανοίξια του ναού του Αγίου Γεωργίου, στον οποίο βαπτίσθηκε. Ο ναός είχε μείνει τα τελευταία χρόνια κλειστός λόγω των ζημιών που υπέστη απ’ τους σεισμούς. Τελετή θυρανοιξίων τελέστηκε και στο παρεκκλήσι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης την περασμένη Τετάρτη, στην οποία παρέστη και ο αρχηγός της Ν.Δ Κυριάκος Μητσοτάκης με τους συνεργάτες του. Στη συνέχεια, στις 19 Μαΐου τηρώντας την συνήθεια των τελευταίων χρόνων μετέβη στην Καππαδοκία για το καθιερωμένο προσκύνημά του. Χοροστάτησε στον ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Σινασό (Mustafapasa σήμερα) και την επαύριον Κυριακή των Αγίων Πατέρων στον ναό του Αγίου Δημητρίου Αραβισσού (Gulsehir). Τον Πατριάρχη στην Καππαδοκία συνόδευαν οι έλληνες βουλευτές Μ. Χαρακόπουλος και Π. Σκουρολιάκος, ο πρεσβευτής μας στην Άγκυρα, ο Γενικός πρόξενος της Πόλης και αρκετοί αρχιερείς, μεταξύ των οποίων και ο συμπατριώτης μας επίσκοπος Ερυθρών Κύριλλος. Οι εκκλησίες αυτές είναι εγκαταλελειμμένες απ το 1924 (ανταλλαγή πληθυσμών) και λειτουργούν κατόπιν αδείας των αρχών μία ή δύο φορές κατ’ έτος.

Το νοσοκομείο του Βαλουκλή στην Πόλη

Δημοσιεύτηκαν αυτές τις ημέρες τα οικονομικά στοιχεία του ρωμαίικου νοσοκομείου, του οποίου η διαχείριση κατά το 2016 είχε κλείσει με ζημία 3,4 εκ λιρών, που καλύφθηκε απ’ τα αποθέματα του Ιδρύματος. Το 2017 καταβλήθηκε προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο η ελλειμματική πορεία και είχε ως αποτέλεσμα να περιορισθεί η ζημία στις 581 χιλιάδες λίρες, με σχεδόν σίγουρη προοπτική να εξαλειφθεί πλήρως κατά το τρέχον έτος. Τα μέτρα που πάρθηκαν αφορούσαν σε ελαφρά μείωση του προσωπικού και ορθολογιστική αναπροσαρμογή των αμοιβών του ιατρικού δυναμικού. Επίσης, επαναδιαπραγματεύθηκαν την σύμβαση εργασίας με το εργατικό συνδικάτο και μειώθηκαν οι επενδύσεις σε έργα υποδομών και εξοπλισμούς. Αποτέλεσμα των μέτρων λιτότητας, η ελαφρά μείωση του αριθμού των νοσηλευομένων και υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας του νοσοκομείου. Το

Ελληνικό Νοσοκομείο του Βαλουκλή ή Ελληνικό Νοσοκομείο Βαλουκλή

(Τούρκικα: Balıklı Rum Hastanesi) είναι ένα ίδρυμα φροντίδας υγείας στο Βαλουκλή στη γειτονιά του Γεντί Κουλέ της Κωνσταντινούπολης. Ιδρύθηκε το 1753 και συνεχίζει να λειτουργεί μέχρι σήμερα από την ελληνική κοινότητα της Πόλης, παρέχοντας τις πολύτιμες υπηρεσίες τόσο στην Ελληνική Μειονότητα, καθώς και σε πληθώρα αλλόδοξων πιστών .

Πρωταθλήτρια Τουρκίας η Γαλατασαράι

Η Γαλατασαράι νικώντας 1 - 0 εκτός έδρας την Γκιόζτεπε της Σμύρνης, κατέκτησε φέτος το πρωτάθλημα στην Τουρκία. Η Φενέρμπαχτσε τερματίζει δεύτερη και τρίτη η Μπασακσεχίρ. Η περσινή πρωταθλήτρια Μπεσίκτας μένει στην 4η θέση, στην 5η η Τραπζονσπόρ και στην 6η η Γκιόζτεπε απ’ την Σμύρνη. Η Γαλατασαράι αναδείχθηκε για 21η φορά πρωταθλήτρια στην ιστορία της και θα συμμετάσχει απευθείας στη ευρωπαϊκή διοργάνωση του Champions League του χρόνου.

Η εκκλησία της Αγίας Τριάδας στο Αϊβαλί

Η Αγία Τριάδα ήταν ένας απ’ τους 13 ενοριακούς ναούς στου Αϊβαλιού στον καιρό των Ελλήνων. Μετά το 1922 αποτέλεσε περιουσιακό ανταλλάξιμο οίκημα που εξυπηρέτησε διάφορες εμπορικές χρήσεις, μία απ’ τις οποίες ήταν και η αποθήκη καπνού, Tutun depo, στα τουρκικά, όνομα με το οποίο είναι γνωστό σήμερα το κτίριο στους σύγχρονους Αϊβαλιώτες. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της πόλης απέναντι απ’ το σπίτι του Ηλία Βενέζη. Η ομάδα αρχιτεκτόνων - τεχνικών του Δήμου και Πανεπιστημιακών που ασχολήθηκε με την αναστήλωση στο «Αγίασμα», ενδιαφέρεται και για την Αγία Τριάδα, με πρώτο στόχο την εκπόνηση σχετικής μελέτης αναστήλωσης. Προς τούτο απευθύνθηκαν και σε δικούς μας ειδήμονες στον αρχιτέκτονα Στρατή Φραντζέσκο και στον δημοσιογράφο - ερευνητή Στρατή Μπαλάσκα, ο οποίος ανταποκρίθηκε και μετέβη στο Αϊβαλί, όπου μαζί με την ομάδα επισκέφτηκε τον ερειπωμένο πια σήμερα ναό. Από όσα έγιναν γνωστά οι Τούρκοι τεχνικοί πρόκειται μέσα στον επόμενο μήνα Ιούνιο να επισκεφτούν την Λέσβο για να δουν εκκλησίες μας, ρυθμού «Βασιλικής» λαϊκής, ως επί το πλείστον αρχιτεκτονικής, όπως περίπου είναι και η εκκλησία της Αγίας Τριάδας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Παρασκευή, 25 Μαΐου 2018 17:17
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top